vineri, 2 noiembrie 2018

Publicat la 11/02/2018 09:26:00 a.m. de Anonim

Performing Gender. Reprezentare și reprezentativitate a femeii în cultura română contemporană

Plecând de la o serie de anchete realizate de Elena Vlădăreanu pentru Scena9, în care scriitori și profesori se pronunță asupra inexistenței scriitoarelor în manuale (în canonul literar de liceu existând 17 bărbați și nicio femeie), dezbaterea propusă de proiectul Literature in Sync se concentrează asupra fenomenelor principale care au dus la această acumulare de capital simbolic de tip patriarhal în literatura română.


Deși mai mereu au lipsit reflecțiile gender în dezbaterile literare, dosarele recente organizate de diverse publicații și spațiile de dezbatere create de organizațiile specifice (de la cercuri de lectură feministe la mișcări de stradă pentru siguranța femeilor) sunt o invitație la dialog și la a medita asupra canonului literar și asupra reconsiderării sale.

Totodată, este la fel de importantă și discuția despre resorturile care au stabilit și stabilesc acest canon și astăzi, în contemporaneitate. Z9 Literature in Sync vă invită la o discuție cu una dintre cele mai influente voci ale poeziei recente, Elena Vlădăreanu, și Cătălina Stanislav, redactor-șef adjunct al revistei Zona nouă, moderată de Maria Ghiurțu.

Proiectul Literature in Sync este organizat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
    Trimite prin e-mail