joi, 9 noiembrie 2017

Publicat la 11/09/2017 05:57:00 p.m. de Anonim

Hram la catedrală


Catedrala Ortodoxă din municipiul Mediaș și-a sărbătorit hramul de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.


Alex PÎNTEA, Mircea HODÂRNĂU

Cu acest prilej, au fost organizate o serie de evenimente timp de două zile, care au culminat cu Sfânta Liturghie din ziua hramului, la care au participat un număr mare de medieșeni. Pe 8 noiembrie, creștinii sărbătoresc Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Pentru Catedrala Ortodoxă din municipiul Mediaș, ziua a fost una deosebită, în condițiile în care şi-a sărbătorit hramul. Sărbătoarea a început încă de marți după-amiaza, cu slujba de vecernie, urmată de litie. Miercuri, în ziua hramului, după utrenie, a fost oficiată Sfânta Liturghie, la care au luat parte un număr impresionant de persoane.

Monument interbelic

Catedrala ortodoxă din Mediaş, purtând hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, a fost construită între anii 1929 şi 1935. Construită în stil bizantin, între cele două războaie mondiale, aceasta a fost sfințită în urma cu 82 de ani. Catedrala are o suprafaţă impresionantă, de peste 500 de metri pătraţi. Picturile interioare au fost realizate, cu mare trudă, de pictorul piteştean Gheorghe Belizarie, în circa doi ani de zile, urmând să fie restaurate, apoi, de-a lungul vremii, de către alţi artişti români.

Era să fie în Piața Ferdinand

De ce a fost construită catedrala în afara zidurilor cetății? Actualul amplasament a fost cunoscut sub denumirea de Piața Lemnelor. Totuși, imediat dupa Marea Unire din 1918, locul ales pentru înălțarea catedralei a fost Piața Mare (actuala Piață Regele Ferdinand I). Comunitatea săsească din Mediaș s-a împotrivit, însă, parohiei ortodoxe fiindu-i atribuită, în cele din urmă, parcela din actuala Piață Andrei Șaguna.

O bucățică din România Mare

Planurile edificiului au fost realizate de către arhitectul George Plăcinteanu Liteanu din București, iar constructorii au fost inginerii sibieni V. Smigelsky și Neugeboren. Exteriorul catedralei este la fel de impresionant ca și interiorul, fiind evidente influențele stilului brancovenesc. Cele două turnuri impresionante ale catedralei au înălțimea unui bloc cu patru etaje și pot fi văzute de la mare departare, din tot Mediașul. Biserica a fost sfințită în ziua de 28 iulie 1935, de către mitropolitul de atunci, Nicolae Bălan.
    Trimite prin e-mail