joi, 7 iunie 2018

Publicat la 6/07/2018 10:13:00 p.m. de Anonim

Mediașul la 751 de ani. Mii de persoane au participat la sărbătoarea orașului | GALERIE FOTO


Municipiul de pe Târnava Mare și-a sărbătorit ziua pe 3 iunie, printr-o serie de evenimente speciale. Unul dintre acestea a fost reconstituirea asediului cetății Mediașului din 1438, atunci când trupele otomane ale sultanului Murad au distrus orașul. Programul zilei a cuprins și vernisajul unei expoziții la Turnul Pietrarilor, o lansare de carte, dar și concerte susținute de talente locale și artiști consacrați ai muzicii românești.


Alex PÎNTEA

Duminică, Mediașul s-a întors în timp cu aproape 600 de ani, iar cavalerii și domnițele au animat străzile orașului. Mai multe ordine cavalerești și-au așezat tabăra în Piața Corneliu Coposu, iar apoi au luat parte o la paradă medievală. Paladinii de Terra Medies, Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Călăreții Transilvaniei, grupul de reconstituire istorică Terra UltraSilvana, Compania Dragonului, grupul Nosa, Zânele Silvane și grupul de muzică tradițională românească arhaică „Hanu’ lui Bragă“ au mărșăluit pe străzile orașului. În jurul amiezii, a avut loc o reconstituire a asediului cetății Mediașului de către otomani.


Muzeul Turn Mediaș

Turnul Pietrarilor și-a redeschis porțile pentru o expoziție permanentă de cahle pictate, manufacturate chiar în Mediaș, la ultima fabrică de sobe manuale din România. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului Muzeul Turn Mediaș, derulat de către Teracota Mediaș și Asociația Imbold, ce are drept scop deschiderea turnurilor cetății medievale și convertirea lor în spații culturale active. Astfel, Turnul Pietrarilor va găzdui o selecție din arhiva de cahle transilvănene a fabricii Teracota și replici după colecția Muzeului Astra din Sibiu, atât modele autentice, cât și reintepretări semnate de sculptorul Iulia Costescu.


Lansare de carte

Profesorul Aurelia Rusu și conf. dr. farmacist Ladislau Rosenberg și-au lansat volumul „Bucate gustoase cu condimente alese“. Acesta conține rețete din bucătăria românească, culese din diferite zone ale țării. Lucrarea își propune să aducă în prim plan o alimentație cât mai sănătoasă, bazată pe condimente tradiționale din Transilvania. Prefața a fost realizată de Chef Nico Lontras, prezent la lansare, în cadrul evenimentelor prilejuite de Ziua Mediașului.


Concerte în Piața Corneliu Coposu

Artiști de renume au venit să petreacă alături de medieșeni cu prilejul zilei orașului. Duminică seara, pe scena din Piața Corneliu Coposu au urcat mai întâi o serie de talente locale, tineri pasionați de muzică și care au smuls aplauze din partea publicului. Primăria Mediaș a invitat și câțiva artiști consacrați. Primul care a încălzit atmosfera în Piața Corneliu Coposu a fost Mihail. Feli a cântat și ea pentru cei care au venit să sărbătorească împreună Ziua Mediașului. De asemenea, Tudor Turcu & The Bad Boys a susținut un recital demn de sărbătoare.











    Trimite prin e-mail