vineri, 12 mai 2017

Publicat la 5/12/2017 07:32:00 a.m. de Anonim

Feri Teglaş: „Cred că una dintre misiunile mele în viaţă e să aduc oamenii mai aproape de natură”


„Salutare! Sunt Feri Teglaş şi îţi urez bun venit pe blogul meu! Găseşti aici articole despre evenimente, fotografie, natură, sport, marketing, economie şi despre Mediaş, oraşul meu natal”, se prezintă pe blogul său medieşeanul Feri Teglaş. Dincolo de tot ceea ce face în viaţa de zi cu zi, activităţi care-l ţin destulă vreme ocupat, Feri este un promotor al mişcării, al ecologiei şi un admirator al naturii. Iar când natura îţi zâmbeşte cochet pe toate dealurile şi pe toate potecile din jurul Mediaşului, generozitatea te îndeamnă să împarţi şi cu alţii frumuseţile văzute. Cum? Printr-o expoziţie de fotografie! Feri Teglaş pregăteşte expoziţia „Tainele naturii – Pădurea”, care va fi găzduită în perioada 17-24 mai, la Casa Schuller din Mediaş. 


Monitorul de Mediaş: Știu că nu ești la prima prezenţă pe simeze, dar de unde pasiunea ta pentru fotografie?
Feri Teglaş: M-am apropiat de fotografie prin ieșirile de la munte. De multă vreme am acest obicei, acolo vezi tot felul de peisaje, pe care îți vine să le imortalizezi. Cred că acum vreo 20 de ani am început să merg pe munte și pot să spun că am început să fac fotografii cu un aparat de mărimea unei brichete. Pe urmă, mi-am cumpărat un aparat mai bun și încet, încet, am evoluat. Dar m-au atras foarte tare peisajele montane și de acolo vine pasiunea. Foloseam acele fotografii de pe munte pe site-ul Asociației Dianthus, pentru a ne promova excursiile și evenimentele. Așa m-a atras fotografia.


Monitorul de Mediaş: Dar nu ai rămas doar pe acel segment de fotografie. Ai făcut și altceva, ai mers şi în alte direcţii.
Feri Teglaş: Da, e adevărat că m-am apucat și de fotografie comercială, de fotografie stock, acel tip de fotografie care se vinde prin intermediul agențiilor de fotografie. Am făcut și fotografie de produs, fotografie de arhitectură, dar în principiu am mers cel mai mult pe fotografia de peisaj.


Camerele foto de pe telefoane se apropie de DSLR

Monitorul de Mediaş: Au trecut, spui tu, vreo 20 de ani de la primele fotografii. Care e diferența între Feri, fotograful de atunci și Feri, fotograful de acum?
Feri Teglaş: E o diferență foarte mare, în sensul în care colaborarea cu agențiile de fotografie stock m-a ajutat foarte mult să învăț. Acolo e o concurență foarte mare, vorbim de un sistem prin care tu trimiți niște fotografii care ajung într-o bază de date, de unde designerii și cei care folosesc fotografia ca și „materie primă” să zicem așa, în media, design, publicitate, fac download la ce au nevoie. Contra cost, iar agenția este intermediarul. Dar, pentru ca fotografia ta să ajungă pe agenția respectivă, trebuie să treci un proces de evaluare. E interesant că își justifică alegerile, îți spun că ți-au respins cutare poză pentru că nu ai încadrat-o bine sau că nu e bine nu știu ce. Chiar dacă uneori e frustrant și ți se pare nedrept, dacă ești receptiv la ce ți se spune, înveți. Revenind, acum 20 de ani, Internetul nu era atât de deschis, nu erau atâtea resurse, dar s-a tot extins. Pot spune că am învățat citind mult de pe Internet. Sunt multe resurse pe net, dacă vrei să înveți, chiar ai de unde. 


Monitorul de Mediaş: Tehnic vorbind, e o mare diferență între „bricheta” de acum 20 de ani și aparatele foto de acum, cum simţi această diferenţă?
Feri Teglaş: E foarte, foarte mare diferența. Uite, am ajuns acum să fotografiez mai mult cu telefonul, deși am aparat DSLR semiprofesional. Mi-e mult mai ușor să folosesc telefonul, iar calitatea e tot pe acolo, la fotografii în care este lumină suficientă. La chestiuni mai speciale, ai nevoie de aparatul foto. Eu chiar am fost mirat, în ultima vreme mi s-au luat mai multe fotografii de pe agențiile de stock, fotografii făcute cu telefonul, nu cu aparatul. În mod normal, un evaluator al unei poze ar fi mai degrabă tentat să refuze o fotografie făcută cu telefonul, decât una făcut cu un aparat bun, dar pare că producătorii de telefoane fac niște camere care concurează cu DSLR. Plus că sunt aplicații care îți ușurează munca, faci poza cu telefonul și o trimiți direct la agenție, de pe telefon, nu mai stai să o descarci, să o prelucrezi. Se merge mult pe acest trend de „mobile photo”.


