miercuri, 24 aprilie 2019

Publicat la 4/24/2019 10:21:00 p.m. de Anonim

Bani europeni pentru apă


Compania Apa Târnavei Mari va semna anul acesta un contract în valoare de aproximativ 100 milioane de euro.

Alex PÎNTEA

Contractul se va desfășura în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014–2020, finanțat de Uniunea Europeană. Prin intermediul acestuia, se va realiza conectarea la reţele de apă şi canalizare a comunelor din regiune și se vor realiza totodată lucrări noi în Mediaş, Agnita şi Dumbrăveni.

Întâlnire de lucru

La sfârșitul săptămânii trecute, o delegație a Autorității de Management din Ministerul Fondurilor Europene a fost prezentă la sediul operatorului regional Apa Târnavei Mari. Discuțiile s-au axat pe stadiul pregătirii proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată. „Întâlnirea de lucru a reprezentanților Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014–2020 a reunit factori de decizie atât de la nivel central, cât și local. Din partea Autorității de Management au participat Bogdan Chițescu, director general adjunct, și Cristian Mărișteanu, director adjunct. Scopul întâlnirii l-a constituit dezbaterea aspectelor legate de stadiul pregătirii proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată”, a explicat Ioan Munteanu, directorul general al societății Apa Târnavei Mari.

Proiect de 100 milioane euro

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Sibiu, regiunea nord și est, are o valoare de aproximativ 100 milioane de euro și va fi finanțat din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare. În cadrul acestuia, se va realiza sau extinde infrastructura de apă și apă uzată în localitățile cuprinse în aria de operare, începând de la Șeica Mare, în centrul județului, și până la Richiș, în partea de nord a județului Sibiu. În proiect sunt incluse localități având populația cuprinsă între 2.000 și 10.000 locuitori. „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Sibiu, Regiunea Nord și Est este deosebit de important pentru conformarea cu prevederile directivelor comunitare aplicabile, iar cetățenii vor beneficia astfel de creșterea calității serviciilor de apă și canalizare. Noi avem în prezent, în fază finală de pregătire, un proiect de aproximativ 100 milioane euro care reprezintă, prin investițiile propuse, o oportunitate pentru dezvoltarea județului și îmbunătățirea condițiilor de viață a populației beneficiare. Semnarea contractului de finanțare aferent investițiilor propuse este preconizată pentru acest an”, a mai precizat Munteanu.

12 miliarde de euro pentru prioritățile de dezvoltare
   
Programul Operațional Infrastructură Mare 2014–2020 (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României. Acesta este al doilea program ca mărime din Uniunea Europeană. Programul beneficiază de o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu și energie.
    Trimite prin e-mail