marți, 18 aprilie 2017

Publicat la 4/18/2017 09:47:00 a.m. de Anonim

Tradiţia jocului de cartier Țuru se păstrează de peste 160 de ani la Mediaș | GALERIE FOTO


Țuru merge mai departe! Peste 1.000 de medieşeni au participat, în duminica Paştelui, la jocul tradiţional.


Autor: Alex PÎNTEA
Foto: Istvan BERTALAN


Cu ocazia sărbătorilor pascale, în multe zone ale ţării, tradiţiile vechi de sute de ani se mai păstrează încă. După slujba de Înviere, în cartierul Moşnei, în fiecare an, se organizează un joc de echipă numit Ţuru, ale cărui reguli sunt asemănătoare cu cele ale oinei. Manifestarea din acest an a fost organizată de Dinu Bănceu şi Primăria Mediaş. Au participat peste 1.000 de persoane, în calitate de spectatori sau jucători.


Distracție de sărbători

Ţuru este un joc în exclusivitate de cartier, ce se desfăşoară în municipiul Mediaş din anul 1850. În cartierul Olga Bancic, puţin mai sus de Valea Moşnei, în fiecare an, de Sfintele Paşti, se adună jucători şi spectatori care se delectează timp de două-trei ore, până la masa de prânz, cu un joc asemănător cu jocul naţional de oină. Ţuru se desfăşoară pe o stradă în pantă ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane, stâlpi, poposeşte în grădini, dar nimeni nu se supără.


Vremea a ținut cu medieșenii

Manifestarea organizată de către Dinu Bănceu şi Primăria Mediaş s-a bucurat şi în acest an de o participare extrem de numeroasă. Duminica trecută, încă de la primele ore ale dimineții, alături de sutele de medieşeni veniţi din toate cartierele municipiului, au fost prezente oficialităţi locale, conducători de instituţii şi alţi invitaţi. „Mă bucur nespus că Dumnezeu a ţinut cu noi să avem un timp frumos pentru a desfăşura acest joc tradiţional. Ne-ar fi părut rău să nu putem să îl ţinem. Am promis ca întotdeauna că mă voi ocupa de acest joc, o tradiţie a oraşului. Anul acesta am predat ştafeta fiului meu, Dinu Bănceu, pentru că aşa se cade la o vârstă, să predai fiului. El a primit cu încredere să ducă mai departe tradiţia, bineînţeles, şi cu sprijinul meu. Mă bucur că a venit multă lume şi anul acesta”, a mărturisit Dinu Bănceu, organizatorul manifestării.


Roman a dat startul

Primarul municipiului Mediaş, Gheorghe Roman, a fost prezent la deschiderea jocului de tradiţie din cartierul Moşnei. Edilul a apreciat că manifestarea este una foarte importantă pentru municipiul de pe Târnava Mare. Totodată, Roman a venit cu o veste bună pentru cei care locuiesc în zonă: vor demara lucrările de modernizare ale cartierului Moşnei. „Mă bucur mult că, împreună cu Dinu Bănceu, am reuşit să organizăm şi în acest an acest frumos joc. Eu cred că medieşenii îşi doresc să vină în prima zi de Paşte aici, iar eu pot să îi asigur că în perioada care urmează vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca această zonă să arate cât se poate de frumos, în sensul că vom începe, încet, încet, modernizarea întregului cartier Moşnei“, a afirmat Gheorghe Roman.


Moştenire din bătrâni

La Ţuru câştigă echipa care stă cel mai mult la bătaie. La finalul partidei, cei care au participat la joc au gustat din cozonaci şi celelalte mâncăruri specifice sărbătorii Paştelui. „Despre Țuru nu se ştiu prea multe, nici cum a ajuns la noi, nici care sunt regulile exacte. În Mediaş, încercăm să îl repopularizăm la un nivel cât mai lărgit. Se încearcă, astfel, continuarea tradiţiei unor practicanţi vechi”, mai spune Dinu Bănceu. 


Oină pe Stejarului

O altă manifestare tradiţională organizată cu ocazia sărbătorilor pascale s-a desfăşurat pe strada Stejarului. Câteva zeci de persoane au participat la un joc de oină, tradiţie veche de peste jumătate de secol.


    Trimite prin e-mail