sâmbătă, 28 mai 2016

Publicat la 5/28/2016 09:28:00 a.m. de Anonim

Salina Turda are propria unitate de cazare, printr-o investiție de circa un milion de lei

Salina Turda a deschis propria unitate de cazare, printr-o investiție de circa un milion lei, fonduri care au putut fi accesate fie prin credit, fie prin surse proprii ale salinei, a declarat, ieri, primarul municipiului Turda, Tudor Ștefănie, la inaugurarea complexului.
"Prin reablitarea și modernizarea modernizarea hotelului Potaiss,a vrem să contribuim la modernizarea infrastructurii turistice a municipiului Turda. Salina Turda are astfel propriul hotel care beneficiază și de un centru SPA. În curând vom deschide și baza medicală din cadrul centrului SPA. Încercăm să oferim servicii integrate turiștilor prin facilitățile pe care le avem combinate cu microclimatul salin, cu beneficiile medicale ale acestuia", a spus Simona Baciu, directorul Salinei Turda, citată de Agerpres.
În anul 2015, Salina Turda a fost vizitată de aproape 550.000 de turiști, cel mai mare număr înregistrat de la reabilitarea sa, în 2010. Circa 30% dintre turiști vin din străinătate. La modernizarea salinei s-a lucrat în perioada 2008-2010.
"Dacă în proiectul de modernizare aveam prevăzută o creștere anuală a turiștilor de 30.000-40.000, în 2015 am ajuns la 550.000 vizitatori. În total, după modernizare, putem aprecia că am primit 2,5 milioane de vizitatori. Pe lângă salină, societatea noastră are în administrare un bazin de înot didactic pe care îl dedicăm copiilor din Turda, prin care vrem să susținem și activitatea sportivă, fără să vrem să avem neapărat profit. De astăzi avem un hotel și un centru SPA. Avem planuri de investiții și pe viitor", a precizat Baciu.
Investițiile viitoare au ca scop în special extinderea circuitului vizitabil al salinei, darea în folosință a minei Iosif, cunoscută actualmente ca "Sala Ecourilor". În acest loc, turiștii sunt încântați că orice cuvânt strigat are cel puțin 16 ecouri.
"În bugetul de investiții pe anul 2016 intră finalizarea hotelului, dotările acestuia, dotările din baza de tratament a hotelului, bază pe care sper să o finalizăm în acest an, deci putem vorbi de investiții totale de 4 milioane de lei", a precizat Simona Baciu.
În salină și hotel lucrează în prezent circa 140 de angajați, majoritatea tineri cunoscători de mai multe limbi străine. Există, de asemenea, angajați sezonieri, cetățeni străini, printre care un luxemburghez. Cei mai mulți turiști străini vin din Ungaria, din Israel, Anglia, SUA, Spania, China, Japonia, Polonia, Germania, Mexic.
Salina Turda atrage, de asemenea, vizitatori din zona ambasadorilor, miniștrilor străini, șefi de stat, muzicieni de renume. Mulți dintre ei, spune Simona Baciu, vin în vizită privată.
"În 2015, profitul net al Salinei Turda a fost de 2,6 milioane de lei. Prin asta susținem orașul, bugetul municipiului Turda, pentru că jumătate din profit merge spre bugetul municipiului. Iar din banii proveniți de la salină, în general, se alocă pentru infrastructură, pentru că marile deficiențe le avem în infrastructură. Unitățile de cazare din Turda au crescut mult și sunt solicitate mai ales de cei care vin pentru turism medical", a precizat Simona Baciu.
Pe turismul medical, durata medie de ședere este de 10-14 zile. Pe turism de agrement, durata medie este de 3-4 zile. În Salina Turda, circa 30% dintre vizitatori sunt copii și 10%, pensionari. 
Campania de promovare a brandului turistic al României în Salina Turda "Cel mai frumos loc subteran din lume", inițiată de Autoritatea Națională pentru Turism s-a desfășurat în prezența ambasadorilor turismului romanesc, precum și a unei delegații formate din jurnaliști români și străini, a oficialităților locale.
    Trimite prin e-mail