joi, 9 iunie 2016

Publicat la 6/09/2016 08:00:00 a.m. de Anonim

Farmecul liniilor şi armonia culorii


Mădălina Tiţa, o tânără artistă de 13 ani, din Mediaş, vă invită până la începutul lunii iulie la expoziţia personală de desen şi pictură „Linie-Spaţiu-Culoare”, o demonstraţie de forţă şi armonie a culorii convertită sub semnul talentului. Vernisajul expoziţiei va avea loc în această după-amiază, la orele 16.00, în holul Primăriei Mediaș, la intrarea în sala „Daniel Thellmann”.


Autor: Milu OLTEAN

Culorile îşi dau mâna cu formele fine şi sub mâna iscusită a artistului dau naştere lucrărilor, care sunt mai apoi admirate de privitori. Ecuaţia liniilor, spaţiilor şi culorilor se rezolvă de minune când trece prin filtrul interior al Mădălinei Tiţa, o foarte tânără şi talentată artistă, care îi aşteaptă pe medieşeni la vernisajul primei sale expoziţii personale. Prin excelenţă, artistul este un om generos şi împărtăşeşte şi celorlalţi trăirile şi emoţiile sale. Mădălina abia aşteaptă să-i descoperiţi lucrările şi să vă bucuraţi împreună cu ea de lumină, formă şi culoare.


Cu drag de desen

„De când eram mică, mi-a plăcut să desenez şi să pictez”, spune cu hotărâre tânăra artistă Mădălina Tiţa, care se află în faţa primei sale expoziţii personale de pictură şi desen. Mădălina are 13 ani şi este elevă în clasa a VII-a la Şcoala gimnazială nr. 7 din Mediaş. În ciuda vârstei, este dezinvoltă şi are o maturitate care se manifestă şi prin dialog şi prin lucrările pe care le va aşeza în faţa publicului. Mărturiseşte că încă de la grădiniţă i-a plăcut să stea în faţa foii cu un creion în mână, încercând să contureze forme, lumini şi umbre. „Îmi plăcea să desenez personaje, luam poze cu familia şi încercam să le redesenez, aşa cum le vedeam eu. La început nu mi-au prea ieşit, dar mai apoi s-a văzut o oarecare asemănare între ele. Ideea e că mi-a plăcut, am continuat şi mi-a ieşit tot mai bine”, povestește fata. Aceasta îşi aminteşte că în clasa I a mers la cercul de desen al profesoarei Maria Sălăjan, unde a lucrat în special peisaje. Mai apoi, a ajuns să studieze şi să înveţe cu profesorul Sorin Pănăzan, a luat desenul mai în serios, a învăţat lucruri noi despre reguli, culoare şi tehnică, iar expoziţia pe care o aduce acum cuprinde lucrări făcute sub îndrumarea acestuia. „Alături de dl. profesor am lucrat grafică şi pictură în acril, iar lucrările din ultima perioadă sunt realizate sub îndrumarea dânsului şi vor fi prezente la expoziţie”, ne-a dezvăluit tânăra artistă.


Prima expoziţie personală

Cu toate că a mai participat alături de colegii de şcoală la mai multe expoziţii de grup, Mădălina se află în faţa unei premiere: prima sa expoziţie personală. Vernisajul expoziţiei intitulată „Linie-Spaţiu-Culoare” va avea loc astăzi, de la orele 16.00, în holul Primăriei Mediaș. „Am mai avut câteva expoziţii alături de colegii din şcoală, la Muzeul Gazului şi la Muzeul Municipal. În clasa a V-a am avut prima expoziţie alături de colegi. Am avut două lucrări, nu am avut emoţii, pentru că eram mulţi acolo. De data asta, cred că o să fie puţin diferit, pentru că voi fi doar eu cu lucrările mele în faţa publicului. Am emoţii, dar cred că o să-mi treacă până la începerea expoziţiei”, mărturisește Mădălina. Expoziţia cuprinde 30 de lucrări realizate atât în creion, cât şi în acril, rodul ultimilor doi ani de muncă. „Unele lucări sunt naturi statice cu diferite obiecte, altele sunt cu personaje, portrete... Sunt personaje lucrate după anumite modele, nu sunt prieteni sau familie, sunt modele după anumite desene. Sunt lucrări realizate în ultimii doi ani, pentru că nu m-am grăbit, am vrut să-mi placă mie, nu am lucrat continuu, am lucrat în funcţie de timpul liber, am vrut să fiu mulţumită şi să fie aşa cum trebuie”, arată medieșeanca.


