joi, 25 august 2016

Publicat la 8/25/2016 07:30:00 a.m. de Redacţie

Termenul până la care poate fi obținută autorizația de securitate la incendiu - prelungit până la 30 iunie 2017

Persoanele care dețin construcții și amenajări ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu vor putea obține acest document până cel târziu la data de 30 iunie 2017 - prevede o ordonanță adoptată ieri de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Executivului, citat de Agerpres, prin prevederile Legii nr. 33/2016 privind aprobarea OUG nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor a fost prorogat termenul în care persoanele cu responsabilități legale au obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu până la data de 31 decembrie 2016, perioadă în care acestea nu sunt sancționate contravențional.
În comunicat se arată că, în urma analizelor efectuate, s-a constatat că în cele patru luni până la expirarea termenului stabilit, chiar dacă se păstrează același ritm de avizare sau autorizare, nu toți proprietarii sau deținătorii construcțiilor vor putea atinge obiectivul propus.

"Extinderea perioadei în care se realizează conformarea de bună voie la norma de autorizare va conduce la creșterea numărului de construcții autorizate, fără a fi necesară aplicarea unor măsuri coercitive. Totodată, prin prelungirea termenului pentru obținerea autorizației se urmărește reducerea riscului de nerespectare a termenelor de obținere a avizelor/ autorizațiilor de securitate la incendiu de către beneficiarii care nu s-ar încadra în termenul actual. Prelungirea cu jumătate de an a termenului implică și reducerea numărului de solicitări de autorizare respinse pentru neconformități, beneficiarii urmând astfel să aibă la dispoziție o perioadă mai mare de timp în care să efectueze lucrările necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu", precizează Guvernul în comunicat.
Potrivit Legii 307/2016, obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului investiției ori persoanei fizice sau juridice care finanțează și realizează investiții noi sau intervenții la construcțiile existente, însă pe timpul controalelor de prevenire, personalul ISU poate opri funcționarea construcțiilor și amenajărilor dacă se constată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu.
Guvernul subliniază că, până la data obținerii autorizației de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu rămâne în exclusivitate beneficiarilor investițiilor.
    Trimite prin e-mail