joi, 3 august 2017

Publicat la 8/03/2017 11:51:00 a.m. de Anonim

Festivalul Mediaş Cetate Medievală, ediţia a XIII-a. Târg de meşteşuguri vii | PROGRAM


Anul acesta, manifestările cele mai importante din cadrul "Mediaș 750" se vor desfăşura pe 11, 12 şi 13 august 2017 şi vor include festivalul "Mediaş Cetate Medievală, ediţia a XIII-a. Târg de meşteşuguri vii", ce va avea loc în Piaţa Regele Ferdinand I.

Autor: Alexandra C. FLEȘERIU


Festivalul "Mediaş - Cetate Medievală"  este inedit prin numărul mare de cavaleri şi domniţe invitate, prin prezenţa a mari formaţii artistice specifice medievale şi prin implicarea publicului prezent în atelierele meşteşugarilor. Peste 80 de meşteşugari îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, în port popular, îi vor invita pe cei prezenţi să se iniţieze în arta prelucrării lemnului, arta olăritului, arta sticlăriei, arta ţesutului sau a împletitului de haine.


De asemenea, numeroase ordine cavalereşti, inclusiv calfele călătoare, vor invita publicul să ia parte la ateliere de tras cu arcul, de pietrar, de fierar,  de confecţionat zale sau de confecţionat măşti de carnaval săsesc.
În faţa Casei Schuller vor fi susţinute concerte de muzică medievală de către binecunoscutele formaţii: Lupus Dacus, Peregrinii, Huniadi Cantores, Cimpoierii de Transilvania şi Truverii. Menţionăm că Truverii sunt primii care au readus în contemporaneitate muzica medievală.
Animaţia stradală va include dansuri medievale, statui vivante, supermarionete, lupte între cavaleri, spectacole de teatru, personaje pe picioroange, dansuri cu zâne, bufoni, prezentare păsări de pradă, zânele Silvane, domniţe, cavaleri şi Ordinul Mușatinilor.
Alături de Muzeul Municipal si Galeria de artă, Turnurile Forkesch şi Pietrarilor vor fi deschise publicului cu expoziţii inedite „Mediaşul şi împrejurimile“ (expoziţie de fotografii artistice realizate de fotografi profesionişti în cadrul taberei internaţionale de fotografie) şi „Mediaşul în cartografie“ (expoziţie de hărţi şi planuri ale Mediaşului din sec.al XVII-lea).
Fiind la ediţia a XIII-a, festivalul "Mediaş Cetate Medievală. Târg de meşteşuguri vii" se anunţă o manifestare culturală demnă de luat în calcul în week-end-ul 11-13 august, municipiul Mediaş fiind o locaţie importantă între oraşele medievale cu potenţial turistic.

Situat pe malul râului Târnava Mare, între Sibiu şi Sighişoara, Mediaş este al doilea municipiu ca mărime din judeţul Sibiu. Prima atestare documentară a municipiului datează din anul 1267, când localitatea apare sub denumirea de Mediesy. În perioada medievală, ca urmare a politicii de colonizare practicată de regii Ungariei, Mediaşul a devenit aşezământ pentru coloniştii saşi şi secui. Cetatea oraşului, construită între anii 1490 – 1534, impresionează prin cele trei porţi principale de acces întărite cu turnuri de apărare: Poarta Steingasser, Poarta Zeckesch şi Poarta Forkesch. Ca urmare a dezvoltării sale, în secolul XVIII, Mediaşul avea 19 turnuri şi bastioane şi 7 porţi de intrare în oraş.


    Trimite prin e-mail