vineri, 4 noiembrie 2016

Publicat la 11/04/2016 01:39:00 p.m. de Anonim

Inconștienți sau răuvoitori? Medieșenii distrug sistematic panourile de avertizare din vecinătatea izvoarelor, care avertizează că apa este nepotabilă


Niciun izvor public din municipiul Mediaş nu are apă bună de băut. Plăcuţele informative care atrag atenţia asupra acestui lucru au fost rupte sau au dispărut imediat după ce au fost montate de către Asociaţia Dianthus. Aceasta a încheiat un parteneriat cu societatea Apa Târnavei Mari, menit să monitorizeze calitatea apei de la izvoare şi să informeze cetăţenii în această privinţă. Panourile informative sunt actualizate din trei în trei luni.


Autor: Alex PÎNTEA

Conform analizelor efectuate în laboratorul societăţii Apa Târnavei Mari, la sfârşitul lunii septembrie, apa de la izvoarele de pe străzile Moşnei, Stadionului, Greweln, Izvorul Dorului şi Şoseaua Sibiului nu este bună de băut. În acest sens, Asociaţia Dianthus a montat la fiecare izvor plăcuţe informative pe care sunt afişate informaţii actualizate ale calităţii apei. La scurt timp, însă, acestea fie au dispărut complet, fie au fost rupte. Un exemplu concret: de la izvorul de pe strada Moşnei, plăcuţa informativă a dispărut cu totul, iar oamenii iau apă liniştiţi. La fel la Izvorul Dorului, ultimul buletin de analiză, afişat la sfârşitul lunii septembrie, a fost rupt şi a rămas cel din luna martie, în care apa era potabilă. „Dacă toată lumea ia, am luat şi eu! Vin destul de des şi iau apă pentru băut. Se spune că e bună apa, ar trebui să pună avertismente dacă nu e aşa“, a explicat un medieşean care ia apă periodic de la izvoarele publice din oraş.

Informare corectă

Reprezentanţii Asociaţiei Dianthus admit că există o problemă cu persoanele care rup plăcuţele informative. Aceştia spun că, în cadrul parteneriatului cu Apa Târnavei Mari, îşi doresc ca populaţia să fie informată corect asupra calităţii apei. „Sunt nişte plăcuţe din PVC, foarte simple, pe care le-am montat, însă care, din păcate, sunt luate jos, probabil pe principiul «ce nu ştii nu te doare» sau nu ştiu exact care este motivul. Noi, în activităţile noastre, am tot avut probleme şi cu coşuri de gunoi aruncate şi cu mizerie lăsată aiurea. Din păcate, şi aici se pare că avem probleme cu aceste plăcuţe care, pentru noi, ca şi asociaţie, reprezintă o cheltuială şi ne pare rău că ea dispar după două-trei zile“, a explicat Feri Teglas, preşedintele Asociaţiei de Turism şi Ecologie Dianthus Mediaş.

Campanie în derulare

În luna martie a acestui an, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, a fost încheiat un parteneriat între operatorul regional de apă şi apă uzată, Apa Târnavei Mari, şi Asociația de Turism și Ecologie Dianthus Mediaș. Protocolul vizează derularea unei campanii de informare a cetățenilor cu privire la calitatea apei izvoarelor din municipiu. „Contribuţia noastră în acest sens constă în prelevarea de probe şi realizarea de buletine de analiză pentru aceste cinci izvoare, respectiv Izvorul Dorului, cel de pe strada Stadionului, izvorul de pe strada Greweln, cel de pe Moşnei şi izvorul de la ieşirea spre Sibiu. Considerăm această iniţiativă ca fiind una salutară şi ne angajăm ca din trei în trei luni să facem analize pentru a verifica potabilitatea apei acestor izvoare“, a precizat Iulia Tarnu, șef Birou Relaţii Publice şi Comunicare din cadrul societăţii Apa Târnavei Mari.

Feri TEGLAS | preşedinte ATE Dianthus: „Noi ne-am dorit ca lumea să fie informată cu privire la calitatea apei, iar ultimele analize au arătat că niciunul dintre cele cinci izvoare pe care ni le monitorizăm nu are apă potabilă.“
    Trimite prin e-mail