luni, 29 februarie 2016

Publicat la 2/29/2016 10:01:00 a.m. de RedacţiePreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, social-democratul Ioan Cindrea, nu va demisiona şi spune că nu poate fi demis, în replică la solicitarea liberalilor adresată prefectului.

PNL a solicitat demiterea lui Cindrea după ce acesta a fost condamnat printr-o decizie definitivă, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, pentru o faptă petrecută pe când era deputat.
"Vocile din PNL care cer încetarea înainte de termen a mandatului de ales local invocă art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/ 2004 care prevede: 'calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: e) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate'. Menţionăm că sentinţa pe care preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a primit-o de la Î.C.C.J.R. este cu suspendare şi nu i s-au interzis drepturile civile de a alege şi a fi ales. În consecinţă, nu se impune încetarea înainte de termen a mandatului de preşedinte a Consiliului Judeţean Sibiu", a precizat, vineri, Radu Nechit, consilier personal al lui Ioan Cindrea, citat de Agerpres.
Ioan Cindrea a făcut deja recurs în casaţie împotriva deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. "Precizăm că, în conformitate cu legislaţia din România, domnul Cindrea şi-a exercitat drepturile legale şi a declarat deja recurs în casaţie împotriva deciziei Curţii. De asemenea, avocaţii săi pregătesc o excepţie de neconstituţionalitate, în baza dispoziţiilor art.434, al.1 din Codul de Procedură Penală, care va fi depusă în zilele următoare", a mai declarat Nechit.
PNL Sibiu a solicitat, miercuri, prefectului Ovidiu Sitterli să dispună încetarea de drept a mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean. Întrebat de corespondentul Agerpres ce va face în cazul Cindrea, prefectul sibian a refuzat joi să facă orice comentariu.
Ioan Cindrea a făcut recurs în casaţie împotriva deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) care a respins contestaţia în anulare pe care a depus-o la decizia condamnării sale la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
Cindrea a fost condamnat printr-o decizie definitivă, în septembrie 2015, de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că şi-a angajat ilegal soţia la biroul său parlamentar în perioada cât a fost deputat.
Curtea Supremă a respins ca nefondat apelul declarat de Cindrea şi a menţinut condamnarea la un an de închisoare cu suspendare dată în decembrie 2014, de un alt complet de judecată de la aceeaşi instanţă.
Ioan Cindrea a fost trimis în judecată în iunie 2014, de procurorii Parchetului General, dosarul fiind deschis în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate. Potrivit sesizării, în perioada octombrie 2009 - februarie 2011, în calitate de deputat, Ioan Cindrea a propus angajarea în cadrul biroului său parlamentar a soţiei sale, Amalia Cindrea, şi a avizat contractul individual de muncă încheiat cu aceasta, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru el în cuantum total de 35.061 lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaţilor.
    Trimite prin e-mail