vineri, 30 iunie 2017

Publicat la 6/30/2017 02:01:00 p.m. de Anonim

Tarja și Lacuna Coil, pe scena ARTmania Festival 2017



Cea de-a 12-a ediție a Festivalului ARTmania aduce și în acest an pe scena din Piața Mare din Sibiu muzică rock de cea mai bună calitate și trupe de mare calibru. Pe afișul ARTmania din acest an, pentru concertele din 28 și 29 iulie, se află un line-up de excepție: Tarja, Lacuna Coil, Riverside, Beyond the Black, You And Me At Six, Devin Townsend Project și Walkways.

Biletele au fost puse în vânzare în rețelele eventim.ro, iabilet.ro, myticket și pe kompostor.ro. În perioada de pre-sale, prețul unui abonament este de 190 de lei.
Dacă e miez de vară fierbinte, e musai rock de cea mai bună calitate în Piața Mare din Sibiu. A 12-a ediție a Festivalului ARTmania își va întâmpina publicul și în acest an cu un line-up de excepție, un mix de stiluri și genuri, precum și cu o serie de evenimente conexe. Pe lângă concertele deja confirmate, ARTmania 2017 propune și un eveniment dedicat tuturor celor interesați de showbiz la cel mai înalt nivel, prin organizarea primei ediții a reuniunii internaționale East European Music Conference (EEMC). Vreme de două zile, experți de top din industria muzicală europeană se vor întâlni cu publicul din România, în cadrul unor serii de conferințe, urmate de reuniuni informale.

Lacuna Coil, năluci și spirite în Transilvania

Una dintre cele mai tari trupe italiene de rock, Lacuna Coil mizează pe o estetică gotică, atât muzicală, cât și vizuală, dar și pe armonii care pun voci în contrast sau pe riff-uri adânci de chitară. Acute ascuțite, temperate de un bass profund, un sound specific care a asigurat coloana sonoră a unor blockbustere ca „Underworld” sau „Resident Evil: Apocalypse”, muzica Lacuna Coil este produsul cel mai bine vândut din istoria casei de discuri care i-a lansat, Century Media Records, companie cumpărată în 2015, pentru 17 milioane de dolari, de Sony Music Entertainment. Cel mai recent album, „Delirium”, lansat în 2016, este cel de-al optulea album de studio al trupei. „Care-i primul lucru la care vă gândiți când vine vorba de Transilvania? Nouă ne vine în gând excelentul Festival ARTmania de la Sibiu! Am fost acolo în urmă cu câțiva ani, am avut un concert extraordinar, după care am mai petrecut vreo două zile pierduți printre niște munți de o frumusețe sălbatică, într-un ținut presărat cu castele vechi, vârcolaci, un tărâm cu neguri pline de magie. Abia așteptăm să ne întoarcem în vara aceasta, cu un show mult mai mare, alături de un line-up excelent. Va fi grandios! Și zgomotos”, le transmite fanilor români trupa Lacuna Coil.


„Regina” Tarja, din nou la Sibiu

Cea mai buna voce de metal simfonic din Europa și probabil una dintre cele mai bune cântărețe ale lumii, Tarja Turunen se află din nou pe afișul Festivalului ARTmania. „Sper să vă revăd curând”, spunea Tarja la finalul concertului de acum câțiva ani de la Sibiu. Consecventă acestei promisiuni, soprana finalndeză revine pentru a-și lansa noul album, în premieră, în Transilvania. Regina rock-ului simfonic și-a sedus publicul cu o voce incredibilă, amplă și grandioasă, a stralucit într-un extraordinar duet cu Alice Cooper sau alături de legendarii Scorpions, a câștigat discuri de aur și platină pentru vânzări în țările nordice și în spațiul germanic și este considerată cea mai bună cântăreață crossover din Europa și una dintre cele mai bune cântărețe ale lumii. Întâmpinat cu aplauze de public și critică deopotrivă, albumul „The Shadow Self”, lansat în august 2016, reprezintă o aventura introspectivă, o explorare a zonelor de umbra din interiorul unui suflet, acele colțuri care găzduiesc fantome și din care, spune Tarja, și-ar putea trage seva forța creatoare și inspirația artistică.


Devin Townsend Project și Riverside

Devin Townsend este, cel mai probabil, unul dintre cele mai interesante proiecte de pe scena rock canadiană. Aduce în scenă mult întuneric apăsător, pe care îl crestează cu zgomote bizare și îl mătură apoi, cu valuri misterioase de rock sincretic postindustrial. Canadianul Devin Townsend este unul dintre cei mai creativi artiști ai noului val, un muzician al cărui talent a fost remarcat încă din adolescență, când a fost rugat să colaboreze, ca vocal, pentru albumul lui Steve Vai, „Sex and Religion”. Spectatorii și fanii vor avea ocazia să vadă live, pe scena ARTmania, un artist extrem de prolific, care a făcut experimente acustice remarcabile pe nu mai puțin de 23 de albume de studio, finalizate și aplaudate în întreaga sa carieră.
La fel de interesant se anunță și concertul polonezilor de la Riverside, o trupă asemănată adesea cu Pink Floyd sau Dream Theater, dar care își afirmă identitatea prin explorări experimentale duse până departe, uneori până la granița cu alte genuri, printre care și electro. Cel mai recent album al trupei, „Eye of the Soundscape”, este o încântătoare colecție a unor piese instrumentale mai vechi, reinterpretate, alături de câteva piese noi. Acest album este un tribute adus lui Piotr Grudziński (fost chitarist al trupei, decedat în 2016 în urma unui stop cardiac) și include ultimile piese la care acesta a colaborat.


You Me At Six, Beyond the black, Walkways

Pe scena ARTmania vor urca și englezii de la You Me at Six, care au un stil inconfundabil, chiar dacă unii găsesc în ADN-ul lor ceva urme lăsate rock-ul american, de la Blink-182, la Incubus sau Thrice, ba chiar și influențe pop-country-rock, deși toate într-o abordare nouă, plină de forță, contemporană. Au mai confirmat venirea la Sibiu și germanii Beyond the Black, eroii rock-ului simfonic european. Pe primele locuri în topurile germane și austriece, Beyond the Black sunt vârf de lance în muzica metal continentală, spune critica, estimând că cel mai recent album al lor, „Lost in Forever”, este o demonstrație de virtuozitate și de sensibilitate creativă. Li se alătură pe afișul ARTmania vedetele noului val de rock alternativ din Israel, Walkways, o trupă tânără care și-a câștigat faima pentru maniera deosebită în care alătură reprizelor executate în forță părți lirice, de o mare delicatețe.

East European Music Conference, la ARTmania Sibiu

„În ultimii ani am participat, în calitate de director a două festivaluri, la showcase-uri și întâlniri ale unor rețele muzicale ce reprezintă o adevărată rampă de lansare pentru artiști și trupe emergente pe scena muzicală. Organizate de cei mai importanți producători europeni, acest tip de evenimente generează contextul care, pe de-o parte, îți facilitează accesul la ultimele tendințe în domeniul muzical și, pe de altă parte, se concretizează în selecția de trupe și artiști pentru viitoarele producții. În această logică am construit și Sibiu – Festival City East European Music Conference. Astfel, în premieră pentru România, la reuniunea de la Sibiu vor fi prezenți acei decidenți europeni pentru care orice manager sau artist european ar străbate mii de kilometri și ar cere multe recomandări pentru o programare”, spune Codruța Vulcu, director al Festivalului ARTmania, Blaj aLive și inițiator al platformei East European Music Conference.
    Trimite prin e-mail