miercuri, 8 februarie 2017

Publicat la 2/08/2017 04:37:00 p.m. de Anonim

145 de milioane de lei, banii Mediaşului în 2017


Bugetul municipiului Mediaș pe anul în curs se ridică la ceva mai mult de 119 milioane de lei, la care se adaugă aproape 26 milioane de lei excedent bugetar. Reabilitarea infrastructurii rutiere este prioritatea zero a municipalității pentru 2017. Pe 32 de străzi se va turna covor asfaltic, integral sau parţial. Alte 12 străzi vor intra şi ele în reabilitare, reţelele de iluminat public vor fi extinse, se va realiza centrul de examinare auto de la fosta unitate militară de aviaţie, fântâna arteziană din centrul istoric va fi reabilitată, iar pe Şoseaua Sibiului se vor amenaja mai multe sensuri giratorii. Săptămâna viitoare, bugetul local va fi dezbătut public.


Autor: Alex PÎNTEA

Municipalitatea medieșeană a făcut public proiectul de buget pe anul 2017. El se ridică la suma de 145,53 milioane de lei, dintre care 119,58 milioane lei reprezintă totalul veniturilor bugetului local, iar restul de 25,94 milioane de lei constituie excedent bugetar din anul anterior. Aceasta nu este, totuși, forma finală a bugetului, în condiţiile în care propunerile de venituri și cheltuieli bugetare propuse se vor modifica în funcție de alocațiile de la bugetul de stat conform cu dispozițiile legii bugetului de stat pe anul 2017, adoptată marți după-amiază de Legislativ. 

Operaţiunea "Asfaltul"

Reabilitarea infrastructurii rutiere este prioritatea zero a municipalității pentru 2017. Astfel, în bugetul pe anul în curs, aflat actualmente în lucru, au fost prevăzute sume importante pentru lucrări de reparații și modernizare a străzilor. „Suma pe care o vom cheltui este de peste 10 milioane de lei. Practic, vorbim de un program amplu de reabilitare a străzilor din oraș. Pe majoritatea se va turna covor asfaltic în totalitate, însă sunt și mai multe străzi pe care se va interveni doar parțial”, a explicat primarul Gheorghe Roman. 

Lista străzilor

Străzile pe care se vor turna covoare asfaltice anul acesta sunt situate în toate cartierele municipiului, dar și în zona centrală. Astfel, se va interveni pe străzile: Nucului, Govora, Titus Andronic, 1 Decembrie, Feleac, Mihai Eminescu, Carpați, Stephan Ludwig Roth, Constantin Brâncoveanu, Unirii, Pompierilor și Șoseaua Sibiului - parțial. Alte străzi pe care se vor așterne covoare asfaltice anul acesta sunt: Arieș, Alba Iulia, Calafat, Cuza Vodă, Ștefan cel Mare, Viilor - parțial, Plopului - parțial, Dealul Cucului, Teilor, Primăverii, Sticlei, Cibin, Virgil Madgearu, I.C. Brătianu, După Zid, Gloria - parțial, Vlădeasa, Profesor Ștefan Manciulea, Ion Rațiu și Lotru.

Lucrări noi

Anul acesta, vor demara în municipiul Mediaş o serie întreagă de lucrări noi care vor primi finanţare de la bugetul local. Astfel, un număr de 12 străzi vor fi supuse unor procese de reabilitare şi modernizare. Punctual, este vorba de străzile: Mathias Milles, Pictor Theodor Aman, Şerban Vodă, Malului, Şipoţele, Dimineţii, Viorelelor, Arinului, Frasinului, Castanilor, Bisericii şi Christian Schesaeus. Un alt proiect prins în buget este acela de reabilitare a fântânii arteziene din Piaţa Regele Ferdinand I. De asemenea, se va reabilita şi zidul de sprijin de pe strada Constantin Brâncoveanu nr. 2, şanţul cu dale de pe strada Hula Veche până la strada Vinului, dar şi mai multe imobile aflate în proprietatea municipiului Mediaş. Centrul pentru regim permise de conducere şi înmatriculare vehicule este prins şi el în buget, la fel ca şi extinderea reţelelor de iluminat public pe străzile Liviu Rebreanu - legătura între Cristalului şi Caraiman, Viilor, Greweln, Hula Veche, pasaj de legătură Râşnov cu Bârsei şi Geologiei. În fine, un alt proiect nou pentru anul în curs îl reprezintă amenajarea unor sensuri giratorii pe Şoseaua Sibiului. 

Lucrări în continuare

În bugetul pentru anul 2017 au fost prevăzute şi fondurile necesare pentru continuarea unor lucrări de investiţii care au demarat pe raza municipiului Mediaş în anii anteriori. Concret, este vorba de echiparea tehnico-edilitară a cartierului rezidenţial de pe strada Daniel Thellmann, etapa I, proiectul de reabilitare a străzilor şi a infrastructurii de apă și canalizare în satul aparţinător Ighişul Nou din fonduri rambursabile obținute de la BERD, dar şi proiectul de reabilitare al străzii George Coşbuc.

Dezbatere publică

Medieșenii sunt așteptați să facă sugestii cu privire la bugetul local al municipiului Mediaș pe anul în curs. În acest sens, în data de 17 februarie, va avea loc la sediul Primăriei și o dezbatere publică pe marginea modului în care vor fi cheltuiți banii publici în 2017. „Primăria municipiului Mediaş organizează, în data de 17 februarie. ora 13.00, în Sala «Daniel Thellmann», o dezbatere publică privind proiectul de buget local pe anul 2017. Proiectul de buget local este afişat pe site-ul primăriei  la secţiunea «Informaţii publice - Buget 2017». Cetăţenii sunt aşteptaţi până în data de 16 februarie să depună, în scris, opiniile şi sugestiile cu valoare de recomandare pe e-mail-ul Primăriei, primaria@primariamedias.ro, sau la sediul Centrului de Informare pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Mediaş“, informează Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al municipalităţii medieşene.
    Trimite prin e-mail