vineri, 19 mai 2017

Publicat la 5/19/2017 08:58:00 p.m. de Anonim

„Meseriaşul” în Microsoft Office! Medieşeanul Vlăduţ Lörincz este specialist certificat de Microsoft


Medieşeanul Dionisie Vlăduţ Lörincz este primul participant din judeţul Sibiu la finala naţională a Microsoft Office Specialist World Championship, în cei 3 ani de existenţă a competiţiei. Elevul de la Liceul „St.L. Roth“ a obţinut 925 de puncte din 1.000 şi a câştigat titlul de specialist în Microsoft Word. Este un adevărat performer, în aceste zile el fiind prezent pentru al treilea an la rând la faza naţională a Olimpiadei de Tehnologia Informaţiei şi Comunicării.


Autor: Milu OLTEAN

Nu-i puţin lucru să fii curios, iar din curiozitate să se nască o mare pasiune. Este cazul elevului medieşean Dionisie Vlăduţ Lörincz, care a participat acum câteva zile la finala naţională a Microsoft Office Specialist World Championship, de unde s-a întors acasă cu titlul de specialist în buzunar. La 17 ani, Vlăduţ pare să aibă deja creionată în viitor o carieră frumoasă în Informatică, medieşeanul fiind pentru al treilea an la rând reprezentantul judeţului Sibiu la faza naţională a Olimpiadei de Tehnologia Informaţiei şi Comunicării. În spatele tuturor realizărilor sale stau ore nesfârşite de muncă, studiu individual şi practică, elemente fără de care performanţa la nivel mare este imposibil de atins.

Calculatorul, pasiune timpurie

Vlăduţ îşi aduce aminte că a primit primul calculator de la părinţii săi, pe când avea vreo 5-6 ani, ba chiar este mândru că a ţinut PC-ul în funcţiune până anul acesta. De la apariţia noii „jucării” în casă, medieşeanul a fost captivat de ce poate să facă un calculator. A început să experimenteze, astăzi o aplicaţie Paint, mâine o instalare de joc, poimâine o dezinstalare de program, fiind atras de ceea ce se întâmplă atunci când apeşi un anume buton al vreunui program. „De la bun început am fost atras de ideea de a înţelege cum funcţionează programele. Punea tata o melodie la calculator şi eu doream să ştiu ce mai poate să facă acel program, în afară de a reda muzică. Ce se întâmplă dacă apăs un buton? Totul a plecat de la curiozitate. Dar, încet, încet, mi-am dat seama că acest domeniu al calculatoarelor, al informaticii, este o meserie de viitor şi că n-ar fi rău să am un job, când va fi vremea, în acest domeniu”, ne-a povestit Vlăduţ Lörincz.


Studiu individual şi TIC

Elevul de la Liceul „St. L. Roth“ îşi aduce aminte că a început să studieze singur tainele informaticii, având un ajutor şi în tatăl său, un pasionat de calculatoare şi programe diferite. Chiar dacă în programa de la Şc. „Hermann Oberth“ n-a avut informatică, ci educaţie tehnologică, Vlăduţ a încercat să citească şi să caute informaţii despre calculatoare din cât mai multe surse. Era tot mai convins că pasiunea pentru Informatică, dar mai ales pentru partea de operare, poate fi o şansă pentru viitorul său. „Am căutat informaţii pe Internet şi am ajuns să învăţ destule despre aplicaţii, chiar şi despre Photoshop. Mă gândeam că aş putea avea cândva o meserie în domeniul informatic, dar mai mult pe operare, nu pe partea de programare. În termeni simpli, un program are în spatele lui coduri, care sunt informatică, dar este mai apoi şi interfaţa, partea de operare. E interesant să cauţi probleme de funcţionare, să le spui dezvoltatorilor de programe ce anume merge, să găseşti ce nu funcţionează. M-a atras această parte practică“, mărturiseşte tânărul.


