marți, 9 februarie 2016

Publicat la 2/09/2016 12:38:00 p.m. de Anonim

Amintiri despre „Medieșenii rock'and'roll“


Asociația culturală „Mediașul Nostru“ și Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș organizează, pe 27 februarie, la Sala Traube, lansarea cărții „Medieșenii rock'and'roll“, semnată de jurnalistul Mircea Hodârnău.


Autor: Aurelian LUNGU

Cartea este lansată sub egida asociației culturale „Mediașul Nostru“, cu sprijinul SNGN ROMGAZ S.A. Cele două volume conțin informații prețioase despre activitatea culturală medieșeană din perioada anilor 1950 - 2015. Aceasta este prima acțiune de amploare din anul 2016 a asociației „Mediașul Nostru“. Lansarea va fi însoțită de un concert susținut chiar de câțiva dintre eroii cărții, iar intrarea este liberă.

Relatări și interviuri

Primul volum prezintă cele mai importante formații și interpreți de muzică pop-rock din Mediaș, începând cu Ansamblul Gaz Metan din anii `50, care avea o orchestră de estradă și un quartet cu o activitate foarte bogată și apreciată, atât în oraș, cât și la nivel național, până la câștigarea concursului X-Factor de către medieșeanul Tudor Turcu și debutul Ioanei Vîntu la celebrul Apollo Theatre din New York. Prefața primului volum a fost scrisă de jurnalistul Andrei Partoș, cunoscut realizator de emisiuni muzicale. Partoș este și fondatorul revistelor muzicale „Pop Rock & Sport” (devenită „Pop Rock & Show”), „Vox Pop Rock”, s-a ocupat de revista festivalului „Cerbul de Aur”, iar din 2003 este realizatorul emisiunii „Psihologul muzical”, pe Radio România Actualități. Cel de-al doilea volum cuprinde 34 de interviuri cu personalități medieșene din domeniul muzicii. Unii dintre ei încă mai locuiesc în Mediaș, alții s-au stabilit în alte orașe din țară sau în străinătate.

„Un compendiu de arheologie“

Cel de-al doilea volum este prefațat de muzicologul Daniela Caraman Fotea, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din 1968, a Biroului Secției de muzică ușoară (1975-1990), a Secției de muzicologie (din 2005), fondator al Colegiului criticilor muzicali „Mihail Jora”, membru al Uniunii Criticilor, Coregrafilor și Realizatorilor de Radio si Televiziune. „Cartea este, în fapt, un compendiu de arheologie. Evident, a pop rock-ului de Mediaș. Am poposit adeseori în oraș pentru înregistrări cu Filarmonica din Oradea și regretatul Ervin Acel (bisericile au o acustică fantastică). Am scris despre rock, înca din anii ’70, fără a bănui ce bogăție muzicală s-a adunat, a proliferat pe acest meleag… Meritul autorului Mircea Hodârnău este excepțional. Informația in perpetuu, abil pusă în pagină, prezentata prin expozeul unor nativi - fii și fiice de Mediaș, are atractivitate sporită, oferă celor care și-au îngemănat viața cu istoria orașului emoții in perpetuu”, spune Daniela Caraman Fotea (foto).
    Trimite prin e-mail