miercuri, 20 iulie 2016

Publicat la 7/20/2016 08:40:00 p.m. de Anonim

Proprietarii de clădiri şi terenuri neîngrijite vor avea impozitul majorat de cinci ori, începând cu anul viitor


Situaţia dezastruoasă în care se află fostele puncte termice dezafectate din oraş se va schimba în bine. Asta au promis proprietarii lor, la întâlnirea avută cu edilii Mediaşului. Mai mult, au avansat termene clare şi au prezentat proiectele pe care le au în vedere pe respectivele imobile. Poziţia municipalităţii a fost una foarte clară: proprietarii de clădiri şi terenuri neîngrijite vor avea de anul viitor impozitul majorat cu până la 500 la sută, aşa cum prevede noul Cod Fiscal.


Autor: Alex PÎNTEA

Fostele puncte termice din oraş reprezintă, de ani întregi, adevărate focare de infecţie şi pete negre pe obrazul unui oraş care se vrea european. Acestea au fost achiziţionate de către diferite societăţi comerciale, care şi-au propus să le transforme în locuinţe, garaje sau spaţii comerciale. Planurile lor nu s-au concretizat, însă, iar în prezent sunt doar nişte ruine.

Întâlnire la Primărie

Zilele trecute, primarul Gheorghe Roman i-a chemat pe proprietarii centralelor la o discuţie menită să găsească soluţii pentru această problemă. Edilul a explicat că fiecare dintre aceştia şi-a asumat un termen de a îndrepta lucrurile. În caz contrar, proprietarii vor trebui să suporte impozite mărite de cinci ori. „Cunosc foarte bine situația centralelor de cartier și știu că unele sunt adevărate focare de infecție. Din acest motiv, i-am invitat la sediul Primăriei municipiului Mediaș pe toți proprietarii acestor imobile. Pot să vă spun că fiecare și-a dat un termen până la care să dea o destinație acelor centrale. Știu că cele mai mari probleme sunt în zona Gloria, Gura Câmpului și Vitrometan“, a spus Roman.

Impozite mărite

Municipalitatea le va trimite informări, în perioada imediat următoare, tuturor proprietarilor de centrale dezafectate cu privire la sancţiunile pe care le pot primi dacă nu iau măsuri. De anul viitor, proprietarii de clădiri şi terenuri neîngrijite vor avea impozitul majorat cu până la 500%, aşa cum prevede noul Cod Fiscal.

Gheorghe ROMAN | primar: „Răspunsul meu în această chestiune a fost unul foarte clar. Până la sfârșitul anului, noi o să le transmitem mereu informări cu privire la sancțiunile pe care dânșii le pot primi în cazul în care nu își renovează centralele de cartier și începând cu anul 2017 vom pune în practică exact ceea ce ne dă voie Codul Fiscal și anume să le majorăm impozitul pe clădire cu până la 500%.“

Destinaţii clare

La întâlnirea avută cu proprietarii de centrale termice dezafectate, au fost stabilite termenele de rezolvare a situaţiei. Totodată, au fost prezentate şi proiectele de schimbare a destinaţiei acestora. Astfel, unul dintre proprietari doreşte să amenajeze garsoniere în locul fostei centrale de pe strada Iuliu Maniu. O destinaţie asemănătoare, de locuinţe, va primi şi un alt fost punct termic, de pe strada Dorobanților, în timp ce o centrală termică de pe 1 Decembrie se va transforma, conform proiectului prezentat de proprietar, în spaţiu comercial. Rămâne de văzut dacă şi în ce măsură vor fi respectate şi aceste intenții.
    Trimite prin e-mail