TIC i s-a potrivit ca o mănuşă

Dionisie Vlăduţ Lörincz a ales să-şi continue studiile la Liceul „St. L.Roth“, profilul mate-info. Nici nu se putea altfel, ţinând cont de pasiunea sa pentru calculatoare. Tânărul este de părere că domeniul informaticii este unul enorm, greu de cuprins nu într-o viaţă, ci în 5 vieţi de om. Dar poate că tocmai de aceea este atât de spectaculos, pentru că este într-o continuă mişcare. Elevul, ajuns acum în clasa a XI-a, spune că norocul său la liceu a fost materia Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, care i-a venit ca o mănuşă, pentru că îl aducea pe tărâmul atât de drag lui, acela de a se familiariza cu interfeţele programelor, cu reţele şi alte cunoştinţe. „Am făcut materia Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor încă din clasa a IX-a, iar asta mi s-a potrivit ca o mănuşă. M-am axat mai mult pe această materie, inclusă oarecum în Informatică. Am mers în această direcţie de a cunoaşte interfaţa programelor, de a cunoaşte ce pot şi cum pot să facă”, ne-a spus Vlăduţ Lörincz.

Olimpic naţional de 3 ori la rând

Încă din clasa a IX-a, Vlăduţ a ajuns la faza naţională a Olimpiadei la TIC, de unde s-a întors cu medalia de bronz. Anul trecut a fost din nou olimpic naţional, iar anul acesta, chiar în aceste zile, se află din nou la faza naţională a Olimpiadei desfăşurată la Ploieşti. Trebuie spus că la faza naţională nu ajunge decât un singur elev din judeţ, iar pentru al treilea an la rând cel mai bun la categoria sa este tânărul medieşean. „Testele constau în aplicaţii Office, cu operare, cu programarea din spate. Concret, ţi se dă o temă, să faci un tabel, să pui nişte indici în el, să schimbi ceva, să adaugi altceva într-un anume loc. Ideea e că trebuie să ştii toate comenzile programelor cu care lucrezi, iar în acest sens e foarte multă muncă în spate. Trebuie să cunoşti fiecare buton, fiecare săgeată, tot. Nu merge să o iei la nimereală, să încerci. Trebuie să ştii exact, acolo mergi, şi asta faci. Pentru Olimpiade trebuie să-i mulţumesc domnului profesor Enea Constantin, de la liceul nostru, cel care m-a coordonat şi m-a îndrumat“, a spus Vlăduţ.

Un sfârşit e un început: concurs Microsoft

Microsoft Office Specialist World Championship este un concurs organizat de 3 ani la nivel mondial de compania Microsoft, printre ţările implicate fiind şi România. Concurenţii se întrec în a-şi etala competenţele de utilizare a produselor Microsoft Office, iar cei mai buni dintre ei se aleg cu certificate recunoscute pe plan internaţional. Iar cel mai bun din fiecare ţară se califică la Campionatul Mondial. Vlăduţ îşi aminteşte că anul trecut a trecut printr-o mare dezamăgire la Olimpiada naţională TIC de la Bacău, din cauza unor greşeli de organizare. Văzându-l abătut, profesoara însoţitoare din Sibiu l-a pus în faţa unei provocări mai mari. „Doamna profesoară Delia Florea, de la Colegiul Brukenthal din Sibiu, care mi-a fost profesor însoţitor la Olimpiada naţională de TIC, anul trecut, mi-a spus de această competiţie. Dar mi-a spus că e dificilă şi m-a întrebat de două ori dacă aş vrea să merg. Am spus că vreau. Mi-a spus că, în 3 ani de când se organizează, n-a mai încercat nimeni din judeţul Sibiu“, ne-a povestit Vlăduţ.

