joi, 16 februarie 2017

Publicat la 2/16/2017 09:51:00 a.m. de Redacţie

Creșterea veniturilor pentru sănătate, prinsă în proiectul bugetului județului Sibiu pe anul acesta


Proiectul bugetului Consiliului Județean Sibiu este cifrat la 323,5 milioane lei, din care s-au alocat pentru funcționare 272,6 milioane lei, restul fiind prevăzuți pentru dezvoltare. Raportat la anul 2016, se înregistrează o creștere la capitolul sănătate de la 16,18 milioane, cât era inițial prevăzut, din care s-a realizat efectiv doar 10 milioane, la 21,52 milioane.


Aurelian LUNGU

O provocare majoră a acestui proiect de buget este faptul că, din cele 323,5 milioane lei, 30 de milioane sunt reprezentate de creșterile salariale în urma deciziilor la nivel de guvern, cu un procent de 20% pentru angajații din administrația publică, respectiv 50% pentru personalul din structura DGASPC și pentru parte din personalul din instituțiile de spectacole și concerte. „Față de suma inițial alocată de la bugetul de stat în 2016, în acest an avem cu 8 milioane mai mult, dar, întrucât creșterile salariale sunt de 30 milioane de lei, 22 de milioane aferente creșterilor salariale stabilite de guvern trebuie asigurate din bugetul local, în detrimentul secțiunii dezvoltare. Din acest motiv, am fost nevoiți să ne limităm investițiile”, a subliniat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Marile priorități

Consiliul Județean Sibiu are în vedere două proiecte strategice pentru județ, pentru care va solicita sprijinul tuturor parlamentarilor de Sibiu, un prim pas fiind invitarea acestora la ședința de CJ în cadrul căreia va fi votat bugetul: noul Spital Județean și programul Regiune Gastronomică Europeană 2019, unde și Primăria Mediaș este un partener important. După stabilirea în cadrul consorțiului a acțiunilor concrete din program, ele se vor bugeta cu sume rezervate în acest sens. Totodată, abordarea componentei gastronomice are loc și prin parteneriatele internaționale.

Două drumuri reabilitate

La conceperea proiectului de buget s-a acordat atenție finalizării proiectelor de investiții începute în anii anteriori, la spitale, unități culturale, dar și în domeniul infrastructurii. Aici, la capitolul drumuri județene, sunt prevăzuți 1,017 milioane lei pentru DJ 142 B Bazna - Boian, până la limita cu județul Alba, inclusiv poduri și podețe, iar alți 400 de mii de lei vor merge la reabilitarea a două drumuri comunale, DC 22 Biertan - Dupuș și DC 81 Turnu Roșu - Mănăstire.

Noile investiții

Și programul noilor investiții pune accent pe domeniul sănătății, fiind prevăzute documentații și execuție de lucrări la cele trei spitale din subordinea Consiliului Județean. În domeniul asistenței sociale, se urmărește, în principal, reabilitarea imobilelor CRRPH Dumbrăveni, CIA Agnita și CP Agârbiciu - cofinanțare în valoarea de 2 milioane lei la fonduri guvernamentale de 4,2 milioane lei, construirea unui bloc alimentar și spațiu pentru centru de zi la CP Speranța - 1,3 milioane lei, actualizarea documentației tehnice pentru căsuțe de tip familial la CP Mediaș.
În domeniul infrastructurii rutiere, Legislativul județean are în vedere reabilitarea, prin fonduri europene, a drumurilor județene DJ 106 Agnita - Sighișoara, DJ 141 Mediaș - Bârghiș și DJ 106 B Ocna - Țapu.

Accent pe dezvoltare

Din noul proiect, se remarcă o creștere a secțiunii Dezvoltare cu 2% față de bugetul realizat pe 2016. „Intenționăm ca această creștere pentru secțiunea Dezvoltare să fie o regulă, ceea ce se traduce prin reducerea cheltuielilor de funcționare, aspect care trebuie să fie o preocupare centrală și a managerilor instituțiilor din subordine”, a promis Cîmpean.

Consultare publică

Îndată ce proiectul de buget național va fi publicat în Monitorul Oficial, Consiliul Județean va afișa proiectul de buget pe pagina sa web, www.cjsibiu.ro, pentru a putea fi consultat de publicul larg.
    Trimite prin e-mail