vineri, 24 februarie 2017

Publicat la 2/24/2017 03:23:00 p.m. de Redacţie

Traficul greu ar putea fi suprataxat la Mediaș


Municipalitatea caută soluții pentru a evita sufocarea orașului din cauza traficului rutier. 


Autor: Alex PÎNTEA

O variantă care ar putea fi luată în calcul este aceea de amenajare a unui sens giratoriu la podul mare peste calea ferată și direcționarea traficului greu prin zona târgului de vechituri, până la ieșirea din oraș. De asemenea, este luată în calcul și varianta unei taxe de intrare în oraș pentru toate mașinile grele. Bugetul Mediașului pe anul în curs a fost dezbătut public la sfârșitul săptămânii trecute.

Studiu de trafic

Unul dintre subiectele discutate la dezbaterea publică a fost acela al traficului infernal din oraș, dar și a necesității centurii ocolitoare. Primarul Gheorghe Roman a anunțat că se va face un studiu de trafic. O variantă luată în calcul pentru a rezolva cel puțin parțial problema este aceea a redirecționării traficului greu de la podul mare pe lângă calea ferată până la ieșirea spre Brateiu. „Consilierii locali au aprobat un studiu de trafic, care urmează să se realizeze. Cu un sens giratoriu la podul peste calea ferată, e posibil și așa pare să fie, ca traficul în oraș să fie mai ușor. Dacă vom ajunge la concluzia că e cea mai bună variantă, asta vom face, dar voi consulta medieșenii înainte de a lua această decizie importantă. Am evitat, astfel, și podul peste calea ferată, TIR-urile nu ar mai intra în oraș. E o discuție pe care nu trebuie să o evităm, să fim deschiși și să vedem ce variante avem”, a explicat edilul-șef al municipiului de pe Târnava Mare.

Taxă de intrare

Primarul Gheorghe Roman le-a mai spus medieșenilor prezenți la dezbatere că ia în calcul și o propunere către Consiliul Local de instituire a unei taxe de intrare în oraș pentru mașinile grele. Aceasta se dorește a fi un semnal de alarmă că Mediașul are nevoie de centură ocolitoare. „Dacă se continuă să nu fim susținuți pentru centura Mediașului, nu exclud o idee mai veche de a propune consilierilor locali pentru mașinile grele să aprobăm o taxă de intrare în oraș. Banii vor fi folosiți pentru a repara și pentru a aloca anumite fonduri acolo unde casele oamenilor se strică. Poate așa tragem un semnal de alarmă și către cei care conduc destinele țării și care vin și ne mint în campanii că se fac fel și fel de lucruri. Nu se poate ca orașul să fie tranzitat de atât de multe TIR-uri, de utilaje de tonaj mare, și să ne uităm cum unora le crapă casele oamenilor. Eu sunt dispus să iau o astfel de decizie și poate avem și noi o știre națională, să spună unii că avem chiar nevoie de o centură ocolitoare a orașului, să nu meargă toți banii unde vedem că merg, iar Ardealul să fie evitat”, a mai spus Roman.

Amendamente respinse

Centura ocolitoare a municipiului Mediaș a rămas un vis îndepărtat și anul acesta. Amendamentele care vizau alocarea de fonduri pentru acest obiectiv de investiții au fost respinse, motivându-se că nu ar fi avut o bază legală. Astfel, un prim amendament depus de către parlamentarii liberali a fost respins pe motiv că sursa de finanțare precizată de inițiatori nu este sustenabilă. Un al doilea amendament depus de către grupul UDMR a fost și el respins, din cauză că obiectivele de investiţii noi se cuprind în programul de investiţii publice numai dacă documentaţiile tehnico-economice ale acestora au fost aprobate potrivit legii privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Interes pentru buget

Medieșenii au fost interesați de proiectul de buget și au participat în număr mare la dezbaterea acestuia. La sfârșitul săptămânii trecute, peste 100 de persoane au fost prezente în sala de ședințe „Daniel Thellmann“ din cadrul Primăriei Mediaș. Acestea au ridicat probleme diverse, de la infrastructură rutieră, la curățenie, soluții pentru ca orașul să nu mai fie sufocat de mașini, amenajarea de parcuri, dar și diferite probleme punctuale din cartiere. Bugetul Mediașului pe anul în curs se ridică la 145,5 milioane de lei, iar reabilitarea infrastructurii rutiere rămâne un obiectiv care se va bucura de o atenție deosebită. „Mă bucur că medieșenii au arătat că sunt interesați de proiectul de buget pe anul 2017. Este un proiect de buget în care vom pune accent, așa cum este firesc, pe reabilitarea infrastructurii rutiere, pentru că noi considerăm că și în acest an este nevoie de o atenție deosebită în această privință. De la întâlnire am tras o concluzie foarte clară: medieșenii își doresc ca noi, cei care reprezentăm administrația publică locală să fim responsabili și să nu uităm că o dată la patru ani sunt și alegeri. Noi am luat act de tot ce ni s-a spus și vom face tot ce ține de noi ca Mediașul, încet, încet, să se transforme într-un oraș așa cum ni-l dorim cu toții”, a mai explicat edilul-șef.

Gheorghe ROMAN | primar: „Am așteptat să văd dacă parlamentarii care se bat cu pumnul în piept că trăiesc în Mediaș și îi doare sufletul pentru oraș vor vorbi ceva în Parlament. Nu au vorbit nimic, motiv pentru care va trebui să rezolvăm noi această problemă și o putem face cu resurse proprii.“

    Trimite prin e-mail