vineri, 26 aprilie 2019

Publicat la 4/26/2019 11:00:00 p.m. de Anonim

În Duminica Paştelui se va juca „Ţuru“ la Mediaş. Sportivii intră în legendă!



Cu ocazia sărbătorilor pascale, în multe zone ale ţării, tradiţiile vechi de sute de ani se mai păstrează încă.


După slujba de Înviere, în cartierul Moșnei, în fiecare an, se organizează un joc de echipă numit Ţuru, ale cărui reguli sunt asemănătoare cu cele ale oinei. Evenimentul va fi organizat de Dinu Bănceu, Primăria Mediaș și Asociația Culturală Mediașul Nostru. O premieră în acest an va fi participarea la jocul tradițional a unor tineri sportivi ai CSM Mediaș.


Program artistic

Ca și în anii precedenți, evenimentul va fi însoțit de un spectacol de cântece și dansuri populare. Acesta va fi suținut de interpreții Costel Popa, Emilia Muntean, Dan Filuț Tabără, Ansamblul folcloric „Purtata” Mediaș cu soliștii vocali Diana Crețu, Bianca Crețu, Radu Dumitru și grupul vocal „Cununa Blăjelului”. Organizatorii vor să aducă un suflu nou ediția din acest an a evenimentului, astfel că vor juca Țuru și mai mulți tineri sportivi ai CSM Mediaș. „Ca și o premieră pentru această ediție, începând din acest an, pe lângă jucătorii din zonă, ne-am gândit să aducem un suflu tânăr acestui eveniment tradițional al medieșenilor și anume o colaborare cu Clubul Sportiv Municipal. Încercăm prin intermediul celor de la CSM Mediaș să aducem tineri sportivi care să preia tradiția jocului Țuru și să fie o continuitate în ceea ce privește acest eveniment la fiecare sărbătoare de Paște”, a anunțat Mircea Hodârnău, președintele Asociației Culturale Mediașul Nostru.

Joc de cartier

Ţuru este un joc în exclusivitate de cartier ce se desfăşoară în municipiul Mediaş din anul 1926. În cartierul Olga Bancic, puţin mai sus de Valea Moşnei, în fiecare an, de Sfintele Paşti, se adună jucători şi spectatori care se delectează timp de câteva ore, până la masa de prânz, cu un joc asemănător cu jocul naţional de oină. Ţuru se desfăşoară pe o stradă în pantă ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane, stâlpi, poposeşte în grădini, dar nimeni nu se supără. În acest joc, câştigă echipa care stă cel mai mult la bătaie. La finalul partidei, cei care au participat la joc vor gusta din cozonaci şi celelalte mâncăruri specifice sărbătorii Paştelui.

Participare numeroasă

Manifestarea organizată de către Dinu Bănceu, Primăria Mediaș și Asociația Culturală Mediașul Nostru s-a bucurat an de an de o participare extrem de numeroasă. La Ţuru sunt aşteptaţi să participe peste o mie de persoane, în calitate de spectatori sau jucători. Duminică dimineaţa, alături de sutele de medieşeni veniţi din toate cartierele municipiului, vor fi prezente oficialităţi locale, conducători de instituţii şi alţi invitaţi. „Jocul Ţuru este una dintre tradiţiile frumoase ale medieşenilor din această zonă. Mă bucur foarte mult că, în fiecare an, sute de persoane se adună pentru a lua parte la Ţuru. Este un lucru foarte bun, care demonstrează că tradiţiile sunt păstrate. Eu ţin minte că şi pe vremea bunicilor mei, acest joc se disputa în fiecare an şi am decis că trebuie să ducem această tradiţie mai departe”, a mărturisit Dinu Bănceu, organizator al jocului tradiţional Ţuru.

Gata la timp

„Cu ajutorul lui Dinu Bănceu și al Asociației Mediașul Nostru, vom organiza și în acest an jocul de Țuru. Eu vreau să le mulțumesc pentru implicare. Pot să îi asigur pe medieșeni că Primăria susține organizarea acestui eveniment și că, până în ziua de Paște, locul în care se desfășoară tradiționalul joc de Țuru va fi corespunzător”, afirmă primarul Gheorghe Roman. Municipalitatea susține și anul acesta organizarea evenimentului, iar edilul-șef a promis că zona în care se va juca, acolo unde se fac lucrări de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere, va fi gata până în duminica Paștelui. Zece străzi din cartierul Moșnei au intrat încă din toamna anului trecut într-un proces de reabilitare și modernizare.




Oină pe Stejarului

Manifestările tradiţionale de Paşte vor debuta tot în cartierul Moşnei, pe strada Stejarului. Ca de obicei, câteva zeci de persoane vor participa la un joc de oină, o altă tradiţie veche de peste 40 de ani.
    Trimite prin e-mail