joi, 7 iunie 2018

Publicat la 6/07/2018 10:08:00 p.m. de Anonim

Sfințire la Brateiu


Biserica ortodoxă cu hramul „Schimbarea la față” din Brateiu a fost sfințită la sfârșitul săptămânii trecute. Slujba religioasă a fost oficiată de ÎPS Laurențiu Streza, arhiepiscopul Sibiului și mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Din anul 2016, lăcașul de cult găzduiește icoana Maica Domnului Pantanassa. Această icoană, făcătoare de minuni, a fost lucrată cu foiță de aur la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos și este unică în lume.


Alex PÎNTEA

Credincioșii din Brateiu și împrejurimi au luat parte, duminica trecută, la slujba de sfințire a lăcașului de cult din comună, care a trecut în ultimii ani prin mai multe lucrări de restaurare. Aceasta a fost oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza. „Evenimentul ne-a oferit un prilej de mare bucurie, mai ales că am avut onoarea ca în mijlocul nostru să se afle și ÎPS Laurențiu“, spune primarul Elena Marian.


Monument deosebit

Biserica ortodoxă din Brateiu a fost construită între anii 1870-1873. Pictura din interior a fost refăcută în anul 1994, iar patru ani mai târziu, biserica, sub noul ei chip, a fost sfințită de PS Visarion Rășinăreanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Începând cu anul 2015, acoperișul bisericii a fost schimbat în totalitate cu unul nou, din tablă. De asemenea, Sfânta Masă din altar a fost rezidită, catapeteasma a fost înlocuită cu una din stejar sculptat, realizată de sculptorul Constantin Tudorei din Târgu Neamț. Bisericii i-a fost adăugat un pridvor brâncovenesc, s-a amenajat lumânărarul și o anexă, s-a introdus instalația de aer condiționat și a fost recondiționată instalația electrică. „Bunul Dumnezeu și Maica Domnului să răsplătească și să le aducă bucurii duhovnicești nemăsurate tuturor binefăcătorilor pentru dărnicia lor și pentru bucuria de a ajuta ca sfântul locaș să fie un colț de rai pentru fiecare dintre credincioșii acestei parohii și tuturor pelerinilor care vin cu dragoste în biserica noastră”, a explicat parohul de la Brateiu, Nicolae Clinciu. La finalul evenimentului, acesta a fost hirotesit iconom, iar cei care au sprijinit lucrările de refacere a lăcașului de cult au primit acte de cinstire din partea ierarhului.

ÎPS Laurențiu Streza | mitropolitul Ardealului: „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am împlinit, în Duminica Tuturor Sfinților, o lucrare de binecuvântare și de reînnoire a bisericii din Brateiu. Am zidit altarul și am oferit credincioșilor posibilitatea de a liturghisi împreună cu noi prin intrarea în Sfântul Altar și sărutarea Sfintei Mese, care este Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, și de a duce această bucurie în casele lor.”

Icoană făcătoare de minuni

În urmă cu doi ani, bisericii din Brateiu i-a fost dăruită icoana Maica Domnului Pantanassa. Această icoană, făcătoare de minuni, a fost lucrată cu foiță de aur la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos și este unicat. Maica Domnului este înconjurată de Sf. Nicolae, Sf. Nectarie, Sf. Maxim, Sf. Serafim de Sarov, Sf. Luca al Crimeii, S. Calinic, asta cu toate că, de obicei, doar primii doi îi erau pictați alături. De asemenea, în biserică se află o raclă cu moaștele a 11 sfinți: Ecaterina, Ștefan, Nectarie, Epictet, Astion, Ioan, Serghie și Patriche de la Ierusalim, Anastasia Romana și alți doi sfinți necunoscuți din Sfântul Munte Athos.
    Trimite prin e-mail