vineri, 15 iunie 2018

Publicat la 6/15/2018 12:30:00 p.m. de Anonim

Secretul din inima județului


Departe de ochii turiștilor, pe o pajiște din apropierea satului Buia, se găsesc peste 40 de castani comestibili. O priveliște unică în această parte a țării. Plantați în urmă cu aproximativ 200 de ani, de familia nobiliară locală Bolyai, arborii au rezistat până în zilele noastre și acum sunt protejați prin lege.



În zona satului Buia, situat între Podişul Hârtibaciului şi Podişul Secaşelor, datorită climatului blând, s-au dezvoltat specii iubitoare de căldură, printre care se numără și castanul comestibil. „Castanul este o specie tipică de climat mediteranean, cald și umed, ferit de înghețuri puternice și geruri mari. La noi în țară, apare mai ales în depresiunea subcarpatică a Olteniei (Tismana, Polovragi, Baia de Aramă) și în partea de nord-vest a țării (Baia Mare, Baia Sprie). Pădurile cu castan comestibil intră în categoria habitatelor protejate la nivel european“, explică Marilena Bordea și Flaviu Tomuță, specialiști în biodiversitate în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.


Bani europeni pentru protecția zonei

În 2015, cei de la Agenția pentru Protecția Mediului au început demersurile pentru instituirea regimului de arie naturală protejată Natura 2000 pentru cele 7 hectare unde se dezvoltă castanii comestibili de la Buia, dar și o faună bogată, printre care se remarcă prigoriile. Procedurile au fost relativ rapide. În mai puțin de un an, Ministerul Mediului a emis ordinul privind declararea acestui sit de importanță comunitară ca parte integrată a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România. În prezent, APM Sibiu beneficiază de o finanțare în valoare de peste un milion de euro pentru proiectul „Managementul conservativ al siturilor de importanţă comunitară ROSCI0382 Râul Târnava Mare între Copşa şi Mihalţ, ROSCI0431 Pajiştile dintre Şeica Mare şi Veseud şi ROSCI0312 Castanii comestibili de la Buia”. Proiectul co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională se va derula până la sfârșitul anului 2019. 

Singurii castani comestibili din Transilvania cresc între Buia și Mighindoala

În așteptarea turiștilor

Un grup de elevi din comuna Șeica Mare a vizitat, săptămâna trecută, situl castanilor comestibili. Copiii s-au bucurat să fie primii vizitatori ai traseului tematic și au mărturisit că oricând ar înlocui ora de „mate” cu o drumeție la castanii comestibili de la Buia. Ei au învățat de la specialiștii APM Sibiu despre valoarea ariei protejate, animalele care o populează, dar și despre potențialul turistic al zonei în care trăiesc.

Copiii s-au bucurat să fie primii vizitatori ai traseului tematic și au descoperit castanii înfloriți

De altfel, în cadrul proiectului au fost deja amplasate patru panouri de informare care prezintă trecutul și prezentul localității devenită celebră datorită matematicienilor Bolyai și castelului care i-a aparținut voievodului Mihai Viteazu. „Pentru a vedea această specie deosebită de arbore, care și-a lăsat amprenta în istorie, vă invităm să descoperiți traseul tematic «În căutarea castanilor comestibili» din satul Buia, realizat prin proiect. Mulțumim Primăriei comuna Șeica Mare pentru sprijinul logistic pe care ni l-a acordat“, a precizat Marilena Bordea, coordonatoarea proiectului. Traseul tematic va fi promovat și de Asociația Județeană de Turism Sibiu, prin introducerea acestuia în circuitele recomandate vizitatorilor interesați de natură. Deși nu dispune deocamdată de facilități de cazare, zona situată la câțiva pași de Viscri a atras deja atenția câtorva agenții de turism, care își doresc să inițieze trasee de cicloturism. „Am fost deja contactați de operatori de turism din Anglia care își doresc să organizeze un traseu care să pornească dimineața de la Viscri și să se încheie la Buia, iar turiștii să aibă posibilitatea de a gusta, la prânz, preparate din gospodăriile localnicilor“, ne-a declarat Nicolae Șușa, primarul comunei Șeica Mare.

MARILENA BORDEA | specialist: „Castanul comestibil este originar din regiunile muntoase cu climat cald şi umed ale Asiei Mici, unde creşte spontan, formând păduri întinse. După unii autori greci şi romani, printre care Plinius şi Columella, castanul comestibil ar fi fost adus din Asia Mică, mai întâi în Grecia, pe la anul 504 înaintea erei noastre. Înainte de introducerea cartofului în Europa, castanele comestibile constituiau hrana de bază pentru locuitorii unor provincii din Spania, Italia, sudul Franţei etc.“


Aliment-minune și vopsea naturală

Castanele comestibile sunt considerate delicatese în mai multe bucătării internaționale și se pot consuma coapte, fierte, sub forma de piure și în diverse combinații. Acestea au o valoare nutritivă deosebită, datorită bogăției lor de minerale și vitamine. În trecut, taninul conţinut în scoarţa, cupele fructelor şi frunzele castanului era utilizat în tăbăcării, iar lâna şi mătasea erau vopsite cu frunze sau scoarţă de castan, căpătând o culoare brun-negricioasă, foarte lucioasă.

Text: Viorica MAIER
Foto: Mihai COLIBABA
    Trimite prin e-mail