sâmbătă, 27 august 2016

Publicat la 8/27/2016 11:30:00 a.m. de Redacţie

Șeica Mare, propusă să devină pol regional



Guvernul a inițiat un proiect de lege privind reclasificarea localităților, care propune, printre altele, înființarea a 183 de comune cu rol de poli regionali. Printre cele trei comune din județul Sibiu care ar putea primi această titulatură se numără și Șeica Mare.

„Aceste localități vor fi, practic, un fel de «super-comune», au rol de servire intercomunală la nivelul zonelor lipsite de orașe pe o distanță de minim 25 km“, a precizat Nicolae Șușa, primarul din Șeica Mare.
Proiectul stipulează că dezvoltarea acestor localități este sprijinită de Guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară și socio-culturală. Dacă inițiativa va găsi susținere în Parlament, comunele din România vor fi împărțite în două categorii: comune poli-regionali și alte comune. Aceste comune poli-regionali, un fel de super-comune, au fost deja selectate de Guvern, iar pe listă, în județul Sibiu, se regăsesc Arpașu de Jos, Biertan și Șeica Mare. Potrivit Hotnews, „super-comunele“ sunt localități cu rol de „loc central“ în județe, care pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educație, cultură, comerț și servicii. Ele vor avea o populație de minim 2.000 locuitori. În desemnarea drept comună - pol rural au fost luați în calcul mai mulți factori: rata migrației temporare a populației, rata medie anuală de creștere a populației, volumul populației, accesibilitatea rutieră și feroviară, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea medie a exploatațiilor agricole. (A.L.)
    Trimite prin e-mail