vineri, 25 martie 2016

Publicat la 3/25/2016 12:54:00 p.m. de Redacţie

Educaţie şi simț civic: Ziua Mondială a Apei a fost marcată și la Mediaş | GALERIE FOTO

Operatorul regional de apă şi apă uzată Apa Târnavei Mari a gândit un program complex de acţiuni. Astfel, s-a încercat responsabilizarea elevilor încă din şcoala gimnazială, printr-o prezentare desfăşurată la biblioteca municipală. În parteneriat cu Asociaţia de Turism şi Ecologie Dianthus, s-a derulat o campanie menită să informeze populaţia cu privirea la calitatea apelor de la izvoarele din oraş, iar la sediul operatorului s-a desfăşurat un simpozion. Scopul declarat al acţiunilor a fost crearea unui parteneriat durabil pentru educarea celor tineri și implicarea în viața comunității.


Autor: Alex PÎNTEA

Prima acţiune din cadrul Zilei Mondiale a Apei a avut loc la Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth”. Societatea Apa Târnavei Mari a realizat pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Hermann Oberth” o prezentare intitulată „Apa și meseriile/Apa, miracolul vieții”. „În contextul în care anul 2015 a fost cel mai fierbinte din istoria omenirii, de când se fac înregistrări meteorologice, am considerat că trebuie să regândim modul în care celebrăm Ziua Mondială a Apei sub un alt slogan: «Educaţie şi implicare în comunitate pentru o apă mai bună». La biblioteca municipală am organizat o prezentare pe tema propusă de ONU pentru anul acesta. Obiectivul a fost ca, la finalul prezentării, atât noi, cât şi publicul-ţintă să devenim consumatori mai responsabili”, a explicat Iulia Tarnu, șef birou Relaţii Publice şi Comunicare în cadrul societăţii Apa Târnavei Mari.

  


Curățenie la izvoare

A doua activitate în cadrul Zilei Mondiale a Apei a fost realizată printr-un parteneriat cu Asociația de Turism și Ecologie Dianthus Mediaş. Aceasta a vizat derularea unei campanii de informare a cetățenilor cu privire la calitatea apei izvoarelor din municipiu, prin amplasarea de plăcuțe informative la cinci izvoare. Este vorba Izvorul Dorului, izvorul de la ieșirea spre Sibiu, izvorul de pe strada Moșnei, izvorul din Greweln și cel de pe strada Stadionului. Totodată, au avut loc acțiuni de igienizare a zonelor, cu elevi de la Şcoala Națională de Gaz şi de la Colegiul Tehnic Mediensis. „În calitate de partener în acest proiect, operatorul regional Apa Târnavei Mari va realiza buletinele de analiză a apei din cele cinci izvoare, trimestrial, pe tot parcursul anului 2016, pentru început. Primele rezultate cu privire la calitatea apei izvoarelor au fost afișate atât la izvoare, cât și pe site-urile partenerilor campaniei, www.apatarnavei.ro şi www.dianthus-medias.ro”, a mai arătat Tarnu.


Simpozion la sediul operatorului

O altă activitate educațională prilejuită de Ziua Mondială a Apei a avut loc ieri la sediul operatorului. Aceasta a fost realizată în parteneriat cu „Cercul metodic de chimie Mediaş şi zonă - Gimnaziu”. „A fost vorba de un simpozion cu titlul «Apa şi meseriile». În cadrul acestuia, elevii au tratat subiecte precum: «Viața de fermier», «Obținerea sării de Bazna», «Picătura meseriașă», «Utilizarea apei în meserii», «Apa în tradițiile populare», «Pompieri», «Apa și navigatorii», «Olăritul între vechi și nou» şi «Apa și meșteșugurile tradiționale». Cu această ocazie, elevii au vizitat sediul administrativ și operațional al companiei, pentru a înțelege diversitatea de calificări necesare pentru buna funcționare a unui operator de apă și apă uzată”, a detaliat Iulia Tarnu.











    Trimite prin e-mail