miercuri, 10 mai 2017

Publicat la 5/10/2017 03:47:00 p.m. de Anonim

Monumente în pericol! TransylvaNet se opune intervențiilor Electrica din satele sibiene


Case istorice de valoare din Transilvania sunt desfigurate prin instalarea ilegală a unor contoare electrice pe fațadele clădirilor din secolele XVIII și XIX din satele Hoghilag, Marpod, Șaroș pe Târnave, precum și în alte sate din Transilvania, acuză Federația TransylvaNet.


Autor: Aurelian LUNGU

Lucrările sunt realizate de Filiala de Distribuție a Energiei Electrice Electrica Distribuție Transilvania Sud - Brașov, prin intermediul unei firme contractate. Primarul comunei Hoghilag  și proprietarii clădirilor din cele trei sate nu au fost consultați cu privire la poziționarea și modul de instalare a contoarelor și se opun acestor intervenții deoarece sunt realizate într-un mod extrem de neglijent și destructiv, afectând uneori chiar integritatea structurală a clădirilor, potrivit celor de la TransylvaNet. „Pentru toate comunitățile rurale, patrimoniul cultural și peisajul pitoresc reprezintă șanse unice de dezvoltare economică. Orice intervenție care afectează caracterul autentic al satelor scade valoarea proprietăților și pune în pericol prosperitatea viitoare a locuitorilor acestora“, avertizează aceștia.

Semnal de alarmă

Alertați de către primari și localnici, membrii Federației TransylvaNet cer oprirea imediată a acestor acte de vandalism. De asemenea, se solicită și o investigație cu privire la cauzele și persoanele responsabile pentru această „agresiune la adresa patrimoniului național al României“. Federația TransylvaNet a transmis deja o petiție tuturor senatorilor și deputaților de Sibiu, precum și Parlamentului, Președinției, primului ministru, Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, Institutului Național al Patrimoniului, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Agenției Naționale a Ariilor Protejate, Delegației UNESCO București, Consiliului Județean Sibiu, Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Inspectoratului de Stat în Construcții, precum și către Electrica Distribuție Transilvania Sud.
Potrivit legii 422/2001, orice lucrări de construcții - inclusiv cele de modernizare a instalațiilor electrice - care aduc modificări substanței istorice sau aspectului clădirii, trebuie avizate de către Ministerul Culturii. „Este esențial ca Electrica Distribuție Transilvania Sud să înțeleagă necesitatea adoptării unei soluții optime pentru instalarea contoarelor electrice fără a distruge valoarea arhitecturală și de patrimoniu a acestor localități istorice, soluții ce au fost deja oferite de către membrii TransylvaNet în intervenții anterioare“, conchid inițiatorii petiției.

    Trimite prin e-mail