duminică, 19 februarie 2017

Publicat la 2/19/2017 06:17:00 p.m. de Anonim

Anul marilor investiţii pentru Apa Târnavei Mari, Meditur și ECO-SAL


Societăţile subordonate Consiliului Local Mediaș vor primi fonduri importante de la bugetul local. În aceste zile, primarul Gheorghe Roman și viceprimarul Christine Thellmann s-au întâlnit cu managerii societăţilor Apa Târnavei Mari, Meditur şi ECO-SAL. Scopul vizitelor a fost acela de a discuta despre bugetul pe anul în curs, dar și despre obiectivele de investiții pentru fiecare societate în parte. Operatorul de apă şi apă uzată va primi mai mulţi bani pentru lucrări de apă şi canalizare, Meditur va achiziţiona mijloace de transport în comun noi, iar ECO-SAL, utilaje necesare pentru îmbunătăţirea activităţii de salubrizare.


Autor: Alex PÎNTEA

Luna aceasta se conturează bugetul municipiului Mediaş pe anul în curs şi, implicit, cel al societăţilor subordonate Consiliului Local. Pentru a vedea care sunt priorităţile acestora, dar şi ce fonduri sunt necesare pentru a le susține, edilii au mers pe rând la fiecare dintre societăți, au stat de vorbă cu directorii şi au tras apoi concluziile. 

Investiţii de peste 4 milioane

Compania Apa Târnavei Mari va primi sume mult mai consistente decât de obicei, de la bugetul local, pentru realizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare pe mai multe străzi din oraş. Șantierele vor demara, într-o primă fază, în zona centrală a Mediașului și vor fi corelate cu alte lucrări realizate de către ceilalți furnizori de utilități, astfel încât gradul de disconfort al populației să fie cât mai mic. „Ca şi concept, vom încerca să abordăm problema la modul integrat, în sensul că, acolo unde vom intra să realizăm o investiţie, vom reabilita tot ceea ce înseamnă reţele de apă, canalizare şi canalizare pluvială. Am prioritizat cumva lucrările, având în vedere evenimentele care vor avea loc anul acesta, prilejuite de aniversarea a 750 ani de atestare documentară a Mediașului. Vom începe investiţiile în zona centrală, pentru a reuşi să le şi finalizăm în prima jumătate a anului şi să încercăm ca oraşul să arate bine atunci când vom avea o sumedenie de invitaţi. Ulterior, în funcţie de gravitatea problemelor apărute, vom interveni şi în alte zone. Bugetul investiţional pe care îl discutăm încă cu reprezentanţii Primăriei Mediaş se ridică la peste 4 milioane de lei, o sumă mai mare decât cele cu care am fost obişnuiţi, ca atare vor fi şi lucrări mai multe“, a explicat Ioan Munteanu, directorul general interimar al societăţii Apa Târnavei Mari S.A. 

Mod de lucru diferit

Operatorul de apă şi apă uzată trebuie să răspundă pentru toate lucrările pe care le execută. Aceasta este una dintre concluziile trase de către primarul Gheorghe Roman după întâlnirea de la Apa Târnavei Mari. Edilul-şef al municipiului de pe Târnava Mare a atras atenția că societatea va primi fonduri importate pentru investiţii, dar va trebui să se ocupe de tot ceea ce înseamnă proiectare şi execuţie. „Începând cu acest an, atitudinea administraţiei locale faţă de societate se schimbă substanţial. Pentru ceea ce înseamnă investiţii în sisteme de apă şi canalizare, vom aloca noi fonduri, de la bugetul local, către societatea Apa Târnavei Mari şi aşteptăm ca dânşii să îşi asume tot ce înseamnă proiectare şi execuţie. Eu cred că este mai bine aşa, până acum se cam dădea vina de la ATM spre Primărie. Eu cred că acest lucru trebuie să înceteze, Apa Târnavei Mari trebuie să răspundă pentru toate lucrările pe care le execută“, a spus edilul-şef al municipiului.

Troleibuze noi

Subiectul principal al întâlnirii de la sediul societăţii Meditur s-a axat pe înnoirea parcului auto. Primarul Gheorghe Roman a spus răspicat că nu mai este de acord cu achiziționarea de mijloace de transport în comun la mâna a doua și trebuie găsite soluții pentru achiziționarea unora noi. „Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani la Meditur nu cred că este chiar în regulă, în sensul că s-au achiziționat foarte multe mijloace de transport second-hand. Le-am spus celor care conduc societatea Meditur că gândirea mea - și cred că și a medieșenilor - este aceea că și în Mediaș este nevoie de mijloace de transport noi. De aceea le-am spus că, împreună cu administrația locală, trebuie să găsească soluții pentru ca în perioada următoare să achiziționăm mijloace de transport noi“, a concluzionat Roman.

Exploatare mai eficientă

Conducerea operatorului de transport local de călători recunoaște că parcul auto actual se află într-o stare destul de precară, iar din acest motiv, achiziţia unor troleibuze şi autobuze noi este necesară. „În principiu, s-a mers pe ideea ca, în perioada următoare, achizițiile care vor fi realizate la Meditur să fie autobuze și troleibuze noi și să ajungem la o exploatare eficientă și viabilă din punct de vedere al utilizării lor. Practic, obiectivul principal în perioada următoare este înnoirea parcului auto. Din partea Primăriei avem toată înțelegerea și în perioada următoare vrem să facem o înnoire a parcului auto, care se află într-o stare destul de precară“, afirmă Nicolae Todoran, directorul tehnic al societăţii Meditur.

În pas cu vremurile

Societatea ECO-SAL vrea să achiziționeze anul acesta două autocompactoare, să continue amenajarea punctelor de colectare, dar și să realizeze puncte de colectare subterane noi. Valoarea investițiilor se ridică la aproximativ 1,1 milioane de lei, dintre care 70% sunt bani de la bugetul local al municipiului. „Pentru 2017, ne-am propus să achiziționăm două autocompactoare, dintre care una să fie dotată cu sistem de spălare și igienizare a recipienților la fața locului. A doua autospecială ne dorim să fie o autocompactoare cu o capacitate cuprinsă între 10 și 12 metri cubi, pe care să o folosim la colectarea deșeurilor biodegradabile, ca să evităm problemele din anii trecuți cu murdărirea carosabilului. O altă investiție din bugetul local se referă la continuarea amenajărilor de puncte de colectare, iar pentru acest an ne-am propus să amenajăm 20-30 de asemenea puncte de colectare“, a detaliat Iosif Balog, directorul general a societăţii ECO-SAL.

Mai multă curăţenie

La întâlnirea avută la sediul ECO-SAL, primarul Gheorghe Roman le-a cerut responsabililor societății o mai bună implicarea în activitatea de curățenie a orașului. Totodată, acesta a admis și că este nevoie de cumpărarea unor utilaje pentru îmbunătățirea activității. „Am cerut ca în acest an să fie şi mai activi şi mai receptivi la tot ceea ce înseamnă curăţenia în oraş. Am primit din partea conducerii câteva propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii. În mare parte, sunt de acord, şi acolo trebuie cumpărate utilaje noi şi cu siguranţă vom prinde în bugetul pe anul în curs achiziţionarea acestora. În acelaşi timp, sunt convins că aşa cum nu îmi face mie plăcere să văd pe domeniul public foarte multe coşuri de gunoi care de multe ori dau afară, nu îi face plăcere niciunui medieşean să vadă aşa ceva. Pentru acest lucru vom aloca fonduri, astfel încât să creăm un confort cât mai mare în fiecare zonă a oraşului“, a promis Roman.
    Trimite prin e-mail