Portrete speciale 

Tânăra artistă lucrează în creion şi acril şi mărturiseşte că îi plac ambele tehnici, cu rezerva că, atunci când are timp şi inspiraţie, preferă să deseneze în creion. Iar ca temă pentru lucrările sale, preferă portretul. De altfel, privitorii vor avea ocazia să vadă acest lucru şi în cadrul expoziţiei. „Portretele mi se par cele mai complexe şi interesante. E vorba de corpul uman, formele sunt mai sofisticate, mai complexe. E şi o provocare, sunt anumite reguli şi tehnici pe care trebuie să le respecţi. Cred că expoziţia aceasta o să fie o provocare! Şi eu sunt curioasă cum o să fie percepute lucrările mele, ce reacţie o să aibă oamenii atunci când le văd. În principiu, cred că o să placă publicului; familia şi profesorul mi-au spus că sunt realizate corect. Eu sunt mulţumită şi ard de nerăbdare să le vadă şi alţii, să vadă ce anume am lucrat”, ne-a mărturisit Mădălina Tiţa. 


O mare pasiune

Când vine vorba de materiile preferate de la şcoală, Mădălina nu stă prea mult pe gânduri şi spune din capul locului: desen şi matematică. Când era mai mică, s-a gândit deseori că i-ar plăcea o carieră în arte plastice, poate chiar şi una în arhitectură, dar deocamdată mai are destulă vreme să se gândească pe ce drum va merge. Oricum, nici nu concepe că ar putea renunţa vreodată la desen şi pictură, despre care spune că sunt marile sale pasiuni. „Nu m-am gândit la ce aş vrea să fac mai departe. Când eram mai mică mi-aş fi dorit să merg la Liceul de Artă, dar acum nu mai sunt aşa de sigură. Poate arhitectură... nu ştiu acum să spun, îmi place şi matematica, geometria. Nu m-am gândit niciodată că aş putea renunţa la desen, a fost prima mea pasiune şi mă relaxează să desenez, să pictez”, zice Mădălina. În timpul liber, tinerei îi place să se vadă cu prietenii şi să asculte muzică, în funcţie de starea pe care o are. Dacă în privinţa muzicii spune că ascultă mai multe genuri şi că-i place în special Lana Del Rey, când vine vorba de mari artişti şi de lucrările lor, deocamdată nu are preferinţe. „Încă nu am un pictor preferat, nu am un model în artă. Am văzut mai multe lucrări în diferite expoziţii, de la diferiţi pictori, şi m-au impresionat. Arta e frumoasă în general, îmi plac multe lucrări, mulţi artişti, dar nu am unul preferat. Cel puţin până acum”, explică Mădălina. 


Mădălina TIŢA | artist plastic: „Contează foarte mult să ai chef şi inspiraţie, când lucrezi ceva! Altcumva merge mâna şi reuşesc să desenez şi să pictez cu spor. Atunci când sunt obosită şi nu am chef, lucrurile nu merg cum aş vrea. Dacă mă străduiesc, şi atunci când sunt obosită pot face treabă, dar poate nu aşa de repede. Mie îmi plac toate lucrările mele, dar am o pictură, un portret cu o fată în acril, care îmi place foarte mult. Îmi plac nuanţele şi modul în care e pictat tabloul, personajul e fascinant, nu are o poveste, este doar un model pe care l-am găsit şi mi-a plăcut mult cum a ieşit”. 


Recomandarea unui profesionist

Profesorul Sorin Pănăzan este de părere că lucrările Mădălinei sunt foarte bune, având în vedere vârsta artistei. „Are lucrări care oricând pot sta alături de lucrări ale elevilor de clasa a X-a de liceu de artă, stăpâneşte lumina, spaţiul, umbra şi portretul. E o vârstă la care, sincer, eu nu ştiu dacă eram în stare să fac aşa ceva. E o fată talentată şi serioasă, care merită din plin o expoziţie şi o expunere de acest fel. De obicei, expun copiii în care eu cred. La Mădălina m-a surprins încă din clasa a VI-a percepţia spaţiului şi a volumelor, ea simte formele în spaţiu. În principiu, lucrările sunt naturi statice, portrete şi vreo două lucrări, încercare de compoziţie. Eu spun că această expoziţie, din nou pun accent pe vârsta Mădălinei, e una foarte bună”, a menționat el.


    Trimite prin e-mail