luni, 24 aprilie 2017

Publicat la 4/24/2017 08:43:00 p.m. de

O familie din Copșa Mică, în așteptarea unui miracol divin | VIDEO


Cum a afectat închiderea fabricilor comuniste din Copșa Mică, cel mai poluat oraș al Europei până în 2009, viața unei familii ultra-religioase?
Filmul „Doar o răsuflare” / „A Mere Breath” (regia Monica Lăzurean-Gorgan) intră în casa și curtea familiei Sicrea din Copșa Mică. Documentarul urmărește de-a lungul a șapte ani dinamica familiei Sicrea: în timp ce tatăl așteaptă de la Dumnezeu vindecare pentru infirmitatea progresivă a mezinei, în interiorul familiei survin transformări care modifică ireversibil relațiile dintre ei.


Tatăl Dobrin, un creștin neoprotestant, și-ar dori ca Denisa, mezina familiei, să poată merge, dar nu este dispus să apeleze la doctori, ci speră că vindecarea va veni sub forma unui miracol divin. Fetița, captivă într-un cărucior cu rotile, suferă de spina bifida, un defect din naștere care-i afectează mobilitatea. Lia, împărtășește fervoarea religioasă a soțului, dar și-ar dori să apeleze și la ajutor medical pentru Denisa.
Pe măsură ce copiii devin adulți, în ciuda tuturor greutăților și a tuturor  rigorilor impuse de religiozitatea dusă la extrem a lui Dobrin, familia va rămâne unită chiar și atunci când nici rugăciunile pentru însănătoșirea Denisei, nici speranța într-un viitor ”cumsecade” pentru Angelo, rebelul familiei, nu vor da roade.
„Doar o răsuflare” a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Premiile GOPO 2017, Astra Film Festival și Sarajevo Film Festival.

Pelicula va fi proiectată joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, la Astra Film Cinema. Accesul la proiecție se face începând cu ora 18.30, din Piața Mică, nr. 11.
    Trimite prin e-mail