Clubul Sportiv Şcolar (CSȘ) Mediaş numără în prezent cinci secţii: atletism, baschet, fotbal, handbal fete şi tenis de câmp. În cadrul acestora activează 492 sportivi şi 17 profesori/antrenori, coordonaţi de directorul Mihai Moldovan. Instituția dispune de o bază sportivă proprie, compusă din sală de jocuri sportive, sală de forţă, terenuri în aer liber de baschet, handbal, fotbal, tenis de câmp şi dotări anexe, centrală termică, vestiare şi grupuri sociale.
Mihai MOLDOVAN |
De-a lungul anilor, CSȘ Mediaş a obţinut performanţe remarcabile pe plan intern şi internaţional, propulsând numeroşi sportivi de la toate secţiile spre marea performanţă. Monitorul de Mediaş a stat de vorbă cu Mihai Moldovan, directorul clubului, despre activitatea sportivă din ultimul an şcolar, dar şi despre numele pe care le propune sportului local, judeţean, naţional şi internaţional.
Monitorul de Mediaş: Cum apreciaţi activitatea CSȘ Mediaş din ultimul an?
Mihai Moldovan: Noi trebuie să privim Clubul Sportiv Şcolar Mediaş aşezat într-un „vagon“ al „trenului“ sportului românesc, iar noi suntem undeva în primul sfert, în prima treime. Din păcate, trenul sportului românesc pierde viteză comparativ cu cele ale altor ţări. Începem să avem tot mai puţin reprezentanţi la Jocurile Olimpice, la Campionatele Europene şi Mondiale... rămânem în urmă. Mai avem rezultate la handbal, tenis de câmp sau scrimă şi trebuie să ne uităm foarte atent să vedem dacă mai găsim ceva. Revenind la noi, ca şi club sportiv şcolar, la nivel de copii şi juniori, eu spun că facem o treabă bună şi foarte bună.
Monitorul de Mediaş: Ştiu că baza clubului a intrat într-un proces de reabilitare şi modernizare, cu fonduri de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu. Ce s-a reuşit deja și ce mai trebuie făcut?
Mihai Moldovan: Sunt multe lucruri care se pot îmbunătăţi. Am vrut, am încercat şi am şi reuşit parţial în planul îmbunătăţirii bazei materiale. Am reuşit să modernizăm instalaţiile electrice, încălzirea şi am pornit amenajarea unui teren multifuncţional, însă, din păcate. am rămas cu el în stand-by, să vedem când reuşim să îl finalizăm. Acestea sunt priorităţile noastre, de fapt: terenul multifuncţional, tribuna care trebuie refăcută, pentru că e într-o stare deprolabilă, acoperişul sălii, de asemenea. Pas cu pas, sper să le facem pe toate, dar deocamdată stadiul în care am rămas cu amenajarea bazei sportive, pentru mine, este o neîmplinire.
Iulia MĂRGINEAN (stânga) |
Monitorul de Mediaş: La ce secţie aţi avut cele mai bune rezultate anul acesta?
Mihai Moldovan: Cele mai bune rezultate le-am avut la atletism, ca şi număr de clasări pe podium, de medalii. La handbal fete, la junioare 1, am participat cu o echipă cu doi ani mai tânără, dar am avut promovări şi realizări în plan individual al unor sportive, tenisul de câmp a mers bine şi foarte bine, rezultate în creştere am avut şi la fotbal, dar şi la baschet.
Alexandru VANDOR |
Monitorul de Mediaş: Haideţi să începem cu atletismul. Aici au fost cele mai multe rezultate.
Mihai Moldovan: Da, aşa este. Dacă anul trecut am stagnat, copiii noştri au crescut şi au venit rezultate bune şi foarte bune. În primul rând, o avem pe Iulia Zudor, care este proaspăt campioană balcanică cu echipa naţională a României la cros. În plus, are multe clasări pe podium, locuri II şi III, a mers bine şi foarte bine, însă, cu toate acestea, aşteptăm mai mult de la ea, în special în plan individual. O ascensiune spectaculoasă, dar aşteptată de noi, a înregistrat-o Peter Herman. Noi avem echipa de cros juniori 2 campioană naţională, iar printre componenţi îi amintesc pe Peter Herman şi Raul Cioc. În plus, acesta are 4-5 medalii de argint şi bronz la diferite competiţii, dar şi de la el aşteptăm să fie nr. 1, pentru că se poate. Pe acelaşi plan cu ceilalţi doi trebuie să îl amintesc pe Alexandru Vandor, care are un loc I la Campionatele Naţionale de Cros cu echipa la nivel de juniori 1, un băiat foarte talentat, inteligent, muncitor, sportiv de lot naţional. Dintre cei mai mici, avem la nivel de copii foarte multe realizări, dar îi aşteptăm să crească. Iulia Mărginean, spre exemplu, este campioană naţională de sală la 1.500 metri şi se anunţă o speranţă a atletismului medieşean şi românesc. Este foarte muncitoare, se pregăteşte foarte bine, are susţinere din partea familiei. Aici aş vrea să amintesc şi componenţa catedrei de atletism: Lavinia Veza este responsabila de catedră, Marian Zamfirescu, Maria Herman, Vasile Herman şi Vasile Ibăşfălean.
