sâmbătă, 21 mai 2016

Publicat la 5/21/2016 10:26:00 a.m. de Redacţie

Program unitar al tuturor muzeelor din oraș, în Noaptea Muzeelor


Astăzi, până la miezul nopţii, medieşenii sunt aşteptaţi să treacă pragul instituţiilor muzeale din oraş. Îi așteaptă o ofertă culturală inedită.


Autor: Alex PÎNTEA

Municipiul de pe Târnava Mare participă şi anul acesta la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor. În acest an, este pentru a doua oară când la Mediaş se reuşeşte organizarea unui program unitar dedicat acestui eveniment muzeistic. Sunt implicate toate instituţiile locale de profil, ceea ce oferă publicului posibilitatea parcurgerii unui veritabil tur cultural al muzeelor și al caselor memoriale medieşene, iar programele alese în acest an reprezintă încercarea de promovare și valorificare a artiștilor locali.

Program încărcat

La Muzeul Municipal Mediaş, programul va debuta sâmbătă, de la ora 18.00, prin vernisarea expoziției de arheologie intitulată „Drumuri și cioburi - povestea arheologică a unui tronson hunedorean de autostradă“, realizată în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. O oră mai târziu vor susţine recitaluri de muzică Ela Sol şi Krista Lurtz. Ulterior de la ora 21:00 se va juca piesa de teatru „Fabula tainei bine păstrate“ de Alejandro Casona. Aceasta va fi prezentată de trupa locală „Noi și atât“, avându-i în distribuţie pe Dan Popa, Sebastian Pop, Camelia Stârcescu, Gabriela Feher, Alexandra Popa. Piesa este regizată de către Edith Depner. Medieşenii care vor trece pragul muzeului vor avea ocazia să vadă şi oferta expoziţională bogată a institiţiei.

Expoziţii interesante

Tot sâmbătă, medieşenii au şansa să treacă pragul casei memoriale Stephan Ludwig Roth, dar şi al casei memoriale Hermann Oberth. Prima poate fi vizitată pe strada Johannes Honterus între orele 16.00 și 20.00, iar cei care îi vor trece pragul vor putea vedea o expoziţie având ca temă viaţa, activitatea şi opera marelui umanist Stephan Ludwig Roth. Casa memorială Hermann Oberth va putea fi vizitată între orele 16.00 și 22.00, iar expoziţia găzduită aici oferă o multitudine de informaţii din viaţa marelui savant român. 

Expoziţie, poezie şi film

Casa Gazelor Naturale se alătură şi ea tuturor instituțiilor de cultură din România care vor sărbători anul acesta, Noaptea Muzeelor. Programul pentru publicul vizitator va fi între 16.00 şi 24.00. Evenimentele vor debuta la ora 18.00, cu vernisajul expoziției de pictură și grafică, „Expo ArtReturn“, în cadrul căruia expun artiștii Ion Constantinescu și Sorin Pănăzan. O oră mai târziu va debuta o seară de poezie, cu participarea elevilor de la Școala Națională de Gaz, coordonați de profesorul Ligia Csiki.
De la ora 20.00, este programată o proiecţie de filme documentare realizate de geologul Dorin Dordea. Astfel participanţii vor putea vedea „Pe urmele argonauților în ţara Lânii de Aur“ şi „Georgia“.
    Trimite prin e-mail