duminică, 21 februarie 2016

Publicat la 2/21/2016 01:30:00 p.m. de Redacţie

Dealul Furcilor, prin ochi de artist


Maestrul Emil Mureşan a realizat o machetă a Dealului Furcilor, o zonă care a existat în trecut în cartierul Automecanica.
Cartea „Istoria romanţată a Mediaşului”, scrisă de George Togan, consemnează faptul că aici erau executaţi hoţii, iar vrăjitoarele erau arse pe rug. Acum, Mureşan propune comunităţii refacerea ca şi obiectiv turistic a Dealului Furcilor, acolo unde legenda spune că la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost arsă pe rug ultima vrăjitoare din cetatea Mediașului.
Artistul a realizat o machetă a acestui obiectiv adaptată pentru secolul XXI şi crede că punerea în practică a acesteia este posibilă. „În primul rând, m-am gândit că Mediaşul are nevoie de obiective turistice, pe lângă turnurile şi zidurile cetăţii. Ideea mi-a venit după o descriere foarte interesantă făcută de istoricul George Togan în cartea sa. Medieşenii mai în vârstă ştiu că zona Dealul Furcilor a existat în oraş, că a fost apoi desfiinţată, pentru a face loc căii ferate, că s-a despărţit, practic, respectivul deal în două. Consider că s-ar putea reface acest deal. În trecut, aici erau aduşi osândiţii la moarte şi, la fel, vrăjitoarele care erau condamnate la moarte, după cum scrie George Togan în cartea sa”, a explicat Emil Mureşan. (A.P.)
    Trimite prin e-mail