vineri, 6 aprilie 2018

Publicat la 4/06/2018 07:15:00 a.m. de Anonim

Tradiţia jocului de cartier „Țuru“ se păstrează de aproape 170 de ani la Mediaș



Cu ocazia sărbătorilor pascale, în multe zone ale ţării, tradiţiile vechi de sute de ani se mai păstrează încă. După slujba de Înviere, în cartierul Olga Bancic, în fiecare an, se organizează un joc de echipă numit „Ţuru“, ale cărui reguli sunt asemănătoare cu cele ale oinei. Manifestarea din acest an va fi organizată de Dinu Bănceu și Primăria Mediaș. La final, cea mai bună echipă va primi cupa destinată învingătorului.


Alex PÎNTEA

„Ţuru“ este un joc în exclusivitate de cartier, ce se desfăşoară în municipiul Mediaş din anul 1850. În cartierul Olga Bancic, puţin mai sus de Valea Moşnei, în fiecare an de Sfintele Paşti, se adună jucători şi spectatori care se delectează timp de câteva ore, până la masa de prânz, cu un joc asemănător cu jocul naţional de oină. „Ţuru“ se desfăşoară pe o stradă în pantă ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane, stâlpi, poposeşte în grădini, dar nimeni nu se supără. În acest joc câştigă echipa care stă cel mai mult la bătaie. La finalul partidei, cei care au participat la joc vor gusta din cozonaci şi celelalte mâncăruri specifice sărbătorii Paştelui. 

Participare numeroasă

Manifestarea organizată de către Dinu Bănceu și Primăria Mediaș s-a bucurat an de an de o participare extrem de numeroasă. La „Ţuru“ sunt aşteptaţi să participe peste 1.000 de persoane, în calitate de spectatori sau jucători. Duminică dimineaţa, alături de sutele de medieşeni veniţi din toate cartierele municipiului, vor fi prezente oficialităţi locale, conducători de instituţii şi alţi invitaţi. „Jocul «Ţuru» este una dintre tradiţiile frumoase ale medieşenilor din această zonă. Mă bucur foarte mult că în fiecare an, sute de persoane se adună pentru a lua parte la «Ţuru». Este un lucru foarte bun, care demonstrează că tradiţiile sunt păstrate. Eu ţin minte că şi pe vremea bunicilor mei, acest joc se disputa în fiecare an şi am decis că trebuie să ducem această tradiţie mai departe”, a mărturisit Dinu Bănceu, organizator al jocului tradiţional unic în țară.


A predat ștafeta

La sfârșitul săptămânii trecute, în Duminica Floriilor, a avut loc o repetiție a jocului tradițional „Țuru“. Medieșenii au fost invitați, cu mic, cu mare, pe strada Stejarului, locul de desfășurare al jocului, pentru a pune la punct toate detaliile necesare. Bănceu a anunțat că, încă de la ediția de anul trecut, i-a predat ștafeta fiului său, dar el va continua să rămână un pilon de bază în organizarea jocului. „Această tradiție va merge mai departe an de an. Anul trecut i-am dat ștafeta fiului meu, dar tot eu am să fiu sprijinul acestui joc. Am pregătit tot ceea ce trebuie și îi aștept pe medieșeni, dar și pe cei din afara orașului să vină în Duminica Paștelui la ora 11.00. Tradiția aceasta nu va dispărea niciodată. Eu așa am primit ștafeta și o voi continua”, a mai spus Dinu Bănceu.

Oină pe Stejarului

Manifestările tradiţionale de Paşti vor debuta tot în cartierul Moşnei, pe strada Stejarului. Câteva zeci de persoane vor participa la un joc de oină, o altă tradiţie locală veche de peste 40 de ani.
    Trimite prin e-mail