miercuri, 1 august 2018

Publicat la 8/01/2018 10:24:00 a.m. de Anonim

Sărbătoarea Tuberozelor la Hoghilag


În primul sfârșit de săptămână din luna august, comuna Hoghilag găzduiește un eveniment unic și foarte bine mirositor: Sărbătoarea Tuberozelor. La Hoghilag au fost cultivate tuberozele, pentru prima oară în România, în anul 1955.

foto: Feri Teglas

Evenimentul, susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale, vă propune ca, timp de două zile, să vă bucurați de frumusețea tuberozelor, bunătatea produselor locale, o expoziție de pictură, lansări de carte și concerte. Sărbătoarea Tuberozelor se va desfășura în curtea bisericii evanghelice din Hoghilag. Atestată documentar în anul 1446, biserica a fost închisă după plecarea masiva a sașilor din zonă, dar este reintrodusă în circuitul turistic special pentru acest eveniment.

Primii din România

Manifestările culturale organizate de Primăria Hoghilag în zilele de 4 și 5 august, în centrul localității, sunt dedicate în întregime tuberozelor și primei comunități de cultivatori de tuberoze din țară. Cu aceeași ocazie, turiștii vor avea ocazia să străbată Drumul fortificațiilor de pe Valea Târnavelor, un circuit turistic plin de atracții speciale.


Tur ghidat

În programul manifestării sunt incluse: turul circuitelor de tuberoze, atelier de gătit cu flori și împletituri florale, degustări de slow-food, proiecție de film și spectacole de muzică. Intrarea la toate evenimentele este liberă. Tururile în culturile de tuberoze vor fi organizate sâmbătă, 5 august, între orele 15.00 și 18.00, din oră în oră, iar începând cu orele 20.30, până la 22.00, din jumătate în jumătate de oră. „Cel mai prielnic moment când poţi admira o grădină de tuberoze este în jurul orei 19.00, pentru că acestea înfloresc doar seara şi cu precădere în luna august. Vizitează plantațiile de tuberoze, pe care le poţi identifica după plăcuțele cu flori, care se regăsesc pe porțile caselor sătenilor. Cumpărându-le, îi ajuţi pe locuitori să ducă mai departe obiceiul cultivării tuberozelor“, transmit organizatorii. Participarea la turul ghidat se va face gratuit, pe bază de înscriere la fața locului, în limita locurilor disponibile.

Lansare de carte

Profesorul Nicolae Suciu își va lansa, de Ziua Tuberozelor, volumul de proză scurtă „Povestind vei dobândi”, apărut la Editura Limes anul acesta. „Întrunite în volum, prozele scurte ale autorului oferă o dublă experiență de lectură. Ele au seducția narațiunii, dobândesc în «povestire» densitatea unei realități exemplare. Înțelese în cheie simbolică, ele au un impact profund în orizontul subliminal, al imaginarului. Scriitor prolific, Nicolae Suciu menține intactă constanța calității. Inspirația lui interogativă imprimă valoare unei opere în devenire“, notează criticul Ioan Marcos, în prefața cărții. Editarea cărții a fost sponsorizată de Primăria Hoghilag, iar suma obținută din vânzarea tirajului va fi direcționată spre elevii de nota 10 din școlile comunei Hoghilag, inclusiv cele din satele Valchid și Prod.


Succes din start

Prima ediție a Sărbătorii Tuberozelor de la Hoghilag a fost organizată în august 2017 și s-a bucurat de participarea a peste 2.500 de turiști, din toată țara, dar și din Franța, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Danemarca, Canada și Brazilia. Aproximativ 500 dintre aceștia au participat și la tururile ghidate. În premieră, localnicii și-au deschis porțile și pentru a caza turiști, iar organizatorii au realizată o hartă care promovează cultivatorii. Biserica evanghelică din Hoghilag, ce datează din 1446, a fost redeschisă publicului special pentru această ocazie. „Succesul evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor este o confirmare a valorii acestor ținuturi și a imensului potențial turistic pe care îl are comuna Hoghilag. Ne propunem să prezentăm, an de an, cât mai mult din specificul acestor locuri, să îi punem pe localnici în lumină și să ne deschidem porțile pentru turiști. Mai mult, Hoghilag va deveni o destinație turistică de excelență, atestată la nivel european“, a declarat Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

Povestea tuberozelor de la Hoghilag

Primii cultivatori de tuberoze din România au fost câteva familii de saşi care s-au stabilit în Hoghilag în 1955 şi care care au adus bulbii din Ungaria. În această perioadă, culturile de tuberoze au existat numai în această zonă a Transilvaniei, deoarece familiile de saşi nu au vândut bulbii şi nici nu au transmis informaţii despre cultivarea plantelor. Timp de zece ani, toate florile din Hoghilag au fost vândute la piaţa din Braşov, iar ulterior, devenind rentabile, culturile s-au extins şi la alte familii. Acum jumătate de secol, un fir de tuberoză valora cât o pâine. Bulbii de tuberoze au fost cumpărați şi de florari din Ploieşti. Odată cu plecarea masivă a saşilor, după 1989, culturile de tuberoze s-au extins şi în alte zone ale ţării, precum Craiova, Ilfov, Oradea, Cluj, iar floarea a devenit cunoscută în Muntenia sub denumirea de „chiparoasă”.


Primul cultivator român a fost înregistrat în Hoghilag în 1963, iar acum există 20 de familii din acest sat care au preluat tradiţia cultivării florilor de la saşi. Fiecare dintre ei deţine în propria grădină câte trei plantaţii diferite de flori, tocmai pentru că planta înfloreşte o dată la trei ani. Deşi la nivel internaţional, tuberoza este folosită în industria cosmetică şi a parfumurilor, în România nu există o industrie dedicată prelucrării esenței acesteia, plantele fiind folosite numai în aranjamente florale.

Program

Sâmbătă, 4 august

târg de produse și bunătăți locale - Slow Food de Hoghilag, Valchid și Prod - ora 12.00;
expunere instalație florală din tuberoze - orele 14.00 - 21.00;
atelier de împâslire a lânii - flori de tuberoze (metoda Waldorf) - orele 16.00 - 18.00;
tururi ghidate în grădinile cultivatorilor de tuberoze - începând cu ora 15.00;
expoziție de artă plastică BLOOM (vernisează prof. Dorin Stanciu - UAP Alma Mater Castrum Sex, Sighișoara) - ora 16.00;
lansare de carte „Povestind vei dobândi“, de Nicolae Suciu (prezintă Nicolae Bălciuț, Răzvan Ducan și Ioan Marcos) - ora 16.30;
voie bună cu Luminița Dejan, fanfara săsească Blaskapelle din Neppendorf și alții;

Duminică, 5 august

tururi ghidate organizate în funcție de înscrieri.
    Trimite prin e-mail