vineri, 11 martie 2016

Publicat la 3/11/2016 11:04:00 a.m. de Redacţie

E lege! Scăpăm de fumuri?

Din 16 martie intră în vigoare legea antifumat. Rămâne de văzut cum va fi aplicată şi cum se vor conforma medieșenii la această prevedere legală ce scoate ţigara afară din cluburi, baruri, restaurante, mijloace de transport în comun, taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, locuri de joacă pentru copii, ba chiar şi de la locul de muncă. Efectele noii legi vor fi puternic resimţite în următorii 5-10 ani, cred specialiștii. Medicul medieșean Ioan Câmpean se numără printre cei care salută legea prin care ţigara este scoasă din spaţiile publice închise.

Autor: Milu OLTEAN

Fumatul în instituţii publice, cluburi, baruri, restaurante, autobuze şi taxiuri, şcoli şi multe alte locuri este scos în afara legii de la jumătatea lunii martie. Este un moment zero în privinţa unei alte abordări asupra fumatului în spaţiul public din România şi toată lumea se întreabă cum va funcţiona. În timp ce proprietarii de localuri din Mediaş, dar şi clienţii cred legea este una bună, medicii sunt bucuroşi de prevederile legale şi sunt de părere că efectele acestora vor fi puternic resimţite în următorii 5-10 ani prin scăderea afecţiunilor respiratorii legate de fumat. Cei care doresc să se lase de fumat o pot face la „Cabinetul Stop Fumat“, care are şanse mari să funcţioneze şi în acest an.

Gata cu fumul

Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun intră în vigoare de la jumătatea lunii martie, dată de la care începe ofensiva contra fumatului în spaţii publice. Practic, prevederile legii interzic total fumatul, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis. Cu alte cuvinte, statul schimbă nu mai tolerează acest viciu în instituţii publice, în localuri, la locul de muncă şi într-o serie de alte locuri. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale UE interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, astfel că România nu face decât să se alinieze ţărilor care au deja prevederi clare.

Ioan CÂMPEAN
Stop Fumat la Mediaş

Intrarea în vigoare a noilor prevederi legale legate de fumat înseamnă un moment zero în România, care deschide o nouă abordare asupra fumatului în spaţii publice închise. Pe de altă parte, înăsprirea legislaţiei poate fi şi un bun moment pentru mulţi fumători să încerce să renunţe la viciu. Sau nu. Cert e că în Mediaş a funcţionat în ultimii ani un „Cabinet Stop Fumat“, printr-un program naţional finanţat din fonduri publice. La nivel local, activitatea a fost coordonată de medicul pneumolog Ioan Câmpean. Chiar dacă nu este foarte mulţumit de numărul celor care au apelat la medicaţia gratuită şi care s-au lăsat de fumat, medicul medieşean spune că şi în acest an doreşte să susţină activitatea cabinetului. Mai ales că asprirea legislaţiei poate să crească numărul de solicitări. „Am mai derulat şi anii trecuţi acest program. O parte din pacienţi au întrerupt tratamentul, o parte au mers până la capăt. Anul trecut au fost la cabinet între 25 şi 30 de persoane, iar un sfert dintre acestea au dus la capăt tratamentul şi s-au lăsat de fumat. Nu putem vorbi de rezultate senzaţionale în anii care au trecut, privesc cu tristeţe, pentru că rezultatele sunt descurajante. În anii în care s-a pornit la drum cu această campanie, adresabilitatea a fost foarte mare, pe urmă a scăzut şi tot mai puţini medici s-au înrolat la acest program, pentru că au fost dezamăgiţi de rezultate. În momentul de faţă, noi ne dorim să derulăm programul şi în acest an, comenzile pentru medicamente sunt făcute şi aşteptăm. În momentul în care primim medicamentele, reluăm programul. Eu sper să ne continuăm activitatea”, spune medicul.

