vineri, 15 septembrie 2017

Publicat la 9/15/2017 01:28:00 p.m. de Anonim

Îmblânzitorul de câini. Vasile Boilă a pus bazele Club Dresaj Canin Mediaş, de care se ocupă de aproape 10 ani | REPORTAJ


„Sunt mulţi cei care citesc o carte şi se apucă de dresaj, unii poate au şi ceva rezultate, dar, la modul cel mai sincer, e foarte important să ştii ceea ce ai de făcut, iar asta se învaţă în timp”, crede medieşeanul Vasile Boilă, cel care de aproape 10 ani este atestat ca şi instructor de dresaj canin. Mare iubitor de câini, Vasile spune că avem multe de învăţat de la patrupede, mai ales când vine vorba de iubire şi loialitate.


Autor: Milu OLTEAN

Vasile Boilă este un nume binecunoscut în rândul iubitorilor de câini medieşeni, dar şi printre cei care lucrează cu patrupede în întreaga ţară. Medieşeanul este un apropiat al câinilor, alături de care lucrează în fiecare zi şi cărora le dedică o mare parte din timpul său. Instructor calificat de dresaj, dar şi cu atestat de pregătire a câinilor de pază, Boilă a pus bazele Club Dresaj Canin Mediaş, de care se ocupă de aproape 10 ani.


Prieteni buni din copilărie

Vasile are 38 de ani şi s-a născut la Ploieşti, dar s-a mutat la Mediaş la o vârstă fragedă. Zâmbeşte când îşi aduce aminte că locuia la bloc, în cartierul Vitrometan, iar una dintre preocupările sale când se întorcea de la grădiniţă era să adune câinii mici de pe şantierele din zonă. Îi aduna şi le găsea adăpost în apartamentul părinţilor. „Câinii mi-au plăcut de când eram mic, de atunci am avut tangenţă cu ei. N-am avut eu câini de rasă, vreun câine deosebit, dar mi-au plăcut dintotdeauna. Pe toţi îi aduceam acasă, mă jucam cu ei, îi ascundeam peste tot ca să nu-i găsească părinţii. În schimb, bunicii locuiau la Dîrlos, aveau curte şi acolo aveam tot timpul câini”, îşi aminteşte medieșeanul.


Companionul General

Acesta îşi aduce aminte că cel mai mult a simţit cât de mult te poate ajuta un câine pe când era în armată. Şi-a făcut stagiul militar pe graniţa României cu Serbia şi Ungaria, iar companie în punctul de pază i-a fost un prieten credincios: Generalul. „Am avut acolo o corcitură de ciobănesc german, un maidanez, am avut grijă de el şi toată armata m-a ajutat şi el. Am făcut stagiul militar pe graniţa cu sârbii şi ungurii, iar acel câine mi-a fost un ajutor devotat. Şi nu era puţin lucru ca în nopţile lungi, de aşteptare încordată, cu toate simţurile ascuţite, să ai un camarad lângă tine. Iarna se punea la picioarele mele şi îmi ţinea de cald, tresărea când auzea pe cineva de la distanţă, mă atenţiona, a fost prima dată când am înţeles că am o legătură specială cu câinii. L-am lăsat acolo, moştenire, cred că mulţi s-au mai folosit de el şi după mine. Îi ziceam Generalul. Era tare mândru”, ne-a povestit Vasile Boilă.


Specialist cu diplomă şi club de dresaj canin

Una din dorinţele sale vechi a fost aceea de a se califica în dresajul câinilor, asta după ce s-a reîntors la Mediaş, după armată. Aşa că n-a stat prea mult pe gânduri şi în afara serviciului a început să înveţe, să-i caute pe cei mai buni instructori în branşă, să afle cât mai multe. „Eu mereu mi-am dorit să mă perfecţionez în dresaj, să învăţ cât mai multe, aşa că de prin 2006 am început să merg la cursuri, pe cheltuiala mea, la seminarii de pregătire în ţară. Chiar am reuşit să ajung în vizite private la instructori de dresaj care au reuşit să cucerească titluri de campion mondial. Mi-am dorit să învăţ şi am reuşit să acumulez cunoştinţe de la cei mai buni din ţară şi de la oameni din străinătate, care au reuşit să ajungă în acest domeniu, la cel mai înalt nivel de performanţă”, spune medieşeanul. În 2009, prin Asociaţia Chinologică Română, a fost atestat ca şi instructor de dresaj canin, iar după aceea şi-a luat şi atestatul de „atentator“, adică om de atac, prin Clubul de Dresaj Canin din România. „Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu aceşti termeni, este vorba despre omul de atac, cel care se ocupă de pregătirea câinilor pentru pază. Am avut specializarea pe mondioring. Ce să zic, am acumulat multă experienţă, pentru că sunt foarte pasionat de câini şi mi-am dorit să învăţ cât mai multe”, ne-a povestit Boilă, cel care a pus bazele Club Dresaj Canin Mediaş acum opt ani.


