vineri, 22 septembrie 2017

Publicat la 9/22/2017 10:00:00 a.m. de Anonim

Guvernul a ucis "Speranța"!


O lege aberantă afectează persoanele cu handicap! Unitatea protejată a Asociației Phoenix Speranța din Mediaș s-a desființat după 10 ani de activitate.


Autor: Alex PÎNTEA

Acest lucru se datorează modificării de către Guvernul României a Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap. Conform acesteia, autorităţile şi instituţiile publice care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de salariaţi. Dacă nu fac asta, plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. 

Lege modificată

Până pe 1 august, firmele şi autorităţile aveau posibilitatea ca de acei bani să cumpere produse de la unităţi protejate. Practic, era vorba de acele unităţi care produc cu ajutorul persoanelor cu dizabilităţi. Prevederea a fost scoasă însă din lege. Aceasta lovește direct în unitatea protejată de la Mediaș, dar și în toate celelalte existente în țara noastră. „S-a modificat Legea 448/2006 care avea o prevedere specială pentru unitățile protejate și anume le acorda posibilitatea de a lucra cu firme care au un număr mai mare de 50 angajați și în sarcina cărora exista obligația de a angaja 4% persoane cu dizabilități. Există un calcul în prevederea legală. Jumătate din salariul minim pe economie înmulțit cu numărul de locuri de muncă neocupate creează acel fond de handicap. Firma putea opta fie să plătească tot fondul acela la bugetul de stat, fie să angajeze persoane cu handicap, fie să lucreze cu o unitate protejată de la care să cumpere produse sau servicii. Prevederea ne-a avantajat și am asigurat salarii pentru persoanele cu handicap angajate. Am avut 15, apoi 11 persoane. Ce s-a modificat acum: firma nu mai poate opta decât să angajeze persoanele cu dizabilități, suma s-a dublat, iar dacă nu le angajează fiindcă nu pot sau nu știu sau nu doresc, fondul de handicap dublu se duce la bugetul de stat. ONG-urile au fost practic tăiate din această relație. Au rămas în legătură firma cu bugetul de stat și desigur persoana cu handicap care trebuie să se angajeze ca orice om obișnuit”, a explicat Maria Stănescu, directorul Asociației Phoenix-Speranța.

Caută soluții

Asociația medieșeană își va continua însă activitatea în beneficiul persoanelor cu handicap. Se va încerca recreerea locurilor de muncă pierdute și realizarea pentru persoanele cu dizabilități a unui mediu propice de muncă. „Noi vom încerca să înființăm o activitate comercială care să ne susțină și vom încerca să recreăm locuri de muncă, în măsura în care activitățile pe care le facem vor avea o finalitate economică. Noi vom continua, pentru că legile și vin pleacă, iar noi rămânem cu probleme la care trebuie să găsim soluții. Nu ne vom opri, însă este vorba că persoanele greu angajabile sunt mult afectate, pentru că găseau în unitățile protejate locuri în care puteau să facă anumite lucruri într-un ritm adecvat, într-un mediu adecvat”, mai spune Stănescu.
    Trimite prin e-mail