Specialist Microsoft Word

După un test la Sibiu, medieşeanul a ajuns la începutul lunii în finala naţională a Microsoft Office Specialist World Championship 2017. „Concursul de la Microsoft l-am dat în aplicaţia Word şi am primit o certificare de la Microsoft din America, cu apostilă, prin care sunt numit specialist în aplicaţia Word. Cu alte cuvinte, ştiu toate funcţiile aplicaţiei. Dar pentru această realizare a trebuit să citesc o carte de 1.000 de pagini, în limba engleză. Am studiat Word de la A la Z, de când instalezi programul şi până salvezi un document şi îl închizi“, ne-a spus Vlăduţ.
Pentru obţinerea certificării, tânărul a trebuit să treacă de un barem de 700 de puncte, dar a obţinut 925, clasându-se pe locul 25 din 34 de concurenţi. Un rezultat excelent. „Faţă de Olimpiadă, e mult mai dificil, nici măcar nu se poate compara. E mult mai greu, e vorba şi de faptul că eşti contra-cronometru. Ai 24 de cerinţe, pe care trebuie să le rezolvi în 50 de minute. Eu am rezolvat la Bucureşti cele 24 de cerinţe în 15 minute. Cerinţe grele, trebuie să ştii exact, punct ochit, punct lovit. Nu ai timp să te gândeşti, să faci teste. Locul 1 a avut un timp de 13 minute, foarte bun“, ne-a povestit Lörincz.

Un viitor frumos

Viitorul sună bine pentru tânărul medieşean, care este decis să urmeze cursurile unei Facultăţi de informatică. Încă nu e decis dacă va rămâne la Cluj-Napoca, sau va alege o facultate din străinătate. Oriunde ar fi, Vlăduţ este decis să se perfecţioneze şi să înveţe cât mai mult. „Nu ştiu ce-mi va rezerva viitorul, dar vreau să fiu cât mai bun în acest domeniu şi să învăţ cât mai multe, să fiu competitiv. Tehnica evoluează, totul se mişcă repede, pot apărea diferite oportunităţi şi nu vreau să ratez nimic. Am avut şansa concursului Microsoft şi am profitat de ea, cine ştie ce şanse vor mai apărea în viitor? Îmi doresc să fiu pregătit, asta e cel mai important”, ne- spus medieşeanul. 


Muncă şi relaxare

În spatele rezultatelor excepţionale ale elevului medieşean stau nenumărate ore de studiu, ore de muncă, pasiune, căutări după informaţii utile sau practică efectivă în faţa vreunui program. Cu toate că munceşte mult, Vlăduţ îşi face destul timp şi pentru a se bucura de sport, natură sau muzică. „Clar că îmi găsesc timp liber, e chiar obligatoriu, pentru că nu poţi sta numai la muncă. Trebuie să te şi deconectezi. Îmi place să merg cu bicicleta, fac trasee în jurul Mediaşului împreună cu un grup de pasionaţi. Sunt practicant de karate, am centura albastră şi mă pregătesc s-o obţin pe cea maro. Îmi place muzica, chiar cânt la clape şi când am timp mă ocup de programe de înregistrat şi mixat muzică, chiar mai şi compun. Am activitate şi mă bucur, dacă timpul ar sta în loc aş fi cel mai fericit de pe lumea asta“, ne-a mărturisit Vlăduţ Lörincz. 

Vlăduţ Dionisie Lörincz | specialist Microsoft Word: „Dacă vreodată mă voi angaja în America, certificatul îmi va aduce bani mulţi, pe lângă un salariu încă 16.000 de dolari pe an. În România această certificare nu este recunoscută de Ministerul Educaţiei, încă. Pe baza diplomei am primit titlul de proctor, ceea ce înseamnă că pot să fiu supervizor şi administrator, adică îmi pot deschide un centru autorizat oriunde în lume şi să dau cuiva dreptul de a da un examen pentru certificarea pe care eu o am. În plus, dacă vreodată caut un loc de muncă, pot intra pe site-ul lor, unde ei îmi fac recomandări“. 

Idei preconcepute

„Se spune de multe ori că tinerii stau îngropaţi în calculator, stau numai pe Facebook, pe jocuri, ascultă muzică, pierd vremea... Nu e chiar aşa, aparenţele înşeală! Se poate vorbi mult despre tinerii care stau pe calculator, dar asta nu înseamnă că pierzi vremea. Chiar poţi face multe lucruri bune şi interesante pe calculator“, arată Vlăduţ Dionisie Lörincz.


    Trimite prin e-mail