sâmbătă, 30 aprilie 2016

Publicat la 4/30/2016 04:08:00 p.m. de Redacţie

Mariana Hălmaciu: "M-aş bucura dacă sfintele sărbători ar aduce mai multă linişte şi înţelegere în casele tuturor românilor şi poate mai multă unitate"


Sărbătorile reprezintă unul dintre prilejurile în care familia și prietenii se adună pentru a se bucura împreună. Paștele, ca și Crăciunul, este o sărbătoare a familiei. De Paști, cu mic, cu mare, de la bunici la nepoți, ne adunăm pentru a ciocni un ou roșu cu cei dragi, rostind „Hristos a înviat!“ și bucurându-ne de Învierea Domnului.


Pentru medieşeanca Mariana Hălmaciu, perioada dinaintea Sfintelor Paşti este una cu o încărcătură cu totul şi cu totul specială. Pe de o parte, aşa cum cere tradiţia, creştinii se pregătesc sufleteşte pentru Învierea Domnului, iar pe de altă parte, se pregătesc pentru a sărbători alături de familie. Înainte de slujba de Înviere, toate trebuie să fie pregătite, aşa că până duminică se vor rândui, după datină, ouă roşii, cozonac şi drob. „Dintotdeauna, Săptămâna Mare a fost una de pregătire pentru Paşti, atât în ceea ce priveşte sufletul, cât şi cele care ţin de masa de sărbătoare. La noi în familie, joi se taie mielul, iar vineri se vopsesc ouăle. Ouăle le vopsesc după metode tradiţionale - cu coji de ceapă roşie şi frunze de verdeaţă pentru ornamente. La sfârşit, le ung cu slănină, să capete luciu“, a dezvăluit gospodina.

Mariana HĂLMACIU
Casa plină

Una dintre tradiţiile la care Mariana Hălmaciu ţine în mod special şi la care n-ar renunţa în ruptul capului este coacerea pâinii şi a cozonacului în cuptor. „Aşa cum am pomenit la mama acasă, sâmbăta fac şi eu pâine în cuptor, cozonac şi lichie cu smântână. Când termin, bag la cuptor friptura de miel şi coastele umplute de miel. Aşa îmi programez lucrul, încât la miezul nopţii să fim la slujba de Înviere“, ne-a spus ea. Prima zi de Paşti e dedicată familiei. „Copiii vin la masă, ciocnim ouă roşii, mâncăm drob şi caş cu ridichi şi ceapă verde. Aşa e tradiţia şi ne bucurăm că putem s-o ducem mai departe. Dacă duminica e dedicată familiei, lunea aşteptăm «stropitori», aşa cum e obiceiul prin părţile noastre. M-aş bucura dacă această tradiţie a locului, cea a «stropitului», va merge mai departe prin copiii şi nepoţii noştri, iar mai mult decât atât, m-aş bucura dacă sfintele sărbători ar aduce mai multă linişte şi înţelegere în casele tuturor românilor şi poate mai multă unitate“, conchide medieşeanca.

Cum se cuvine

În toate casele se pregătesc, pentru această sărbătoare, ouă roșii, cozonac, pască, preparate din carne de miel, specifice mesei de Paști. Mai ales dacă suntem gazde și avem oaspeți la masă, vom avea grijă ca aceștia să găsească nu doar platouri pline cu bunătăți, ci și o atmosferă plăcută.

Decorațiuni de sezon

Totul în casă trebuie să poarte amprenta primăverii. Florile de sezon - narcise albe și galbene, lalele și zambile multicolore - nu vor lipsi din camera în care pregătim masa. Dacă printre oaspeți vor fi și copii, nu trebuie uitate decorațiunile care îi bucură - iepurași, ouă colorate cu modele vesele sau decorate cu urechi din hârtie și pictate cu ochi și mustăți, luând chipul unui iepuraș.
Masa va fi aranjată într-un loc luminos, spațios. Găsiți o față de masă cu decor specific - imprimată cu ouă colorate sau flori - dar puteți folosi și o față de masă albă, pe care veți așeza, din loc în loc, mici lumânări colorate și central, un vas plin cu flori. Alegeți un vas de înălțime mică, pentru ca oaspeții să se poată vedea și să poată discuta între ei.

Cât mai mult verde

Dacă masa este aranjată pentru noaptea de Înviere, când după slujba de la biserică veți veni acasă, lăsați pe masă, înainte de a pleca la biserică, un coș cu ouă și unul cu felii de cozonac, dar și farfuriile pentru aperitiv și paharele pentru vin și apă așezate frumos, cu tacâmurile alături. La întoarcere, veți ciocni un ou și veți bea un pahar de vin cu membrii familiei. Aveți grijă să existe pe masă farfurii mici, special pregătite pentru cojile de ou. Dacă masa din noaptea de Înviere se prelungește, schimbați farfuriile de aperitiv cu unele mai mari pentru tradiționalul drob și friptura de miel, așezate pe cât mai mult verde. Frunzele de salată tăiate fâșii subțiri, presărate pe platouri pot fi un decor potrivit, sugerând fire de iarbă. Masa se va încheia cu o felie de cozonac sau de pască.

Ouăle - elementul central

Dacă masa este aranjată pentru prânzul din ziua de Paști, obligatoriu veți așeza două farfurii pe masă în dreptul fiecărui invitat, una pentru aperitiv, alta pentru friptură. Nu uitați micile farfurii pentru cojile de ou. Puneți în dreptul fiecărei farfurii cel puțin două pahare - pentru vin și apă. Tacâmurile vor fi așezate lângă farfurii - în stânga furculița, în dreapta cuțitul și lingura (dacă veți aduce la masă și ciorbă de miel). Ouăle colorate vor fi așezate central, într-un coș frumos, sau dacă masa este mai lungă și aveți mulți invitați, așezați două-trei coșuri mai mici cu ouă, decorate cu flori de sezon cărora le-ați tăiat codițele cât mai scurt.
Veți surprinde în mod plăcut invitații dacă în farfurii veți așeza un ou personalizat, pe care ați scris, cu marker, numele fiecăruia. În acest mod le veți indica și locurile la masă.

Eticheta

Când ciocniți ouăle, de obicei persoana care lovește prima cu vârful oului și spune „Hristos a înviat!“ este persoana mai mare ca vârstă, iar persoana mai tânără răspunde „Adevărat a înviat!“. Dacă sunteți oaspete, nu uitați să ciocniți un ou cu gazda, dar nu trebuie să vă simțiți obligat să ciocniți cu toți invitații, adunând în farfurie multe ouă sparte. Dacă sunteți gazde, aveți grijă să nu rămână gol coșul cu ouă în cazul în care invitații ciocnesc mai multe ouă decât ați presupus.

Adaptați-vă la invitați!

Deși preparatele din carne de miel sunt tradiționale, trebuie să aveți în vedere că nu toate persoanele mănâncă miel, deci pregătiți și un alt fel de friptură, pentru o oferi o alternativă. Nu uitați copiii: pentru ei pregătiți coșulețe speciale, cu figurine din ciocolată - ouă, iepurași etc. Nu le aduceți de la început, pentru că tentația va fi mare și vor mânca doar ciocolată, uitând de celelalte.
    Trimite prin e-mail