vineri, 12 februarie 2016

Publicat la 2/12/2016 04:22:00 p.m. de Anonim

Versurile suferinței și o lecție de optimism


Un adolescent care suferă de tetrapareză spastică își lansează două volume de poezie la Mediaș. Banii strânși îl vor ajuta să-și plătească tratamentul.


Autor: Alex PÎNTEA

Asociaţia Culturală „Curcubeu“ din municipiul Mediaş organizează, la sfârşitul acestei săptămâni, un eveniment caritabil. Toate fondurile strânse vor fi donate unui copil în vârstă de 13 ani care suferă de tetrapareză spastică. Sebastian Remus Crăciun (foto) a fost diagnosticat cu această boală la vârsta de trei luni, iar de atunci viaţa sa este legată de spitale, fizioterapie şi terapie neurologică. Sâmbătă, la Sala Traube, acesta îşi va lansa ultimele sale două volume de poezie.

Viaţa prin spitale

Din primele săptămâni de viață, Sebastian Remus Crăciun, un băiețel din Câmpulung Moldovenesc, a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică. Din acel moment şi până în prezent, viaţa sa a fost un neîncetat periplu între spitale, centre de fizioterapie, terapie neurologică şi nenumărate cabinete medicale. La 3 ani, a fost operat pentru prima dată, a urmat recuperarea, cu ajutorul căreia şi-a redobândit până la 80% din controlul mâinilor. A doua operaţie a avut loc la vârsta de 5 ani, apoi un consult la medici specialişti ruşi care au asigurat o recuperare completă a membrelor inferioare.

Scrie poezii

Din dorinţa de a-şi ajuta părinţii să strângă sumele necesare pentru operaţii şi, mai ales, pentru şedinţele de recuperare, Seby a început să scrie poezii și s-a refugiat în literatură. Cele trei cărţi scrise până în prezent - „Freamăt de speranţă”, „To be or not Toby” şi „Cu cartea pe carte călcând” - reprezintă un strigăt de speranţă către oameni cu suflet mare. Cu ajutorul acestora, cu ajutorul celor care i-au cumpărat cărţile şi l-au ajutat cu donaţii, a mers mai departe cu tratamentul, a reuşit să coboare din scaunul cu rotile şi să facă primii paşi singur.

Concert caritabil

Sâmbătă, Seby vine în municipiul Mediaş şi va participa la un eveniment caritabil organizat de către Asociaţia Culturală „Curcubeu“. Evenimentul se va desfăşura începând cu ora 17.00, la Sala Traube. Tânărul îşi va prezenta ultimele sale două volume de poezie şi va fi acompaniat la chitară de interpreta de muzică folk Ştefania Iacob. Aceasta şi-a lansat, în 2014, în cadrul festivalului „Mediaş - Cetate Seculară“, albumul său de debut, intitulat „De dorul ochilor căprui“. Medieşenii care doresc să îl ajute pe Seby sunt aşteptaţi la Sala Traube, să îi cumpere o carte şi să îi afle povestea tulburătoare.


    Trimite prin e-mail