miercuri, 9 noiembrie 2016

Publicat la 11/09/2016 08:58:00 p.m. de Anonim

Virgil Metea (Romgaz): Noua termocentrală de la Iernut ar putea fi gata în anul 2020Construcția noii centrale a Romgaz de la Iernut ar putea începe peste 4-5 luni și va dura trei ani, astfel că lucrările vor fi gata până în anul 2020, a declarat, astăzi, Virgil Metea, directorul general al companiei.

"Am anunțat de mult că intenționăm să modernizăm centrala de la Iernut. Este un activ important al nostru. Modernizată, centrala va avea un rol foarte important în sistemul energetic. Momentan am semnat contractul și suntem în situația în care demarăm investiția. Vrem să ne depunem dosarul pentru a atrage fonduri din Planul Național de Investiții", a spus Metea, în cadrul unor declarații de presă. Potrivit acestuia, de la data începerii construcției, lucrările vor dura trei ani, informează Agerpres. "Sperăm ca în 4-5 luni să o putem începe fizic și toată partea formală să fie îndeplinită, inclusiv finalizarea proiectării", a adăugat oficialul producătorului de gaze.
La finele lunii octombrie, Romgaz a semnat un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera și Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.
"Una din direcțiile strategice ale S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este consolidarea poziției pe piețele de furnizare a energiei. Astfel, în domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investiții are ca scop eficientizarea activității prin: creșterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerințele de mediu (emisii NOx, CO2) și mărirea siguranței de exploatare. Finanțarea proiectului se realizează din surse proprii și surse din fonduri PNI (Planul National de Investiții), conform HG 1096/2013 actualizată", se arată în raport.
Obiectul contractului îl reprezintă realizarea proiectului "la cheie", respectiv proiectare, livrare echipamente, execuție lucrări și punere în funcțiune, "Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze", menționează Romgaz.
Termenul de finalizare a lucrărilor este 36 luni de la data intrării in vigoare a contractului. Contractul intră în vigoare în 5 zile lucrătoare de la data aprobării dosarului de finanțare din fondurile PNI.
Valoarea estimată a contractului (exclusiv TVA) este 268.836.329,82 euro.
Romgaz a preluat centrala Iernut în anul 2013 de la Electrocentrale București, în contul unei datorii de 653 de milioane de lei.
Duro Felguera este o companie spaniolă specializată în contractarea de proiecte industriale la cheie. Romelectro este un grup de firme românești de inginerie și montaj în sectorul energetic.
    Trimite prin e-mail