marți, 9 mai 2017

Publicat la 5/09/2017 01:01:00 p.m. de Redacţie

Turcan: Independența României, Ziua Europei și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – lecții pentru omenire


Președintele interimar al PNL, deputatul de Sibiu Raluca Turcan, subliniază că independența României, sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei, marcate pe data de 9 Mai, reprezintă trei „lecții” pentru omenire.

„Ziua de 9 Mai ne dă triple motive de sărbătoare: independența României acum 140 de ani, semnarea actului de naștere a Europei acum 67 de ani și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial acum 72 de ani. Într-un fel, cele trei evenimente pe care le marcăm astăzi fac referire la aceleași valori — unitate, autodeterminare, umanitate, libertate și democrație. Poate că, mult mai des decât o facem, ar trebui să simțim că aceste valori fac parte intrinsecă din fiecare dintre noi. Dacă ne-am simți mai români, mai atașați de națiunea română, am fi mult mai atenți față de grijile semenilor și apropiaților noștri. Dacă ne-am simți mai europeni, atunci ne-am strădui mai mult să învățăm de la partenerii noștri europeni, mai experimentați în exercițiul democrației”, a scris Turcan, astăzi, pe Facebook.
Ea afirmă că încheierea celui de-al Doilea Război Mondial — „cel mai negru moment din istoria recentă a omenirii” — nu trebuie uitată, pentru a le arăta „generațiilor care vin că doar rațiunea, înțelepciunea, valorile comune, democrația sunt cele care depășesc ura, intoleranța, extremismul și xenofobia”.
„În toate aceste trei evenimente istorice a fost decisivă intervenția unor lideri puternici, lucizi și determinați care au lăsat deoparte micile țeluri personale sau de grup, idealurile imediate mediocre și au pus în mișcare istoria, au împins umanitatea înainte, punând în realitate idealuri la care majoritatea politicienilor de astăzi nu are nici măcar capacitatea să se raporteze. Din păcate. Sunt trei lecții pentru omenire, nu doar pentru România sau Europa. Dar sunt, în primul rând, o lecție pentru fiecare dintre noi”, conchide Turcan, citată de Agerpres.
    Trimite prin e-mail