Medicaţie gratuită

Prin programul derulat la nivel naţional se acordă medicaţie gratuită. Pneumologul Ioan Câmpean spune că programul pentru un pacient care vrea să se lase de fumat durează trei luni. În acest timp, persoana respectivă ia o medicaţie destul de scumpă şi se prezintă la controale. „Sunt medicamente ce acţionează pe centri superiori; la nivelul biencefalului există nişte receptori care sunt dezvoltaţi pe scara filogenetică, receptorii RN, receptorii de nicotină. Vorbim de nişte centri ai plăcerii, iar medicamentele au rolul de a bloca receptorii. Ele se absorb prin circulaţie, în aşa fel încât, atunci când fumătorul îşi aprinde ţigara şi trage din ea, receptorii fiind blocaţi prin medicaţie, nicotina nu are unde să se fixeze. Aşa se întrerupe un cerc vicios şi dispare plăcerea de a fuma. Vorbim iniţial de o scădere a plăcerii şi mai apoi de dispariţia ei, de aceea tratamentul se întinde pe o perioadă de trei luni. Medicamentele costă undeva între 300 şi 400 de lei pe lună, sunt destul de costisitoare, dacă ar vrea să le cumpere pe cont propriu, mulţi dintre cei care vor să renunţe la fumat ar face un efort financiar destul de mare sau nu şi le-ar permite”, arată pneumologul.

O lege cu efecte pozitive

Potrivit statisticilor, incidenţa fumatului în România a fost în creştere în ultimii ani. Câmpean avertizează că atunci când te apuci de fumat trebuie să ştii că, invariabil, ţi-ai semnat sentinţa, pe termen mai lung sau mai scurt. Medicul se declară convins că efectele legii se vor resimţi în sănătatea populaţiei. „Legea e draconică, dar foarte bună, şi cred că era necesară mai devreme, dacă ne uităm şi facem o comparaţie cu restul Europei, unde normele legate de tutun sunt stricte. Era necesar să ajungem şi noi la anumite legi. Eu cred că rezultatele acestei legislaţii vor fi vizibile în următorii 5-10 ani, prin scăderea afecţiunilor respiratorii legate de fumat, adică, reducerea incidenţei şi a frecvenţei bronşitei obstructive cronice şi reducerea cazurilor de cancer bronhopulmonar. Pot să vă spun că în ultima săptămână am depistat două cazuri noi de cancer bronhopulmonar, din cauza fumatului, în stadiu total depăşit terapeutic. Per ansamblu, părerea mea, văzând statisticile şi ideile pe care se merge, cred că într-un interval de 10 ani efectele legii vor fi scăderea incidenţei bolilor respiratorii. În mod semnificativ”, este de părere medicul medieșean.


Nu se tem de plecarea clienţilor

Proprietarii şi administratorii de baruri şi restaurante din oraş nu se tem de un recul în privinţa afacerilor. La rece spus, poţi pierde unii clienţi şi să câştigi alţii. Pe de altă parte, cu toţii consideră că legea trebuie respectată şi au încredere că efectele ei vor fi pozitive. „Probabil că la început unii vor fi reticenţi. Orice lege trebuie respectată, iar odată aplicată cred că va avea efecte pozitive. Poate vor scădea vânzările la început, dar într-un procent minor. Dacă se vor deschide terasele, probabil că nici nu se va observa, iar până la toamnă lumea va avea timp să se obişnuiască. De atâţia ani în care am lucrat în branşa asta, am inhalat atâta fum, încât nici nu aş putea să nu fiu de acord”, afirmă administratorul unui bar din zona centrală a oraşului.  

Legi şi norme

Guvernul ar putea discuta într-o şedinţă apropiată modalităţile prin care ar putea modifica prevederea care interzice fumatul la terasele acoperite şi delimitate de cel puţin doi pereţi, formulate în lege. Prevederile ar putea fi mai clare, prin definirea spaţiului public închis, iar 
modificările făcute printr-un act normativ ar urma să se aplice, însă, din luna mai, când vor intra în vigoare şi interdicţiile privind ţigările aromate la nivelul UE. Din 20 mai va intra în vigoare, în România, un act normativ care interzice vânzarea mai multor sortimente de ţigări, inclusiv cele aromate. 

Ioan CÂMPEAN | medic: „Sunt mulţi cei care vin şi aşteaptă pastila-minune. Aşa ceva nu există, nu se poate să iei acum o pastilă şi până mâine, gata, te-ai lăsat de fumat. E un demers care pleacă de la motivaţie.“
    Trimite prin e-mail