joi, 31 mai 2018

Publicat la 5/31/2018 07:30:00 p.m. de Anonim

Ziua Mediașului


Ziua orașului va fi sărbătorită printr-o serie de evenimente deosebite. Astfel, va fi reconstituită o bătălie din anul 1438, atunci când Mediașul a fost asediat și apoi distrus de otomani. Totodată, Turnul Pietrarilor își va deschide porțile cu o expoziție permanentă de cahle pictate, un proiect de regenerare culturală inițiat de Teracota Mediaș și Asociația Imbold. În Piața Corneliu Coposu vor avea loc o serie de concerte susținute artiști locali, iar cap de afiș vor fi Mihail, Feli Tudor și Turcu & The Bad Boys. Seara se va încheia cu un spectacol pirotehnic.


Alex PÎNTEA

Duminică dimineață, mai multe ordine cavalerești își vor așeza tabăra în Piața Corneliu Coposu, iar în cursul zilei vor reconstitui asediul cetății Mediașului din anul 1438, atunci când trupele otomane ale sultanului Murad au distrus orașul. Programul va cuprinde și o paradă medievală la care vor participa Paladinii de Terra Medies, Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Călăreții Transilvaniei, grupul de reconstituire istorică Terra UltraSilvana, Compania Dragonului, Grupul Nosa, Zânele Silvane și grupul de muzică tradițională românească arhaică „Hanu’ lui Bragă“. Pe parcursul zilei se vor desfășura și ateliere de creație și artă medievală, o demonstrație culinară de bucătărie medievală, precum și dansuri medievale.

Muzeul din turn

Tot duminică, de la ora 10.30, Turnul Pietrarilor își va redeschide porțile pentru o expoziție permanentă de cahle pictate, produse chiar în Mediaș, la ultima fabrică de sobe lucrată manual din România. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului Muzeul Turn Mediaș, derulat de către Teracota Mediaș și Asociația Imbold, ce are drept scop deschiderea turnurilor cetății medievale și convertirea lor în spații culturale active.  Astfel, Turnul Pietrarilor va găzdui o selecție din arhiva de cahle transilvănene a fabricii Teracota și copii după colecția Muzeului Astra din Sibiu, atât modele autentice, cât și reintepretări semnate de sculptorul Iulia Costescu.


Concerte de excepție

Primăria Mediaș a pregătit și o serie de concerte susținute de artiști consacrați, dar și talente locale. Astfel, pe scena din Piața Corneliu Coposu vor urca, de la ora 18.30, Alexandru Benko, Emanuel Varga, Schanin Piters, Bristena Tătar și Andrei Stăncioi, coordonați de profesorul Claudiu Șimon. O oră mai târziu, participanții vor avea ocazia să vadă un concert susținut de Mihail, iar apoi de la ora 20.15 o vor asculta pe Feli. La ora 21.00, vor concerta Tudor Turcu & Bad Boys. Seara se va încheia cu un spectacol pirotehnic. Începând din 2018, ziua Mediașului va fi marcată în fiecare an pe 3 iunie.


Orban vine la Mediaș

Președintele PNL, Ludovic Orban, va fi prezent duminică în municipiul de pe Târnava Mare. Acesta va participa la manifestările prilejuite de ziua orașului. Orban a mai fost prezent la Mediaș și anul trecut, la invitația primarului Gheorghe Roman, și a luat parte la manifestările prilejuite de aniversarea a 750 ani de atestare documentară a municipiului.
    Trimite prin e-mail