joi, 29 noiembrie 2018

Publicat la 11/29/2018 06:53:00 p.m. de Redacţie

Sărbătoarea Centenarului


Medieşenii sunt aşteptaţi să sărbătorească împreună 100 de ani de la Marea Unire. Primăria Mediaş organizează un program deosebit pentru ziua de sâmbătă. 


Alex PÎNTEA

Pregătirile pentru 1 Decembrie au intrat pe ultima sută de metri. Evenimentul care se va desfăşura în Piaţa Corneliu Coposu va fi structurat pe două paliere. „Am deosebita plăcere de a vă invita în Anul Centenarului Marii Uniri la cel mai important proiect care îi aduce împreună pe toți românii, organizat cu ocazia Zilei Naționale a României în data de 1 Decembrie de către Primăria municipiului Mediaș. Într-o atmosferă de sărbătoare, evenimentul va debuta la ora 11.00, cu un spectacol folcloric în Piața Corneliu Coposu, urmat de un moment de mare însemnătate pentru noi toți, deoarece la ora 13.00 vom înscrie o pagină deosebită în istoria municipiului de pe Târnava Mare, semnarea acordului de înfrățire între cele două localități, Mediaș - Cricova din Republica Moldova, păstrând astfel toate valorile neamului românesc. Ziua Națională a României o vom marca alături de dvs. printr-un ceremonial militar, principala noutate pregătită fiind aceea că defilarea militară organizată în acest an va fi pe str. Mihai Eminescu. Vă așteptăm să onorați cu prezența această zi care reflectă spiritul și emoția reîntregirii naționale”, a transmis primarul Gheorghe Roman.


Paradă militară

În Piața Corneliu Coposu vor susţine recitaluri: Ciprian și Mihaela Istrate, Mariana Anghel, Ina Tudoran, Anca Branea, Costel Popa, Ansamblul folcloric „Cununa Blăjelului“ şi Ansamblul folcloric „Purtata“, iar invitat special va fi Sava Negrean Brudașcu. La 13.15 va începe ceremonialul militar şi religios. După prezentarea onorului şi salutul drapelului, va fi intonat imnul de stat. Slujba religioasă va fi urmată de alocuţiunile oficialităţilor și vor fi depuse coroane de flori. La parada militară care se va desfășura în premieră pe traseul str. Constantin Brâncoveanu - str. Mihai Eminescu, vor participa cadre ale Unităţii Militare 01810 Mediaş, ale Jandarmeriei, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgențe Sibiu, ale Poliţiei Locale, cavaleriști ai Regimentului 4 Roșiori și studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ Sibiu.


Program cultural

Un punct distinct al zilei de 1 Decembrie îl reprezintă programul din sala de şedinţe „Daniel Thellmann“ a Primăriei Mediaş. Aici vor avea loc, începând cu ora 10.00, mai multe lansări de carte. Printre volumele care vor fi prezentate se numără „Bătălia pentru Mediterană - volumul III“, de Ion Mihai Eminescu, „Mediaș, de la Mediaș colonia până azi“, de preotul Achim Sărășan, „Roua de gânduri“, de Augustin Baciu, dar și broșura „Mediașul și Marea Unire“, coordonată de profesorul Helmuth Knall, prof.dr. Vasile Mărculeț și muzeograful Viorel Ștef.
Tot la Primărie, de la ora 13.00, se va semna acordul de înfrățire între municipiul Mediaș și orașul Cricova, sectorul Rîșcani, municipiul Chișinău, din Republica Moldova.



    Trimite prin e-mail