miercuri, 1 iunie 2016

Publicat la 6/01/2016 01:06:00 p.m. de Redacţie

Lupta politică nu trebuie să aducă deservicii Salinei Turda și comunității turdene! (P)


Conducerea societății Turda Salina Durgău SA, care administrează un obiectiv turistic de rezonanță mondială, își manifestă regretul față de modul iresponsabil în care lupta politică pentru putere poate afecta, cu implicații nebănuite, imaginea Salinei Turda, realizările obținute și trendul ascendent de dezvoltare, cu impact mondial și cu rezultate financiare care se răsfrâng asupra comunității turdene, în sens pozitiv.

Înțelegem lupta democratică pentru putere, strategiile electorale pe care fiecare competitor și le stabilește, în această campanie electorală, dar nu putem înțelege discernământul unora care sunt dispuși ca, pentru satisfacerea interesului personal, să sacrifice imaginea unei comunități, care se zbate să atragă turiști și investitori, deopotrivă. Lupta politică trebuie dusă în anumite limite, fără a afecta dezvoltarea localității.
O expresie de genul celei lansate de jurnalistul Silviu Mănăstire, la B1 TV, care poate avea în spate anumite interese politico-financiare (”Primarul Stefanie are însă mari emoții și în ceea ce privește cheltuielile de la Salina Turda (6 milioane de euro din bani europeni)”), poate afecta considerabil interesele de dezvoltare ale Salinei Turda, sub actuala conducere. Asta în condițiile în care, anul trecut am realizat, printr-un management eficient de promovare, un număr record de turiști care au intrat în adâncurile spectaculoase ale salinei turdene (peste o jumătate de milion de turiști!), în condițiile în care săptămâna trecută am inaugurat hotelul renovat Potaissa, iar Salina Turda a devenit o parte a brandului național turistic (cu implicațiile de rigoare, în promovarea salinei prin intermediul Agenției Naționale de Turism, la diverse târguri de profil și nu numai). Toate acestea s-au reflectat și pentru bunăstarea comunității, după ce nu cu mult timp în urmă am vărsat la bugetul local parte din profitul realizat, o sumă mai mare de 4-5 ori decât cea realizată de alte conduceri, în perioada 2013-2014. 
Pentru că, trebuie precizat foarte clar: singura variantă în care Salina Turda poate aduce un beneficiu fiecărui cetățean o reprezintă realizarea unui profit cât mai mare, de pe urma turiștilor care ne vizitează, după care banii se varsă la bugetul local (Consiliul Local este acționar unic al societății), iar de acolo se pot transforma în investiții în drumuri sau orice alte investiții necesare turdenilor, realizate de la bugetul local (lucru care până acum nu s-a putut, tocmai pentru că managementul anterior al Salinei nu a realizat un astfel de profit, banii generați de activitatea turistică ”dispărând” pe diverse cheltuieli, nefiind direcționați pentru ca fiecare turdean să simtă beneficiul unui obiectiv precum Salina Turda).
Salina Turda sau primarul Tudor Ștefănie nu au de ce să aibă ”emoții” în privința investiției de la Salină, una cu care comunitatea se mândrește, iar străinii apreciază lucrurile realizate din bani europeni, bani care nu se dau fără a exista verificări riguroase, la momentul alocării. Și trebuie precizat foarte clar: Salina Turda nu a avut nici o problemă! Ba chiar suntem lăudați, pentru ceea ce s-a realizat!
Din acest motiv, ne manifestăm profunda indignare față de iresponsabilitatea cu care unii competitori politici recurg la diverse strategii electorale care pot aduce imense deservicii activității turistice, prin prezentarea unei imagini excesiv negative. E mai importantă victoria electorală, prin orice mijloace, decât posibilitatea ca turdenii să beneficieze de banii Salinei, prin investițiile municipale care se pot realiza din profitul societății pe care o administrăm? Noi credem că nu. Nu sacrificați viitorul unui oraș, pentru lucruri mărunte cum sunt funcțiile politico-administrative!

Simona Maria  Baciu – director S.C. Turda Salina Durgău S.A.
    Trimite prin e-mail