luni, 28 noiembrie 2016

Publicat la 11/28/2016 04:01:00 p.m. de Anonim

Vreme mai rece decât în mod normal și precipitații însemnate cantitativ, din 4 decembrie



Vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă în aproape toate regiunile, iar precipitații însemnate cantitativ, sub formă de lapoviță și ninsoare, vor fi posibile cu probabilitate mai mare din 4 decembrie, relevă prognoza de specialitate valabilă pentru perioada 28 noiembrie - 11 decembrie, publicată azi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologilor, în Transilvania, regimul termic din prima săptămână de prognoză va fi în jurul celui normal la valorile nocturne și sub acesta la cele diurne. În medie, maximele vor fi cuprinse între -1 și 2 grade Celsius, iar minimele între -8 și 0 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, majoritatea temperaturilor vor fi ușor peste cele climatologic specifice perioadei, adică maxime cuprinse între un grad și 3 grade, și minime între -7 și -4 grade, mediate pe regiune. Precipitațiile vor fi prezente în cea mai mare parte a timpului, iar probabilitatea de semnalare a acestora, moderate și însemnate cantitativ, va fi mai ridicată în intervalele 1 – 3 decembrie și 5 – 11 decembrie.

La munte, vremea va fi mult mai rece decât în mod obișnuit, în această perioadă. Pe întreg intervalul, valorile termice vor fi negative, atât în cursul nopților, cât și în cursul zilelor, mai scăzute în prima săptămână când, în medie, maximele se vor încadra între -4 și-8 grade, iar minimele între -13 și-6 grade. În cea de-a doua săptămână vor fi valori ale temperaturilor maxime de la -3 la -2 grade, iar cele minime se vor situa în jur de -6 grade. În cea mai mare parte a timpului va ninge, iar ninsorile pot fi mai consistente, cel mai probabil, în perioadele 1 – 3 decembrie și 5 – 11 decembrie.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.
    Trimite prin e-mail