miercuri, 23 ianuarie 2019

Publicat la 1/23/2019 03:40:00 p.m. de Anonim

Lolele se vor întâlni la Agnita

foto: Petre Dadu
Agnițenii vor sărbători, la sfârșitul acestei săptămâni, 50 de ani de la reluarea obiceiului „Fuga lolelor“.

Asociația „Breasla lolelor“ din Agnita anunță desfășurarea manifestărilor legate de această tradiție pentru duminică, 27 ianuarie.
 „Evenimentul din acest an va fi unul deosebit pentru istoria lolelor din Agnita, istorie care nu a decurs liniar și liniștit, ci cu momente de cumpănă, reflectând istoria zbuciumată a sașilor agnițeni. Atât în perioada războiului, începând cu 1941, cât și în perioada de început a regimului comunist, obiceiul a fost oprit sau interzis. Astfel, pentru o perioadă de 28 ani, între anii 1941 și 1968, «lolele nu au mai fugit», în Agnita. În anul 1969, cu acceptul regimului de atunci, obiceiul a fost reluat. Sărbătorim, în acest an, cu bucurie și entuziasm, 50 de ani de la reluarea acestui frumos obicei. Lolele se vor întâlni duminică, 27 ianuarie, la ora 10.00, și vor defila pe zona centrală, până la ora 12.00. Fuga lolelor se va desfășura, apoi, în mod tradițional, cu deplasarea grupurilor de lole la membrii acestora, până la orele 18.00. Vă invitam, la Agnita, în data de 27 ianuarie, începând cu ora 10.00, pentru a petrece împreună clipe de neuitat, pentru a alunga monotonia zilelor de iarnă și, nu în ultimul rând, pentru a gusta din delicioasele gogoși ale lolelor“, transmit organizatorii.



Fuga lolelor este organizată, anual, în ultima duminică din luna ianuarie. Legendele spun că acest obicei îşi are rădăcinile în Evul Mediu. Pe când năvălitorii turci au asediat cetatea Agnitei, o tânără curajoasă pe nume Ursula s-a deghizat într-un costum înfricoşător, a ieşit din cetate şi, pocnind din bici, făcea zgomote asurzitoare ce i-au alungat pe otomani.
    Trimite prin e-mail