joi, 20 octombrie 2016

Publicat la 10/20/2016 11:00:00 a.m. de Redacţie

Cea de-a XVIII-a ediţie a Zilelor Culturii Maghiare debutează astăzi în Mediaș și celelalte comunități din județul Sibiu unde locuiesc etnici maghiari


În perioada 20 octombrie – 6 noiembrie, va avea loc un amplu eveniment al comunităţii maghiare, intitulat Zilele Culturale Maghiare din judeţul Sibiu. Pe parcursul a aproximativ două săptămâni, vor avea loc zeci de manifestări: dansuri populare, spectacole de teatru, Balul Strugurilor, stand-up comedy, comemorarea revoluției din 1956 precum şi diferite seminarii. Acestea se vor desfăşura în localitățile din județul Sibiu unde este prezentă minoritatea maghiară.


Autor: Alex PÎNTEA

Zilele Culturii Maghiare din judeţul Sibiu debutează, în această seară, în municipiul Mediaş. De la ora 18.00, este programată la Sala Traube deschiderea oficială, iar ulterior, participanţii vor avea ocazia să vadă un spectacol de stand-up comedy. Mâine după-amiază, la Casa Millennium se va desfășura evenimentul „În memoria episcopului Marton Aron“, iar la Biserica Reformată Blăjel va fi proiectat documentarul „Eroii din 1956“. 

Week-end plin

Ziua de sâmbătă va debuta în municipiul Mediaş la Casa Millennium, cu un seminar pe tema revoluției din 1956. Acesta va fi susţinut de către dr. Mérnyei Károly. Seara se va desfăşura Balul Strugurilor, în incinta Complexului Ştrand din municipiul de pe Târnava Mare. Evenimentul va fi întreţinut de grupul „Szászcsávási cigányzenekar“ și DJ Pici. Un bal al strugurilor va avea loc şi în localitatea Ocna Sibiului, la Casa de Cultură, acolo unde atmosfera va fi întreţinută de către „Gáspár Duo“. Duminică dimineaţa va avea loc la Biserica Reformată din municipiul Mediaș o comemorare a revoluției maghiare din 1956. În celelalte localități unde trăiesc etnici maghiari se vor desfășura programe asemănătoare.

Program diversificat

La sfârşitul săptămânii viitoare sunt programate alte evenimente, la Mediaş, Sibiu şi Alma. Astfel, în data de 28 octombrie, Teatrul de Păpuși din Cluj-Napoca va ajunge la Grădiniţa cu program prelungit „Bucuria copiilor“ din municipiul Mediaş. În aceeaşi zi, la Centrul Cultural Maghiar „Kós Károly“ din Sibiu este programat un seminar avându-l ca invitat pe Bánffy Farkas. În ziua următoare, Teatrul de Păpuşi clujean va susţine un spectacol şi la Casa de Cultură din Alma, pentru ca duminică, 30 octombrie, pe scena Sălii Traube din Mediaş să performeze actorii Teatrului „Tomcsa Sándor“, din Odorheiu Secuiesc, cu piesa „Totek“ de Örkény István. În data de 5 noiembrie se va organiza Balul Strugurilor şi la Dumbrăveni, în incinta clădirii Liceului Agricol „Timotei Cipariu“. Zilele Culturii Maghiare din judeţul Sibiu se vor încheia duminică, 6 noiembrie, la Casa de Cultură din Agnita, acolo unde Asociaţia Culturală „Gyöngyvirág“ va prezenta un program de dansuri populare.

Tradiția se păstrează

Zilele Culturale Maghiare din judeţul Sibiu reprezintă un eveniment de tradiţie pentru comunitatea maghiară. Scopul său este păstrarea valorilor tradiţionale şi culturale ale comunităţii maghiare din zonă, precum şi popularizarea acestora. „Sperăm ca, şi în acest an, numărul participanţilor să fie cel puţin la fel de mare ca şi în anii anteriori. În egală măsură, putem spune că ne dorim mai ales ca publicul să fie mulţumit, având oportunitatea de a se familiariza cu cultura şi tradiţiile maghiare“, au explicat organizatorii acestui eveniment de mare anvergură.
    Trimite prin e-mail