Spontan și creativ

Monitorul de Mediaş: Cum te-ai defini pe tine, ca fotograf? Ai răbdare să cauți un cadru perfect, sau mai degrabă ești spontan?
Feri Teglaş: În general, sunt un fotograf de peisaje. Dar, ca stil, ca abordare, sunt mai mult spontan. Mai și caut, anticipez, dar nu foarte mult. Chiar am văzut recent la Festivalul de Speologie „Speoarta”, oameni care au gândit o poză luni de zile, când să meargă, ce să facă, din ce poziție... Eu nu sunt aşa, sunt spontan, dar caut și lucruri pe care alții poate nu le văd. Am fost în Bosnia la munte și era ceață, nu era vreme de fotografiat, dar am prins pădurea, niște picuri pe macro, niște chestii pe care dacă n-ai avea ochi de fotograf poate nu le-ai vedea și nici nu te-ar interesa foarte mult. 


De pe Instagram la Casa Schuller

Monitorul de Mediaş: De data asta, aduci în fața publicului peisaje din natură, din jurul orașului. Cum ţi-a venit ideea? 
Feri Teglaş: Ultima expoziție s-a numit „Mai aproape de natură” și a fost cu peisaje montane. De data aceasta, am crezut că e mai interesant să prezint pădurile și cadrul natural din jurul Mediașului, pentru că avem o zonă deosebită, pe care trebuie să o prețuim mai mult, să o vizităm mai des. Am pus multe poze pe Instagram, o reţea de socializare prin fotografii, iar acolo am avut multe reacţii pozitive, fapt care m-a determinat să ies puţin din online şi să intru în offline. Să aduc expoziţia într-o galerie.


Mediașul, prin obiectivul foto

Monitorul de Mediaş: Ce e aşa de special în jurul Mediaşului, ce atrage atenţia?
Feri Teglaş: Mie îmi place foarte mult pădurea, îmi place natura, iar din acest punct de vedere sunt locuri foarte frumoase în jurul Mediaşului, cărări, dealuri, sunt multe privelişti foarte frumoase. Zona Barajului de la Ighiş, zona Binder, pentru mine e impresionant că de câte ori ies găsesc lucruri noi, locuri noi. Aşa a apărut ideea expoziţiei, să împart şi cu alţii ceea ce am văzut şi să-i încurajez să iasă din casă. Cred că una dintre misiunile mele în viaţă e să aduc oamenii mai aproape de natură. Mi se pare că încet, încet, ne îndepărtăm de natură şi de ceea ce înseamnă viaţa mai simplă.


Monitorul de Mediaş: Crezi că o fotografie are puterea să „mişte munţii”?
Feri Teglaş:  Da, cu siguranţă! Pentru mine, o fotografia a fost un punct de plecare. Dacă am văzut o fotografie cu o cabană din Mălăieşti, am zis că e frumos acolo şi mi-am dorit să merg. Dacă nu vedeam fotografia, nu mergeam. Cred că, dacă oamenii văd o fotografie care le place, au şi dorinţa de a se mişca din loc, de a merge să se bucure de natură. Pe reţelele de socializare se folosesc fotografii, video, imaginile au impact. Parcă timpul s-a comprimat, nu mai e vreme de imaginat, de citit, oamenii caută să vadă.

Monitorul de Mediaş: Cum vezi Mediaşul prin ochiul camerei tale foto?
Feri Teglaş: Văd un Mediaş frumos şi generos, în sensul de a petrece timp liber într-un mod activ. Poţi face trasee de bicicletă, poţi merge cu caiacul pe Târnavă, poţi alerga pe dealuri, sunt şi cafenele, sunt şi cluburi, din când în când ai şi un teatru. Timp liber să ai de toate câte sunt! Acum începe sezonul, vor fi mai multe evenimente, vine „Mediaş 750”... Din punctul de vedere al fotografului, ai turnuri, străduţe frumoase, poţi face liniştit o tabără foto la Mediaş.

A consemnat Milu OLTEAN

Tainele naturii – Pădurea

Expoziţia „Tainele naturii – Pădurea” va fi găzduită de Centrul Cultural „Casa Schuller” din Mediaş în perioada 17-24 mai. Expoziţia va aduce în faţa vizitatorilor un număr de 25-30 de fotografii cu natura din jurul oraşului, accentul fiind pus pe frumuseţile din pădurile care înconjoară Mediaşul.


Online şi offline

Feri Teglaş este preşedintele Asociaţiei de Turism şi Ecologie „Dianthus“ şi trainer la Active Business Events, un împătimit al naturii şi mişcării, dar şi un pasionat fotograf pentru agenţii stock. Feri a ţinut deja trei cursuri de fotografie stock şi are în plan să facă şi nişte webinarii. Medieșeanul poate fi urmărit pe Instagram la adresa https://www.instagram.com/feriteglas/, iar portofoliul său de agenţie poate fi văzut la adresa https://www.shutterstock.com/g/feriteglas.
    Trimite prin e-mail