duminică, 28 august 2016

Publicat la 8/28/2016 07:30:00 a.m. de Anonim

Două treimi dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C și peste 80% nu și-au făcut niciodată testul HIV

Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, iar mai mult de 80% nu și-au făcut niciodată testul HIV, relevă studiul "Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatită B și C", derulat de Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. dr. Matei Balș" și dat azi publicității.

Potrivit studiului, citat de Agerpres, doar 17,7% dintre români au trecut printr-un screening pentru HIV.

"În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vizavi de cele trei virusuri (HepB, HepC și HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere a acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, cu prilejul prezentării studiului.
Studiul privind cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale referitoare la infecția HIV și virusurile hepatitice B/C, studiu reprezentativ la nivel național, a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane din populația peste 18 ani. În paralel, s-a realizat un studiu pe aceeași temă, pe un eșantion de 200 de persoane aparținând comunității de utilizatori de droguri injectabile.
    Trimite prin e-mail