vineri, 6 iulie 2018

Publicat la 7/06/2018 07:36:00 a.m. de Anonim

Festivitate la Centenar


Cultura este, astăzi, principalul factor de integrare socială şi economică a minorităţii rome, este de părere Valentin Delcă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu.

Declarația a fost făcută duminică, 24 iunie, la Dumbrăveni, cu ocazia aniversării a 99 de ani de la înfiinţarea Adunării Generale a Romilor. Acum 99 de ani, la Adunarea Generală a Romilor de la Dumbrăveni (pe atunci Ibaşfalău - n.red.), romii transilvăneni au redactat o declarație prin care îşi exprimau loialitatea şi dorinţa de a face parte integrantă din naţiunea română şi de a se bucura de drepturile civile şi economice, meritorii prin sacrificiile umane aduse şi prin muncă, timp de 500 de ani.

Evenimentul, organizat în contextul celebrării Centenarului României Mari, a debutat la castelul Apafy din oraș, cu dezvelirea unui monument comemorativ închinat semnării declaraţiei Adunării Generale a Romilor în 1919. S-au transmis mesaje din partea preşedintelui României, prin consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, a Camerei Deputaţilor, prin deputatul Daniel Vasile, a Senatului, prin senatorul Nicolae Avram, a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a Federaţiei Democrate a Romilor, prin preşedinta Nicoleta Biţu, şi a autorităţilor locale, reprezentate de primarul Emil Dârloșan. (A.L.)
    Trimite prin e-mail