miercuri, 2 august 2017

Publicat la 8/02/2017 10:02:00 p.m. de Anonim

​Dolarul și francul elvețian și-au amplificat pierderileRaportul euro/leu a avut o evoluție liniștită în perioada 27 iulie – 2 august​, moneda națională profitând de conjunctura din regiune dar și de creșterea vânzărilor de valută din partea celor interesați să cumpere titluri de stat românești.

Euro a început perioada cu o medie de 4,5656 și a încheiat-o la 4,5586 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,555 și 4,56 lei, cu închiderea la 4,558 – 4,561 lei.
Marele perdant a fost francul elvețian al cărui curs a coborât de la 4,0643 lei, la debutul intervalului la 3,9674 lei, la finalul acestuia, mai jos cu aproape 20 bani comparativ cu începutul lunii iulie.
Francul a scăzut astfel la un minim care nu mai fost atins de la jumătatea lui ianuarie 2015, atunci când Banca Națională a Elveţiei (BNS) a decis să renunţe la plafonarea cursului de schimb, care menţinea o valoare minimă de 1,2 franci/euro, în condițiile în care el este văzut drept un refugiu în perioadele când crește aversiunea față de risc.
Pe pietele internaționale euro a crescut până aproape de 1,15 franci. Analiștii pun această mișcare pe seama faptului că președintele BNS, Thomas Jordan, a atras atenția asupra supraaprecierii francului, ceea ce creează probleme semnificative exportatorilor.
Cursul dolarului american a scăzut de la 3,8936 lei, la începutul perioadei, la 3,8492 lei, medie care nu a mai fost atinsă de la începutul lui mai 2016. Cotațiile din ultima ședință a intervalului au fluctuat între 3,841 și 3,861 lei. Comparativ cu începutul lunii trecute deprecierea monedei americane este de aproape 16 bani.
Pe piețele internaționale euro și-a accelerat aprecierea față de moneda americană, atingând în 2 august un maxim de 1,1868 dolari, nivel care nu mai fost atins de la începutul lui 2015.
Avansul luat de euro se poate pune pe seama faptului că investitorii se grăbesc să îl cumpere atâta vreme cât BCE mai ține dobânzile aproape de 0%, pentru a achiziționa acțiuni și obligațiuni europene.
La scăderea dolarului au contribuit și creșterea, considerată modestă, a economiei americane cât și scăderea luna aceasta a moralului gospodăriilor din SUA, ceea ce a făcut ca piețele să nu mai fie atât de sigure pe faptul că Fed va decide să majoreze dobânda să cheie incă o data până la finalul anului.
Demiterea lui Anthony Scaramucci, directorul de comunicare de la Casa Albă, dar și creșterea PIB-ului din zona euro, cu 0,6% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, au reprezentat alte motive de apreciere pentru euro.
    Trimite prin e-mail