Dresajul, numai dacă iubeşti animalele

Vasile este un om cunoscut în branşa oamenilor care lucrează cu câini. A participat la competiţii în România, dar şi în străinătate. Este un om pasionat de ceea ce face, anul trecut a participat la patru competiţii în Belgia şi inclusiv la Campionatul Mondial de Dresaj, cu echipa României, în Franţa. Medieşeanul este de părere că nu poţi să te ocupi de dresaj dacă nu iubeşti animalele şi dacă nu pui serios umărul la treabă, să înveţi cât mai multe. „Dacă nu-ţi plac animalele, câinii, nu poţi să faci treaba asta. Dar, neapărat trebuie să dobândeşti cunoştinţe, nu poţi face nimic după ureche. Trebuie să ştii ce ai de făcut, trebuie să faci bine. E nevoie de timp şi de pregătire, e important să petreci timp alături de persoane care lucrează cu câini, e foarte important să participi la stagii de pregătire şi seminarii unde se lucrează tehnici şi unde înţelegi ceea ce ai de făcut. După ureche, e greu să te apuci de treabă. Sunt mulţi cei care citesc o carte şi se apucă de dresaj, unii poate au şi ceva rezultate, dar, la modul cel mai sincer, e foarte important să ştii ceea ce ai de făcut, iar asta se învaţă în timp”, este de părere Vasile Boilă. 


Echilibrul, filosofie de viaţă

Vasile este de părere că, în principiu, orice câine se poate dresa, dar depinde foarte mult ce anume vrei de la el. Câinele trebuie selectat în funcţie de ce aşteptări ai de la el. Pentru un câine de servici ai nevoie de un câine cu anumite calităţi, pentru un câine de pază ai nevoie de un câine cu alte calităţi, la fel, pentru sport ai nevoie de alte calităţi la un câine. În general, la câinii pentru sport, mă refer la cei pregătiţi pentru competiţie, cea mai importantă calitate este echilibrul. Mi-am adaptat şi eu stilul pentru a atinge această stare, e nevoie de o chimie specială între câine şi instructor, dar înainte de toate e nevoie de echilibru. Filosofia mea este că dacă reuşeşti în viaţa ta, ca om, să încerci să ajungi la un echilibru pe toate planurile, ai toate şansele de a face acelaşi lucru şi în cazul unui câine”, spune medieşeanul.


Câinii, exemplu de iubire

Vasile Boilă îşi petrece o mare parte din zi alături de câini, pe care îi consideră dincolo de parteneri de antrenament, foarte buni prieteni, de la care oamenii au multe de învăţat. „Eu de la câine am învăţat foarte multe lucruri, prin felul lor de a aborda situaţiile noi, din interacţiuni, din felul în care trăiesc. Uite, spre exemplu, nu ştiu câţi oameni sunt capabili să iubească aşa cum îşi iubeşte un câine stăpânul. Nu sunt mulţi oameni capabili de o asemenea iubire şi loialitate. Ataşamentul câinelui e necondiţionat, câinele te iubeşte mai mult pe tine decât se iubeşte pe el. Nu mulţi oameni înţeleg asta şi văd câinele care stă în cuşcă şi trebuie să latre atunci când intră cineva în curte. Eu îmi petrec foarte mult timp din zi alături de câini, stau cu ei, dorm cu mine în casă, avem o relaţie specială. Ne înţelegem din priviri, nici nu e nevoie să dau comenzi pentru că ei simt ce vreau. Un câine e capabil să simtă ce stare ai, te citesc foarte repede”, crede instructorul.


Un mare iubitor de câini

Vasile Boilă spune că iubeşte în mod egal toţi câinii, chiar dacă are anumite preferinţe când vine vorba de ciobănescul belgian malinois, alături de care preferă să lucreze pentru concursuri. „Nu-mi plac situaţiile în care anumiţi oameni cumpără câini, dar nu se informează dacă acei câini sunt potriviţi pentru ceea ce vor ei. Sunt multe lucruri care nu sunt în regulă, e nevoie de mai multă educaţie. Apropo de educaţie, consideră că cei care îşi abandonează câinii dau dovadă de nepăsare şi inconştienţă, faţă de nişte suflete nevinovate. Dar asta depinde foarte mult de nivelul de cultură şi civilizaţie al oamenilor. Dacă ai un câine, faci tot posibilul să-l ţii sănătos şi vesel alături de tine, în curtea ta, nu să-l laşi să hoinărească pe stradă. E o problemă de educaţie, de atitudine a oamenilor”, conchide Boilă.

VASILE BOILĂ | instructor dresaj: „Trăiesc întâmplări «speciale» alături de câinii mei în fiecare zi, mi-ar fi aşa de greu să aleg ceva, sunt multe situaţii frumoase. Ajungi să simţi lucruri deosebite atunci când petreci mult timp alături de câini. Pentru mine e o bucurie să stau în fiecare zi alături de câini, îi văd cum cresc, cum învaţă, cum evoluează, cum progresează şi asta e o mare bucurie.”

Dresajul începe devreme

Dresajul unui câine trebuie început de la vârsta de câteva luni, spune Vasile Boilă. „Depinde cât de mult vrei să lucrezi cu el, ce anume vrei de la acel câine şi de cât de riguros vrei să fie dresajul. Depinde de câine, de pui, de cât de repede începi dresajul. Aici e o mare problemă, mulţi vin cu câinele la dresaj după ce acesta împlineşte un an, dar cel mai bun dresaj, cu cele mai bune rezultate, se obţine la câteva luni, după ce puiul s-a desprins de femelă. Când ai luat câinele din cuib, de la 6-7 săptămâni, se poate lucra cu puiul. Dacă laşi timpul să treacă, acel câine îşi face nişte obiceiuri, pe care îţi va fi mai greu să le înlături. Câinele trebuie să socializeze bine cu oamenii şi cu animalele, dar dacă nu e învăţat de mic, va avea de suferit pe viitor”, explică specialistul.


    Trimite prin e-mail