vineri, 12 februarie 2016

Publicat la 2/12/2016 08:00:00 a.m. de Redacţie

Rock pe „play“ medieșean! Lansarea cărții „Medieșenii rock and roll“ va fi însoțită de un concert live al câtorva dintre protagoniști


Activitatea muzicală medieșeană din perioada anilor 1950 - 2015 este consemnată în cartea „Medieșenii rock and roll“, realizată de jurnalistul Mircea Hodârnău.


Autor: Aurelian LUNGU

Asociația culturală „Mediașul nostru“ și Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș organizează sâmbătă, 27 februarie, de la orele 19.00, la Sala Traube, lansarea cărții „Medieșenii rock and roll“, scrisă sub egida asociației „Mediașul nostru“ și cu sprijinul Societății Naționale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Evenimentul va fi însoțit de un concert susținut de câțiva dintre eroii cărții. Intrarea este liberă.

Despre șansă și ambiție

Andrei PARTOȘ
Primul volum al cărții prezintă cele mai importante formații și interpreți de muzică pop-rock din Mediaș, începând cu Ansamblul Gaz Metan din anii `50, care avea o orchestră de estradă și un quartet cu o activitate foarte bogată și apreciată, atât în oraș, cât și la nivel național, până la câștigarea concursului X-Factor de către medieșeanul Tudor Turcu și debutul Ioanei Vintu la celebrul Apollo Theatre din New York, unde și-au început cariera și megastarurile James Brown și Michael Jackson. Prefața primului volum a fost scrisă de jurnalistul Andrei Partoș, cunoscut realizator de emisiuni muzicale. Partoș a avut un rol important în lansarea postului Radio Vacanța Costinești, este fondatorul revistelor muzicale „Pop Rock & Sport” (devenită ulterior „Pop Rock & Show”), „Vox Pop Rock”, s-a ocupat de revista festivalului „Cerbul de Aur” de la Brașov, care cuprindea cronici și comentarii zilnice ș.a. Din iulie 2003, este realizatorul emisiunii „Psihologul muzical”, emisiune difuzată în fiecare vineri noaptea, pe Radio România Actualități, cu o prezență săptămânală de 270 de minute. „Este infinit mai greu să scrii despre oricare artist român, decât despre cei din lumea largă. Mircea a avut șansa și ambiția să vadă, să asculte nume sonore ale rock-ului, blues-ului mondial. Asta l-a ajutat să fie mai atent la ce se petrece în jurul lui. Nu s-a dus la orice concert, a ales și a făcut-o bine (AC/DC, Joe Satriani, Ozzy Osbourne, Metallica, Jethro Tull, Roger Waters, Santana, Def Leppard, Toto sau Johnny Winter). Această experiență, a concertelor, întâlnirilor cu mari vedete, dar și cu publicul potrivit, îți oferă o altă perspectivă asupra fenomenului, chiar și cel local. «Medieșenii rock and roll» mi se pare o abordare necesară și esențială a vieții pop-rock a unui oraș. Dacă fiecare localitate medie sau mare ar avea câte un Mircea Hodârnău, istoria pop-rock a României s-ar scrie singură“, este de părere Partoș.

Zeci de interviuri

Daniela CARAMAN FOTEA
Cel de-al doilea volum cuprinde 34 de interviuri cu personalități medieșene din domeniul muzicii. Unii dintre ei încă mai locuiesc în Mediaș, alții s-au stabilit în alte orașe din țară sau în străinătate, în Germania, Statele Unite ale Americii sau Olanda. Interviurile au fost realizate în perioada 2013–2015. Cel de-al doilea volum este prefațat de muzicologul Daniela Caraman Fotea, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (din 1968), a Biroului Secției de muzică ușoară (1975-1990), a Secției de muzicologie (din 2005), fondator al Colegiului criticilor muzicali „Mihail Jora”, membru al Uniunii Criticilor, Coregrafilor și Realizatorilor de Radio și Televiziune. „Cartea este, în fapt, un compendiu de arheologie. Evident, a pop-rock-ului de Mediaș. Am poposit adeseori în oraș pentru înregistrări cu Filarmonica din Oradea și regretatul Ervin Acel (bisericile au o acustică fantastică). Am scris despre rock, încă din anii ’70, fără a bănui ce bogăție muzicală s-a adunat, a proliferat pe acest meleag…. Meritul autorului Mircea Hodârnău este excepțional. Informația in perpetuu, abil pusă în pagină, prezentată prin expozeul unor nativi - fii și fiice de Mediaș (majoritatea răspândiți astăzi prin lumea largă, prioritar în spațiul german), are atractivitate sporită, oferă celor care și-au îngemănat viața cu istoria orașului emoții in perpetuu”, spune Daniela Caraman Fotea, care a lansat, în anul 1977, la Editura Muzicală, în colaborare cu Florian Lungu, volumul „Disco. Ghid rock”, primul volum din România dedicat fenomenului muzical pop-rock.
    Trimite prin e-mail