vineri, 13 ianuarie 2017

Publicat la 1/13/2017 02:18:00 p.m. de Anonim

Cronicile frigului

foto: Marcel Stroia


Gerul şi-a scos colţii şi la Mediaş. Marţi dimineaţa, temperatura a scăzut până în jurul valorii de -23, ba chiar -24 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din această iarnă, până acum. În județ a fost cea mai geroasă zi de 10 decembrie de când se fac măsurători meteorologice. Totuși, la noi, prin prisma temperaturilor înregistrate în anii trecuţi, iarna din acest an nu este deosebit de friguroasă, iar dacă aruncăm o privire peste iernile de altădată putem spune că am scăpat ieftin. Cronicile amintesc că în 1635 Mediaşul a îndurat o iarnă cumplit de grea, iar grânele şi viţa de vie au avut de suferit. Iarna lui 1829 a fost şi ea deosebit de grea, iar minima în zona Mediaşului s-a înregistrat în 1927, când au fost -32,3 grade Celsius.


Autor: Milu OLTEAN

Iarnă, ger de crapă pietrele. Frigul şi-a arătat puterile şi la Mediaş în această săptămână, când mercurul din termometre a coborât, marţi dimineaţa, până la -24 de grade Celsius, poate şi mai bine niţel, dacă e să ne luăm după anumite voci. Cum cu o floare nu se face primăvară, nici cu o zi mai geroasă nu se face iarna grea. Raportat la ce e consemnat în statistici, iarna aceasta nu se încadrează la cele foarte grele, dar nici nu este una uşoară. Avem de-a face cu o iarnă grea, care are şi temperaturi scăzute şi precipitaţii mai multe decât anii trecuţi. 


Iernile de odinioară

De-a lungul istoriei sale, Mediaşul a văzut destule şi mai ales a fost greu încercat şi de fapte şi de vreme. Pentru că au fost destule anotimpuri care şi-au făcut de cap, aducând urgii şi necazuri peste locuitorii cetăţii. Indiferent că ne referim la primăveri aducătoare de inundaţii, de veri cu tunete şi fulgere, de toamne grăbite sau de ierni crunte. Vorbind de iarnă, încă dinainte de a se face măsurători de temperatură cu instrumentar special, cronicarii au consemnat destule ierni grele în oraş. În cartea „Mediaş. Cronica dezastrelor” scrisă de Ioan David, consilier în cadrul Compartimentului pentru Situaţii de Urgenţă, Securitatea Muncii şi Protecţia Mediului din Primăria Mediaş, sunt evidenţiate cronologic o serie de date despre anotimpul rece. Astfel, în anii 1503 şi 1504, iarna la Mediaş a fost lungă şi geroasă, la fel cum a fost şi în 1569 sau în 1587, când documentele atestă că toată Transilvania a avut o iarnă grea. Este menționat un ger cumplit în ianuarie 1644, iar iarna lui 1645 e caracterizată sec: „o iarnă foarte grea şi geroasă cum nu mai apucase nimeni, încât pe alocuri au degerat multe vite, animale sălbatice şi păsări. Multe ape şi lacuri adânci au îngheţat până la fund. Pe râurile Olt şi Mureş, gheaţa avea o grosime de 8 palme, îngheţând în multe locuri până la fund, aşa cum au îngheţat şi lacurile din jurul Sibiului”. În 16 februarie 1652, iarna fiind foarte geroasă, s-a stârnit la Mediaş un vânt foarte puternic şi o furtună mare cu tunete şi fulgere. În 17 decembrie 1654, spre marea mirare a oamenilor, pe un ger aspru şi-a făcut apariţia pe cer un curcubeu frumos şi luminos. 

foto: Ionuț Anișca

Şi mai calde şi mai reci

Ierni grele au fost şi în 1740, dar şi în 1829. În 1877, se înfiinţează prima staţie de observaţii meteorologice la Mediaş, la Şcoala Agricolă. Anul 1920 aduce o iarnă caldă în toată România, cu temperaturi peste media multianuală, iar anul 1932 aduce o iarnă cu precipitaţii bogate în Podişul Târnavelor. În 1947 se înregistrează una din cele mai calde ierni din România, iar în antiteză, anul 1954 aduce o iarnă deosebit de grea în toată țara. Mai aproape de zilele noastre, anul 1985 vine cu un ger puternic în Transilvania, iar anul 2006 aduce un ger cumplit la Mediaş. Și în 2012 a fost iarnă grea în România, iar la Mediaş s-au manifestat temperaturi deosebit de scăzute, în noaptea de 30 ianuarie fiind înregistrate -17°C, zăpada căzută în luna februarie fiind de 50 cm.