Peter HERMAN |
Monitorul de Mediaş: Spuneaţi că secţia de baschet este şi ea în creştere.
Mihai Moldovan: La baschet băieţi îi avem pe Cosmin Ploscar şi Dan Popa, care lucrează foarte bine, sunt pasionaţi, iar copiii simt asta, vin în număr mare la antrenamente. La competiţii ne-am dus la 18 ani, spre exemplu, în primele 12 locuri pe ţară, la fel şi la 16 ani. Avem pentru la anul speranţe mari la nivelul juniorilor mari, ca să fim iar în prim planul întrecerilor naţionale. Vreau să menţionez că avem doi jucători - Sergiu Idu şi Paul Adam - care sunt în lotul naţional de 15 ani al României. Totodată, vreau să îi felicit pentru întreaga activitate şi să le urez succes pe mai departe celor care au terminat junioratul la Clubul Sportiv Şcolar Mediaş: Raul Agîrbiceanu, Alexandru Cătană, Horaţiu Hodârnău, Alexandru Popşor, Ştefan Ciora, Sebastian Şoneriu, Roland Şuteu şi Horaţiu Limbăşan.
Monitorul de Mediaş: Care au fost rezultatele secţiei de fotbal?
Mihai Moldovan: La fotbal, profesorul Ioan Pănăzan a câştigat, cu juniorii E, locul I în campionatul judeţean şi automat s-au calificat la turneul de zonă, unde au ajuns până în finală. Au fost şase campioane de judeţe la Miercurea Ciuc şi noi am ajuns în finală. S-a mai participat la competiţii internaţionale, Winter Cup la Braşov în luna februarie, au fost pe locul al treilea din 29 echipe din România şi Europa de Est, o participare foarte valoroasă. Am mai avut un loc III la turneul internaţional organizat la Odorheiu Secuiesc. Noi promovăm copiii în primul rând către Gaz Metan, iar un exemplu este Darius Olaru.
Iulia ZUDOR |
Monitorul de Mediaş: Cum a fost anul şcolar recent încheiat pentru secţia de handbal?
Mihai Moldovan: În ceea ce priveşte handbalul, trebuie să le remarc în primul rând pe cele două sportive pe care le avem la Centrul Naţional de Excelenţă Braşov, Doris Bogdan şi Cezara Bojan. Ele au plecat din toamnă acolo, le-am putut folosi mai puţin, pentru că acolo jucau în Liga a 2-a. E un lucru foarte bun, o şansă foarte mare de afirmare pentru ele, iar rostul nostru acesta este - de a le promova. Am avut la nivel de junioare un protocol de dublă legitimare cu Mureşul Tg. Mureş, cinci jucătoare de la noi au evoluat acolo în Liga a 2-a şi sper să se cunoască în sezonul următor. Aici trebuie să o remarc pe Claudia Vereş, care şi ea termină acum junioratul şi care va juca mai departe la nivelul Diviziei A. O evoluţie foarte bună a avut echipa de junioare 3, pregătită de profesorul Maria Cîndea, care a câştigat 11 jocuri din cele 21 disputate. Noi trebuia să ne calificăm în faza superioară, dar nişte jocuri de culise ale unor echipe învecinate din sud-vestul ţării ne-au privat de calificare. Oricum, sunt convins că ne vom lua revanşa la anul.
Raluca FLOCA OPREA |
Monitorul de Mediaş: Tenisul a adus şi el foarte multe rezultate deosebite clubului. Ce ne puteţi spune despre acest subiect?
Mihai Moldovan: Aici o avem pe Raluca Floca Oprea, cu rezultate foarte bune. Ea este campioană naţională de dublu, campioană naţională pe echipe la 14 ani, are locuri I obţinute la competiţii în Austria şi Grecia, atât la simplu, cât şi la dublu, locuri I la mai multe competiţii internaţionale disputate în ţară, dar şi locul al III-lea la Jocurile Internaţionale ale Elevilor în Olanda. Mai trebuie amintiţi mai mulţi sportivi care s-au afirmat în competiţii naţionale şi internaţionale şi care sunt speranţe ale tenisului medieşean şi, sperăm noi, şi ale tenisului românesc. Este vorba de Alexia Preda, Melissa Luca, Constantin Velicea, Ioana Şerban, Cristian Hălmaciu, Andrei Bucerzan, Călin Floca, David Cristian Luca şi Daria Todoran. Profesorul Cristi Luca lucrează mult cu ei, este pasionat, iar rezultate se văd.
A consemnat Alex PÎNTEA