-32 grade Celsius, record la Mediaş

În cartea „Mediaş - Terra Medias, sinteză monografică” a regretatului prof. dr. Ioan Raica, sunt publicate o serie de date legate de temperaturile înregistrate în zona Mediaş. Cel mai frig în oraş, extrema termică negativă a fost de -32,3 grade Celsius, în data de 22 decembrie 1927. „Temperatura respectivă a fost înregistrată cu puţin înainte de răsăritul astronomic al soarelui în spaţiul de culoar, la Mediaş, la «Automecanica». Această valoare atât de coborâtă pentru medieşeni coincidea cu una dintre cele mai uscate luni de iarnă a secolului trecut, iarnă cu o prelungită perioadă senină şi, deci, cu o puternică convecţie locală şi implicit, cu o iradiere terestră maximă. Ştim că cerul senin din iarnă, lipsa norilor din aer şi a vântului local sunt cauze generatoare de ger”, se arată în carte. Acelaşi studiu monografic afirmă că „numărul nopţilor geroase la Mediaş, cu temperaturi minime sub -10 grade Celsius, depăşeşte în medie 16 pe an. În trecutul istoric îndepărtat, credem că acesta a depăşit 30, idee ce o putem desprinde din informaţiile indirecte pe care le avem din diferite perioade din epoca medievală, din care aflăm că podul de gheaţă peste Târnavă se instala la început de decembrie şi se menţinea până la sfârşit de februarie”.

Suferinţe de iarnă

Suferinţele cauzate de iernile grele din zona Mediaşului sunt descrise şi în cartea „Dezastrele care s-au manifestat pe teritoriul judeţului Sibiu”, scrisă de dr. Alexandru Bucur. Aşa cum este consemnat, anotimpul alb n-a avut deloc milă de medieşeni. Ba le-a dat peste cap şi socotelile, i-a lăsat mai apoi fără grâne sau fără struguri de vin şi a adus şi o explozie a preţurilor. „1633-1637, s-au manifestat ierni grele, lungi, cu multă zăpadă şi temperaturi scăzute. În 1635, la Mediaş, iarna a fost foarte geroasă. Grânele au avut de suferit, la fel şi viţa de vie. La Sibiu, butoiul de 40 de găleţi valora 75 de florini. 1660-1664 au fost ani cu ierni geroase şi uscate. În 1660, viile din întreaga Transilvanie au îngheţat. 1789, s-a manifestat o iarnă foarte geroasă. De la sfârşitul lunii noiembrie s-a instalat un frig intens, care a persistat la -19 grade Celsius până în prima decadă a lunii decembrie, când a început o ninsoare abundentă. Sfârşitul anului aduce scumpiri mari, la Mediaş câbla de grâu costând 17 florini, cea de porumb 8 florini, iar butoiul de vin nou 60 de florini. Cel cu vin vechi costa 90 de florini”, se arată în documente. 

„Vremea, o domnişoară ciudată”

Marţi dimineaţa, gerul a muşcat din nou la Mediaş, iar termometrele au coborât la sub -20 de grade Celsius. A fost cea mai scăzută temperatură a acestei ierni, până acum. Comparativ cu alţi ani, traversăm o iarnă grea, dar nu una care să iasă din tipare şi să fie total diferită de iernile din anii trecuţi. Cel puţin aceasta este opinia specialiştilor. „În zona Mediaş au fost ierni cu mult mai reci. Nu este iarna aceasta printre cele mai grele ierni de pe la noi, asta dacă luăm în considerare că în zona noastră ierni grele sunt la -32 de grade. Iar dacă vorbim de -22, -23 de grade nu e o iarnă dintre cele mai grele. Spre exemplu, între anii 1896-1955, în Atlasul climatologic al României avem următoarele date pentru luna ianuarie, măsurat la Brateiu: minima a fost de -31,8 grade Celsius în 1942. Maxima pentru luna ianuarie a fost de +14,8 grade în 1936. Sunt ani mai reci, ani mai calzi... În comparaţie cu anii trecuţi, se poate spune că iarna acestui an este niţel mai geroasă şi ceva mai bogată în precipitaţii, asta dacă ţinem cont că acum doi ani, acum cinci ani, au fost ani mai geroşi, dar cu precipitaţii mai scăzute. Vremea este o domnişoară ciudată”, este de părere Ioan David, consilier în cadrul Compartimentului Situaţii de Urgenţă, Securitatea Muncii şi Protecţia Mediului din Primăria Mediaş.

Recordul național, în 1942

În România, recordul pentru cea mai scăzută temperatură datează din ianuarie 1942, când la Bod, în județul Brașov, temperatura a coborât până la -38,5 grade Celsius. Staţia meteo din Întorsura Buzăului a înregistrat în dimineața de marţi, 10 ianuarie 2017, cea mai scăzută temperatură din această iarnă, respectiv minus 32 grade Celsius. 

Rezultatele observațiilor meteorologice efectuate între anii 1896 și 1955 la stația meteo Brateiu
(sursa: „Atlasul climatologic al Republicii Socialiste România”, București, 1966)

Luna                        Minima/anul                    Maxima /anul
Ianuarie                   -31,8º C/1942                  +14,8º C/1936
Februarie                 -31,9º C/1929                  +19,5º C/1936
Martie                      -25,3º C/1932                  +27,5º C/1952
Octombrie                -7,5º C/1943                    +32,5º C/1952
Noiembrie                lipsă date                         +28,1º C/1926
Decembrie                -32,3º C/1937                 +17,2º C/1947

    Trimite prin e-mail